Bufeuri de căldură la bărbați: cauze, tratamente și recomandări

Bufeurile sunt adesea asociate cu menopauza, fiind principalul simptom cu care femeile au de-a face în această perioadă. Însă, și bărbații pot avea bufeuri. Iată care sunt motivele, dar și cum le poți combate!

Ce sunt bufeurile

Bufeurile sunt caracterizate de o senzație subită de căldură, asociată cu transpirații abundente, care, însă, nu sunt cauzate de mediul înconjurător – temperatura sau umiditatea din aer. Aceste senzații de căldură debutează brusc, spontan și episodic, resimțite de obicei pe piept, gât și față, urmate imediat de transpirație. Ele sunt cel mai frecvent motiv pentru care femeile caută sfatul medicului în perioada de perimenopauză, mai ales dacă simptomele afectează calitatea vieții.

Recomandarile expertilor DOC.ro
  

Debutul bufeurilor poate fi asociat cu transpirație, palpitații, dureri de cap, slăbiciune, oboseală, leșin și anxietate și pot fi declanșate de medii calde, băuturi calde sau stres emoțional. Bufeurile sunt variabile în ceea ce privește durata, severitatea și frecvența. Ele pot persista timp de șase luni până la câțiva ani, de obicei scăzând din frecvență și intensitate în timp, după ultima perioadă menstruală. În medie, durează mai puțin de cinci minute. Frecvența medie variază de la de 10 ori pe zi la de câteva ori pe săptămână. Durata medie este de 1,2 ani.

Simptomele bufeurilor sunt foarte similare pentru toată lumea, fiind mult mai frecvente în timpul nopții. Acestea sunt cauzate de dilatarea vaselor de sânge din apropierea suprafeței pielii. Deoarece bufeurile determină persoana să piardă căldura de la suprafața pielii, scade ușor și temperatura corpului. Când intensitatea bufeului scade, corpul persoanei începe să reintre în proces de restabilire a temperaturii corpului la un nivel normal. În acest proces se pot experimenta fiori, frisoane și ocazional palpitații ale inimii.

Cauze bufeuri la bărbați

Există mai multe cauze care pot determina apariția bufeurilor în rândul bărbaților:

Terapia de privare de androgeni

Această terapie este folosită uneori în tratarea cancerului de prostată. Rolul acesteia este de a restricționa producția de testosteron, astfel încât acest hormon să nu stimuleze multiplicarea celulelor canceroase. Statisticile arată că până la 80% dintre bărbații care urmează un asemenea tratament acuză bufeuri.

Nivel redus de testosteron

Nivelul de testosteron din organism poate să scadă din diverse cauze medicale, iar principala manifestare a acestui nivel scăzut sunt bufeurile.

Anxietate 

Stresul, încordarea, atacurile de panică și anxietatea pot cauza, de asemenea, bufeuri (și) bărbaților. Dacă bufeurile apar în situațiile tensionate, înseamnă că anxietatea este de vină pentru apariția acestui simptom.

Cancer 

Anumite tipuri de tratament pentru cancer pot provoca bufeuri și transpirații nocturne. Persoanele care sunt tratate pentru cancer de sân sau cancer de prostată sunt susceptibile de a avea bufeuri și transpirații nocturne în timpul sau după tratament. În plus, s-a descoperit că efectele secundare ale tratamentului pentru cancer au un impact semnificativ asupra bunăstării psihologice a pacienților. Fiecare dintre opțiunile primare de tratament pentru cancerul de prostată sunt asociate cu efecte secundare semnificative care pot avea un impact dramatic asupra calității vieții. Bufeurile sunt un efect secundar notabil al terapiei de privare de androgeni și o sursă potențială de suferință datorită naturii lor episodice și a frecvenței. 

Medicamente

În același timp, bufeurile și transpirațiile nocturne la bărbați pot fi cauzate și de unele medicamente:

  • Opioide. Analgezice puternice administrate unor persoane cu cancer.
  • Tamoxifen. Un medicament utilizat pentru a trata cancerul de sân atât la femei, cât și la bărbați. De asemenea, este utilizat pentru prevenirea cancerului la unele femei.
  • Antidepresive triciclice. Un tip de medicament antidepresiv.
  • Steroizi pentru a reduce umflăturile, dar care pot fi, de asemenea, utilizați pentru a trata unele tipuri de cancer.

Simptome bufeuri la bărbați

Simptomele bufeurilor la bărbați sunt aceleași ca la femei: senzația bruscă de încălzire a corpului, mai ales la nivelul capului și trunchiului, acompaniată de transpirații și înroșirea pielii. În general, bufeurile apar noaptea și nu durează mai mult de 4 minute. După ce dispar, bufeurile lasă în urmă o transpirație rece.
Unii bărbați susțin că bufeurile sunt însoțite de simptome precum anxietatea, palpitațiile sau irascibilitatea.

Bufeurile pot interfera și cu somnul, majoritatea oamenilor care suferă de bufeuri din diferite motive, se trezesc în mod repetat noaptea. Bufeurile și pierderea somnului pot interfera cu capacitatea de concentrare asupra sarcinilor din timpul zilei, iar pentru unele persoane, bufeurile și pierderea somnului pot contribui la depresie.
Febra poate provoca, de asemenea, înroșirea feței și frisoane. Este important să testezi dacă ai temperatură pentru a te asigura ca simptomele sunt de la bufeuri și nu de la febră. Febra nu este niciodată prezentată ca un simptom de bufeuri. Dacă te simți cald și temperatura luată cu un termometru este anormal de ridicată, atunci ai febră, nu bufeuri.

Tratament bufeuri la bărbați

Bărbații care suferă de cancer de prostată și au bufeuri nu pot lua testosteron, însă pot folosi hormonii feminini precum estrogenul pentru a combate acest simptom neplăcut. Un studiu arată că estrogenul ameliorează sau chiar combate în totalitate bufeurile bărbatului. De multe ori însă, estrogenul are efecte secundare precum inflamarea sau sensibilitatea crescută la nivelul bustului.

Antidepresivele sunt și ele, uneori, recomandate de medici pentru combaterea bufeurilor la bărbați. Acestea se iau numai cu prescripție medicală, întrucât pot crea dependență și au efecte secundare.

Tratamente alternative

Există și alte tipuri de tratament care pot ajuta cu bufeurile și transpirațiile nocturne. 

Practicarea diferitelor tehnici de relaxare și de reducere a stresului – aceste tehnici care reduc stresul și anxietatea pot ajuta multe persoane în ameliorarea bufeurilor.

Hipnoza – în timpul ședinței de hipnoză, un terapeu îți poate arăta cum să te relaxezi și să te concentrezi. Hipnoza poate ajuta, de asemenea, în echilibrarea ritmului cardiac, reducerea stresului și reglarea temperaturii corpului, ceea ce poate ajuta la reducerea bufeurilor.

Acupunctura – deși unele studii au descoperit că acupunctura poate ajuta în ameliorarea bufeurilor, altele nu au găsit un beneficiu. 

Modificarea stilului de viață, astfel încât să se reducă riscul de bufeuri sau frecvența acestora

Este recomandat ca bărbatul să adopte un stil de viață cât mai sănătos și să evite factorii care pot declanșa bufeuri. De pildă, cafeaua poate determina apariția bufeurilor, prin creșterea tensiunii arteriale și prin inducerea stării de alertă în organism. Aceasta poate fi înlocuită cu o variantă decofeinizată sau cu un ceai din plante.

Consumul de alcool ar trebui, de asemenea, limitat întrucât alcoolul creează și el senzația de încălzire a organismului. Nici fumatul nu este recomandat bărbaților care suferă de bufeuri.

Alimentele foarte picante încălzesc corpul, crescând temperatura acestuia. Așadar, acestea trebuie evitate în caz de bufeuri.

Hainele foarte mulate și din materiale sintetice trebuie evitate de către bărbații care suferă de bufeuri, întrucât amplifică senzația de încălzire a corpului și intensifică transpirațiile. Mai degrabă, bărbatul ar trebui să poarte haine lejere, din materiale naturale cum ar fi bumbacul, inul sau pânza.

Temperatura din cameră și din mașină nu trebuie să fie una mare pentru a nu favoriza bufeurile. Aerul condiționat și un ventilator pot fi de mare ajutor în combaterea și prevenirea bufeurilor la bărbați, dar și la femei.

Dacă bărbatul are de-a face cu bufeuri mai multe zile la rând, acesta ar trebui să meargă la medic pentru a afla cauza acestui simptom. În funcție de cauză, medicul va prescrie tratamentul adecvat, dar va face și o serie de recomandări ce țin de stilul de viață, care să amelioreze această problemă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Cancer treatment: dealing with hot flashes and night sweats” - https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000826.htm 
“Hot Flashes” - https://www.health.harvard.edu/decision_guide/hot-flashes#clickheretoreviewthesymptomsofatypicalhotflash
“Relationship between hot flashes and distress in men receiving androgen deprivation therapy for prostate cancer” - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18942660/ 


Te-ar mai putea interesa și...



DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1