Ce efecte are cafeaua in primele 6 ore dupa consum

Consumul de cafea in cantitati moderate are o multime de beneficii pentru sanatate, iar numeroase studii au confirmat acest lucru.

efecte-cafea-boost-energie

Dupa apa, cafeaua este a doua cea mai consumata bautura la nivel mondial. Efectele cafelei le resimtim cu totii, stii insa care este modul in care functioneaza cafeaua odata ce patrunde in organism?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalele motive pentru care consumam cafea sunt: proprietatea acesteia de a ne spori concentrarea, de a ne face mai alerti si de a ne energiza. Iata care sunt efectele la nivel neurologic, dar si la nivel fizic, pe care cafeaua le are:

  • Substantele active din cafea patrund in sange, iar apoi ajung direct la creier
  • Substantele chimice din cafea blocheaza activitatea adenozinei, un neurotransmitator care ne face sa ne simtim adormiti
  • Secretia de dopamina este sportita de consumul de cafea, ceea ce inseamna ca starea de spirit se imbunatateste si devenim mai alerti
  • Si nivelul de acetilcolina creste, ceea ce inseamna ca este sportita activitatea musculara
  • Creste nivelul de serotonina asa ca devenim mai energici si totodata mai relaxati, mai binedispusi
  • Cafeaua imbunatateste rata metabolica
  • Substantele chimice din cafea imbunatatesc performantele sportive si cresc anduranta

 

 

Iata ce se intampla, pas cu pas, in organismul tau, timp de 6 ore dupa ce iti bei cafeaua:

Dupa 10 minute: imediat dupa ce iei prima inghititura de cafea, cofeina ajunge in sange. Asadar, bataile inimii sunt accelerate, tensiunea arteraiala creste, la fel si energia.

Dupa 20 minute: la 20 de minute dupa ce iti bei cafeaua te vei simti foarte bine intrucat cofeina are un impact direct asupra adenozinei, neurotransmitatorul responsabil pentru senzatia de somnolenta. Totodata, secretia de dompamina este stimulata asa ca te vei simti energic si totodata vei avea o dispozitie de zile mari.

Dupa 30 de minute: la jumatate de ora dupa ce iti termini cafeaua, organismul incepe sa produca adrenalina asa ca vei respira mai bine si muschii tai vor fi mai puternici. Tot acum se dilata si pupilele asa ca vederea este imbunatatita pentru o perioada scurta de timp.

Dupa 40 de minute: se elibereaza si serotonina si starea ta este din ce in ce mai buna. Totodata, apar imbunatatirile la nivelul coordonarii miscarilor.

Dupa 60 de minute: anxietatea este diminuata la o ora dupa ce se consuma cafeaua asta datorita dopaminei care asigura o stare de bine ce combate anxietatea.

Dupa 4 ore: la 4 ore dupa ce iti bei cafeaua, vei observa cum energia incepe sa se diminueze. Acest lucru se petrece pentru ca o cana de cafea nu te face sa fii mai energic, ci mascheaza oboseala, facandu-te doar sa te simti mai energic. Ceea ce inseamna ca esti mai alert, deci consumi mai multa energie, asa ca nu e de mirare ca la un moment dat oboseala te copleseste.

Un alt efect pe care cafeaua il are la 4 ore dupa consum este cresterea aciditatii la stomac din cauza accelerarii metabolismului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dupa 6 ore: efectele cafelei dispar complet, insa organismul incepe sa o elimine intrucat cafeaua are efect diuretic, stimuland activitatea rinichilor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0