Cafeaua decofeinizata: prieten sau dusman?

Cafeaua decofeinizata este preferata fie de cei care sufera de afectiuni ce nu le permit sa consume cafea obisnuita, fie de cei care vor sa isi suplimenteze numarul de cafele consumate zilnic, fara insa sa isi puna sanatatea in pericol din cauza cofeinei in exces.

 

In primul rand, trebuie sa stii ca pana si cafeaua decofeinizata contine o cantitate, redusa ce-i drept, de cofeina. Nicio metoda de extragere a cofeinei din cafea nu permite inlaturarea acesteia in proportie de 100%, ci a cel mult 97% din cantitatea totala. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Apoi, trebuie sa stii ca si gustul cafelei fara cofeina este diferit fata de cel al cafelei normale. Mai exact, in timpul porcesului de extragere a cofeinei, gustul cafelei devine mai putin intens, ceea ce reprezinta chiar un avantaj din perspectiva persoanelor care nu agreeaza gustul amar al cafelei.

In ultimii ani, cafeaua decofeinizata a reprezentat un subiect controversat, existand pareri pro si pareri contra cu privire la beneficiile consumului acestui tip de cafea. Oamenii de stiinta au facut insa studii pe aceasta tema, pentru a lamuri situatia.

Beneficii cafea decofeinizata

Contine antioxidanti – este adevarat ca, in timpul procesului de extragere a cofeinei, cafeaua isi pierde apoximativ 15% din cantitatea de antioxidanti, insa restul de 85% raman in cafeaua decofeinizata, iar cei care o consuma beneficiaza de proprietatile acestora. Potrivit specialistilor, cafeaua reprezinta principala sursa de antioxidanti in societatea moderna.

Reduce riscul de diabet de tip 2 – studiile au dovedit ca, la fel ca varianta cu cofeina, si cafeaua decofeinizata are capacitatea de a reduce riscul de diabet cu pana la 7%.

Are efecte benefice asupra ficatului – consumul de cafea fara cofeina reduce nivelul de enzime hepatice, avand astfel un efect protector asupra ficatului.

 

 

Incetineste degradarea creierului– atat cafeaua obisnuita, cat si cea fara cofeina, are un efect pozitiv asupra declinului mental ce apare ca o consecinta a procesului natural de imbatranire. Cafeaua decofeinizata protejeaza neuronii si previne (sau macar incetineste) bolile precum Alzheimerul sau Parkinson. Acidul clorogenic din cafea este responsabil pentru acest efect benefic al cafelei asupra creierului.

Refluxul gastroesofagian este redus in cazul cafelei fara cofeina – un efect advers des intalnit pe care cafeaua normala il are consta in arsurile ce apar dupa consum, arsuri specifice refluxului gastroesofagian.  Ei bine, cafeaua decofeinizata nu declanseaza decat in cazuri foarte rare asemenea simptome ale refluxului gastroesofagian.

Mai mult decat atat, doua cani de cafea decofeinizata consumate pe zi reduc cu pana la 48% riscul de cancer colorectal.

Observam astfel ca si cafeaua decofeinizata are efecte benefice asupra organismului, efecte ce apar datorita altor substante din cafea, nu neaparat datorita cofeinei. Exista insa si beneficii ale cafelei obisnuite care sunt datorate cofeinei, si de care cei care aleg varianta decofeinizata nu se pot bucura. Iata despre ce beneficii este vorba:

  • Cafeaua normala imbunatateste functiile mentale, sporind puterea de concentrare, memoria si timpul de reactie
  • Cafeaua obisnuita sporeste rata metabolica, stimuland arderea caloriilor
  • Cafeaua normala imbunatateste performantele atletice
  • Cafeaua cu cofeina reduce gandurile depresive si suicidale in randul femeilor
  • Cafeaua obisnuita reduce riscul de ciroza in caz de fibroza hepatica in stadiu avansat
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0