Cum poți îmbunătăți calitatea aerului din casă?

Potrivit Agenției de Protecție a Mediului din Statele Unite ale Americii, calitatea aerului din interior poate fi uneori mai scăzută față de cea a aerului de afară, din cauza mai multor factori poluanți de care adesea nu ținem cont. Prin urmare, este important să monitorizezi calitatea aerului din casă și să iei măsurile necesare pentru a respira un aer cât mai curat în spațiul în care locuiești. În felul acesta, poți evita multe probleme de sănătate.

Care sunt cei mai comuni factori poluanți din casă?

Mai jos, regăsești cei mai frecvenți factori ce pot afecta calitatea aerului din interiorul casei tale.

1. Praful

Un factor poluant comun, praful este adus, de cele mai multe ori, de afară, dar se poate acumula și din surse interne, cum ar fi părul de la animale, celulele moarte de piele, rămășițele de mâncare și altele.  

2. Scamele

Scamele se pot prinde de diverse suprafețe, cum ar fi de mobilier, haine sau în ventilatorul uscătorului de rufe. De asemenea, scamele combinate cu apă pot bloca canalul de evacuare al apei din mașina de spălat, ceea ce poate cauza neplăceri pe termini lung. În plus, scamele pot provoca iritații ale pielii și chiar și alergii. 

3. Mucegaiul

Mucegaiul poate provoca numeroase neplăceri pentru sănătate, în special probleme respiratorii, și poate agrava anumite afecțiuni, cum ar fi astmul. Este important să rezolvi problema mucegaiului cât mai devreme, pentru a evita îmbolnăvirea. 

4. Fumul de țigară

Fumul de țigară este neplăcut și periculos atât pentru cel care fumează, cât și pentru persoanele din jur. Dacă fumezi sau locuiești cu persoane fumătoare, este foarte important să aerisești mereu temeinic încăperile în care se fumează. 

5. Polenul

Polenul din copaci, iarbă și plante se poate strecura cu ușurință în interiorul casei, mai ales dacă lași geamurile deschise frecvent.

6. Pesticidele

Pesticidele de pe suprafețele cu gazon sau din grădini își pot găsi, de asemenea, drum către interiorul casei, cel mai adesea prinzându-se de tălpile pantofilor. 

7.  Părul de la animalele de casă

Pentru a evita inhalarea de păr de la animăluțele de casă, ai grijă să le periezi mereu, pentru a reduce cantitatea de păr de pe suprafețe. 

8. Compuși organici volatile

Această clasă de substanțe chimice este unul dintre cei mai des întâlniți factori poluanți din spațiile interioare și pot proveni de la tablouri, fixative de păr tip spray, mobilier, ustensile de gătit, produse de menaj, lipici, markere, imprimante și altele. 

Cum îmbunătățești calitatea aerului din interior?

Aproape toată cantitatea de poluare din casă poate fi controlată prin un sistem de ventilație adecvat iar, în unele cazuri, anumite aparate de purifiere a aerului, pentru a elimina bacteriile, virusurile și alte microorganisme nocive, pot fi de ajutor. 

Iată cele mai bune soluții în acest sens.

1. Investește într-un purificator de aer

Purificatorul de aer este, adesea, un aliat redutabil pentru igienizarea eficientă a încăperilor din casă. Un purificator de calitate poate reduce considerabil numărul de alergeni și factori poluanți din casă și ajută la circularea aerului curat în mod uniform.

2.  Aerisește frecvent

Atât timp cât aerul de afară nu este afectat de furtuni de praf și/sau nisip, incendii de vegetație sau de alte calamități naturale, este important să îi permiți accesul în interior, pentru a elimina factorii poluanți din casă și a beneficia de oxigen proaspăt. 

3. Curăță sau înlocuiește filtrele aparatului de aer condiționat în mod regulat

Menținerea igienei aparatului de aer condiționat este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a întreține calitatea aerului din casă. 

4.  Ia în calcul optimizarea filtrelor din aparatul de aer condiționat

Pentru persoanele care suferă de alergii sau de astm, filtrele de înaltă calitate, cum sunt cele HEPA pot fi de real ajutor.

5. Evită lumânările aprinse sau șemineele cu foc natural în spațiile neventilate

Chiar dacă iubești un foc natural în șemineu sau lumânările ambientale, este important să aerisești spațiile temeinic pe durata arderii și după, pentru a respira un aer mai curat. 

6. Etanșeizează ferestrele și ușile

Pentru a evita pătrunderea factorilor poluanți de afară, cum ar fi fumul, praful sau polenul, este bine ca toate geamurile și ușile care dau în exterior să fie bine etanșeizate.  

7. Evită produsele de îngrijire și stilizare cu formaldehidă

Produsele de îngrijire care conțin formaldehidă, cum ar fi fixativele de păr, pot afecta calitatea aerului din casă. Optează, în schimb, pentru produse fără formaldehidă sau cu o cantitate mai mică de formaldehidă în compoziție. 

8.  Evită articolele de casă ce conțin formaldehidă

Anumite piese de mobilier, tablouri sau accesorii de casă pot conține formaldehidă, un conservant eficient, dar dăunător aerului din casă. Evită, pe cât posibil, acest tip de produse. Anumite substanțe chimice dăunătoare aerului se reăgsesc și în așternuturile de pat care nu se șifonează. Acestea pot cauza probleme respiratorii, așa că e mai bine să te îndrepți spre așternuturi din bumbac, in sau alte materiale naturale. De asemenea,fețele de perne decorative pot conține substanțe de conservare dăunătoare. Alege mereu materiale cât mai naturale, din surse sustenabile. 

9. Dacă e nevoie, apelează la un serviciu de deratizare

Curățarea spațiilor de dăunători contează foarte mult pentru calitatea aerului din casă. 

10. Verifică instalațiile sanitare și asigură-te că nu ai scurgeri de apă

Scurgerile de apă pot duce la instalarea mucegaiului, care poate fi extrem de dăunător.

11. Depozitează în mod corect orice dispozitiv pe bază de gaz

Aparatele de întreținere a curții ce rulează pe bază de gaz pot fi extrem de poluante și, în același timp, periculoase. Este important ca acestea să fie depozitate cât mai departe de spațiul locuibil și să fie în permanență verificate, pentru a se evita scurgerile de gaze. 

12. Investește într-un ozonizator ambiental

Aparatele de ozonizare a încăperilor pot fi o soluție excelentă pentru igienizarea încăperilor esențiale din casă, cum ar fi dormitorul și sufrageria, dar și pentru îndepărtarea mirosurilor persistente, cum ar fi mirosul de tutun din mașină sau din pereții și mobilierul casei. Ai grijă să respecți cu strictețe instrucțiunile de folosire, deoarece inhalarea de ozon poate da reacții adverse.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cnet - How to improve indoor air quality
https://www.cnet.com/health/how-to-improve-indoor-air-quality/ 
Harvard Health - Easy ways you can improve indoor air quality
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/easy-ways-you-can-improve-indoor-air-quality 


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0