Nu doar femeile aflate la menopauza au bufeuri, ci si barbatii! Iata care sunt principalele cauze

Bufeurile sunt adesea asociate cu menopauza, fiind principalul simptom cu care femeile au de-a face in aceasta perioada. Insa si barbatii pot avea bufeuri – iata de ce, dar si cum le pot combate!

Bufeurile sunt caracterizate de o senzatie subita de caldura, asociata cu transpiratii abundente, care insa nu este cauzata de mediul inconjurator – temperatura sau umiditatea din aer.

Cauze bufeuri la barbati

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista mai multe cauze care pot determina aparitia bufeurilor in randul barbatilor – iata care sunt acestea:

Terapia de privare de androgeni – aceasta terapie este folosita uneori in tratarea cancerului de prostata. Rolul acesteia este de a restrictiona productia de testosteron, astfel incat acest hormon sa nu stimuleze multiplicarea celulelor canceroase. Statisticile arata ca pana la 80% dintre barbatii care urmeaza un asemenea tratament acuza bufeuri.

Nivel redus de testosteronnivelul de testosteron din organism poate sa scada din diverse cauze medicale, iar principala manifestare a acestui nivel scazut sunt bufeurile.

Anxietate – stresul, incordarea, atacurile de panica si anxietatea pot cauza, de asemenea, bufeuri (si) barbatilor. Daca bufeurile apar in situatiile tensionate, inseamna ca anxietatea este de vina pentru aparitia acestui simptom.

Simptome bufeuri la barbati

Simptomele bufeurilor la barbati sunt aceleasi ca la femei: senzatia brusca de incalzire a corpului, mai ales la nivelul capului si trunchiului, acompaniata de transpiratii si inrosirea pielii. In general, bufeurile apar noaptea si nu dureaza mai mult de 4 minute. Dupa ce dispar, bufeurile lasa in urma o transpiratie rece.

Unii barbati sustin ca bufeurile sunt insotite de simptome precum anxietatea, palpitatiile sau irascibilitatea.

Tratament bufeuri la barbati

Barbatii care sufera de cancer de prostata si au bufeuri nu pot lua testosteron, insa pot folosi hormonii feminini precum estrogenul pentru a combate acest simptom neplacut. Un studiu arata ca estrogenul amelioreaza sau chiar combate in totalitate bufeurile barbatului. De multe ori insa, estrogenul are efecte secundare precum inflamarea sau sensibilitatea crescuta la nivelul bustului.

Antidepresivele sunt si ele, uneori, recomandate de medici pentru combaterea bufeurilor la barbati. Acestea se iau numai cu prescriptie medicala, intrucat pot crea dependenta si au efecte secundare.

Modificarea stilului de viata, astfel incat sa se reduca riscul de bufeuri sau frecventa acestora

Este recomandat ca barbatul sa adopte un stil de viata cat mai sanatos si sa evite factorii care pot declansa bufeuri.

De pilda, cafeaua poate determina aparitia bufeurilor, prin cresterea tensiunii arteriale si prin inducerea starii de alerta in organism. Aceasta poate fi inlocuita cu o varianta decofeinizata sau cu un ceai din plante.

Consumul de alcool ar trebui, de asemenea, limitat intrucat alcoolul creeaza si el senzatia de incalzire a organismului. Nici fumatul nu este recomandat barbatilor care sufera de bufeuri.

Alimentele foarte picante incalzesc corpul, crescand temperatura acestuia. Asadar, acestea trebuie evitate in caz de bufeuri.

Hainele foarte mulate si din materiale sintetice trebuie evitate de catre barbatii care sufera de bufeuri, intrucat amplifica senzatia de incalzire a corpului si intensifica transpiratiile. Mai degraba, barbatul ar trebui sa poarte haine lejere, din materiale naturale cum ar fi bumbacul, inul sau panza.

Temperatura din camera si din masina nu trebuie sa fie una mare pentru a nu favoriza bufeurile. Aerul conditionat si un ventilator pot fi de mare ajutor in combaterea si prevenirea bufeurilor la barbati, dar si la femei.

Daca barbatul are de-a face cu bufeuri mai multe zile la rand, acesta ar trebui sa mearga la medic pentru a afla cauza acestui simptom. In functie de cauza, medicul va prescrie tratamentul adecvat, dar va face si o serie de recomandari ce tin de stilul de viata, care sa amelioreze aceasta problema.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0