Cafeaua decofeinizata: prieten sau dusman?

Cafeaua decofeinizată este preferată fie de cei care suferă de afecțiuni care nu le permit să consume cafea obișnuită, fie de cei care vor să își suplimenteze numărul de cafele consumate zilnic, dar să nu își pună sănătatea în pericol din cauza cofeinei în exces. Ce beneficii are cafeaua decofeinizată și ce îi lipsește față de cea obișnuită, prin faptul că nu are cofeină?

Multe persoane nu-și pot imagina vreo zi fără să bea cafea. De la cei care beau doar o cafea mică de dimineața, pentru energie și până la cei care beau un litru de cafea pe zi pentru că le place gustul sau pentru că li se pare că astfel reușesc să își mențină concentarea, mulți oameni de pe tot globul au o adevărată pasiune pentru această băutură.

Multe studii au venit cu rezultate încurajatoare legate de consumul de cafea, printre beneficiile cele mai importante fiind reducerea riscului de boli de inimă și de Alzheimer. Nu doar cofeina dintr-o cafea obișnuită are unele calități, ci și alte substanțe active contribuie la efectele benefice asupra organismului. Dar ce este cu cafeaua decofeinizată?

Cafeaua decofeinizată are același gust cu cafeaua obișnuită

Deși sunt persoane care refuză să o încerce sau spun că nu are un gust la fel de bun pe cât cea obișnuită, în realitate mulți producători de cafea decofeinizată pun pe piață sortimente de calitate, despre care cei care beau cafea în mod regulat spun că este la fel de gustoasă precum cafeaua clasică. 

Așadar, fie că vrei să mai reduci din aportul zilnic de cofeină, fie că ai o problemă de sănătate care te forțează să faci acest lucru, iată de ce merită să bei (și) cafea decofeinizată.

Cafeaua decofeinizată are un mic procent de cofeină

În primul rând, e bine de precizat că până și cafeaua decofeinizată conține o cantitate -  redusă, ce-i drept - de cofeină. Nicio metodă de extragere a cofeinei din cafea nu permite înlăturarea acesteia în proporție de 100%, ci a cel mult 97% din cantitatea totală.

Apoi, trebuie să știi că și gustul cafelei fără cofeină este diferit față de cel al cafelei normale - în ceea ce privește intensitatea, nu cât de bună este. Mai exact, în timpul procesului de extragere a cofeinei, gustul cafelei devine mai puțin intens, ceea ce reprezintă chiar un avantaj din perspectiva persoanelor care nu agreează gustul amar al cafelei clasice.

Beneficii cafea decofeinizată

În ultimii ani, cafeaua decofeinizată a reprezentat un subiect controversat, existând păreri pro și păreri contra cu privire la beneficiile consumului acestui tip de cafea. Studiile științifice realizate pe această temă au scos la iveală și beneficiile și lipsurile acesteia.

Conține antioxidanți

Este adevărat că, în timpul procesului de extragere a cofeinei, cafeaua își pierde apoximativ 15% din cantitatea de antioxidanți, însă restul de 85% rămân și în cafeaua decofeinizată, iar cei care o consumă beneficiază de proprietățile acestora. Potrivit specialiștilor, cafeaua reprezintă principala sursă de antioxidanți în societatea modernă, în care alimentația este de multe ori nehrănitoare și conține puține alimente bogate în antioxidanți.

Reduce riscul de diabet de tip 2

Studiile au dovedit că, la fel ca varianta cu cofeină, și cafeaua decofeinizată poate să reducă riscul de diabet cu până la 7%.

Are efecte benefice asupra ficatului

Consumul de cafea fără cofeină reduce nivelul de enzime hepatice, având astfel un efect protector asupra ficatului.

Încetinește degradarea creierului

Atât cafeaua obișnuită, cât și cea fără cofeină au un efect pozitiv în ceea ce privește declinul mental care apare ca o consecință a procesului natural de îmbătrânire. Cafeaua decofeinizată protejează neuronii și previne (sau măcar încetinește) bolile precum Alzheimerul sau Parkinson. Acidul clorogenic din cafea este responsabil pentru acest efect benefic al cafelei asupra creierului.

Poate reduce refluxul gastroesofagian

Un efect advers des întâlnit pe care cafeaua normală îl are constă în arsurile gastrice care pot apărea după consum, arsuri specifice refluxului gastroesofagian. Ei bine, cafeaua decofeinizată nu declanșează decât în cazuri foarte rare asemenea simptome ale refluxului gastroesofagian.

Ar putea reduce riscul de cancer colorectal

Unele cercetări au constatat că două căni de cafea decofeinizată pe zi pot reduce cu până la 48% riscul de a dezvolta cancer colorectal.

Diferențe între cafeaua decofeinizată și cea obișnuită

Observăm astfel că și cafeaua decofeinizată are efecte benefice asupra organismului, efecte care apar datorită altor substanțe din cafea, nu neapărat datorită cofeinei. Există însă și beneficii ale cafelei obișnuite care sunt datorate cofeinei, și de care cei care aleg varianta decofeinizată nu se pot bucura. 

Iată despre ce beneficii este vorba:

  • Cafeaua clasică, cu cofeină, îmbunătățește funcțiile mentale, sporind puterea de concentrare, memoria și timpul de reacție.
  • Cafeaua obișnuită sporește rata metabolică, stimulând arderea caloriilor.
  • Cafeaua normală îmbunătățește performanțele atletice.
  • Cafeaua cu cofeină poate reduce gândurile depresive și suicidale în rândul femeilor.
  • Cafeaua obișnuită reduce riscul de ciroză în cazul persoanelor care suferă de fibroză hepatică în stadiu avansat.

Când știi că trebuie să bei mai puțină cafea obișnuită?

Consumul excesiv de cafea cu cofeină poate duce la ritm cardiac crescut, creșterea tensiunii arteriale, anxietate și probleme cu somnul. Dacă știi că bei mai multe căni de cafea pe zi și observi că te confrunți cu aceste simptome, înlocuiește o parte dintre aceste căni cu cafea decofeinizată. 

Dacă ai nevoie să te ții alert și energic de-a lungul zilei, caută și alte metode de energizare pe lângă cafea. De exemplu, fă-ți timp pentru o formă de mișcare, chiar dacă ai doar 15 minute la dispoziție. Pentru unii oameni poate fi mai ușor să introducă mișcarea în rutina de dimineață; imediat ce te-ai trezit, poți să alergi pe loc câteva minute, să faci câteva genuflexiuni, fandări și răsuciri de trunchi sau să îți pui muzică și să dansezi prin casă.

Uneori, lipsa de energie poate avea legătură cu o problemă medicală, așa că e bine să mai mergi și la câte un control la medicul de familie pentru analize de sânge. E posibil să ai unele carențe – calciu, magneziu, fier, anumite vitamine etc. -, caz în care acesta îți poate recomanda o cură de multivitamine și minerale.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkins Medicine - 9 Reasons Why (the Right Amount of) Coffee Is Good for You
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you
NIH - Decaffeinated coffee and its benefits on health: focus on systemic disorders
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32551832/
Studiul „Decaffeinated coffee and its benefits on health: focus on systemic disorders”, apărut în Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(15):2506-2522. doi: 10.1080/10408398.2020.1779175., autori: Raffaella Colombo, Adele Papetti


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0