Aerul de munte: beneficii pentru organism si restrictii in privinta altitudinii

Aerul de munte este extrem de sănătos, având o mulțime de beneficii pentru organism. Există, însă, și situații în care acesta poate agrava unele probleme de sănătate, dacă este vorba despre altitudini foarte mari. Află din acest articol de ce e bine să respiri aer de munte și cum să te pregătești pentru o drumeție în siguranță.

În orașe, aerul poate fi poluat din cauza emisiilor provenite de la traficul rutier și alte surse, ceea ce poate duce la o calitate a aerului mai scăzută și la probleme de sănătate pentru locuitori. Aerul de munte este adesea considerat mai curat și mai proaspăt, pentru că în zonele montane, concentrația de poluanți atmosferici precum dioxidul de azot, particulele fine și compușii organici volatili poate fi mai scăzută. 

De asemenea, aerul de munte are, în general, un conținut mai mare de oxigen. Acest lucru se datorează altitudinii mai mari și poate duce la o respirație mai ușoară pentru unii oameni. Cu toate acestea, presiunea mai scăzută a aerului la altitudini mari poate face oamenii să respire mai rapid pentru a compensa nivelurile mai scăzute de oxigen, ceea ce pentru unii nu este benefic.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce beneficii are aerul de munte pentru sănătate?

Iată de ce e bine să respiri aer de munte cât mai des:

Ameliorează afecțiunile pulmonare precum astmul

Fiind mult mai puțin poluat decât aerul de la altitudini joase, aerul de munte nu irită căile respiratorii, ameliorând astfel bolile pulmonare. De aceea, pacienții cu suferințe pulmonare sunt sfătuiți de multe ori de medic să facă excursii la munte.

Este benefic pentru pacienții care suferă de astm bronșic alergic

Aerul de munte conține mai puțini alergeni, de aceea persoanele care suferă de astm bronșic alergic observă o ameliorare a problemelor respiratorii dacă se află în zone montane, cu aer curat. La altitudini mai mari de 1500 m, scade nivelul umidității din aer, iar din această cauză lipsesc alergenii. Un studiu științific a arătat că efectele aerului de munte asupra adolescenților care suferă de astm bronșic sunt chiar mai puternice decât cele ale administrării de steroizi inhalatorii.

Reduce stresul

Se pare că persoanele care locuiesc în zonele montane sunt mai puțin stresate decât cele care locuiesc în zonele de câmpie. De aceea, în timpul concediilor petrecute la munte, poți constata că te simți mai relaxat decât de obicei, tocmai datorită aerului de munte. În plus, faptul că ești mai puțin stresat te va ajuta și să dormi mai bine.

Este stimulată digestia

Ionii negativi, care se regăsesc în cantități mai mari în aerul de munte, au abilitatea de a stimula sistemul digestiv.

Te ajută să slăbești

Nu neapărat aerul de munte, ci mai degrabă altitudinea te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus. Studiile făcute până acum în domeniu nu au reușit decât să confirme această asociere, nu și să depisteze cauza sa.

Când este contraindicată expunerea la altitudini mari?

Persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare ar trebui să se consulte cu medicul înainte de a călători în zone aflate la altitudini foarte mari, de peste 2500 m. Medicul este cel în măsură să stabilească dacă sănătatea pacientului va fi pusă în pericol sau nu de altitudinea la care acesta se va afla.

Cum poți potența beneficiile aerului de munte?

  • Mergi la plimbare pe cărări de munte. În timp ce faci mișcare, corpul este mai bine oxigenat, ceea ce înseamnă că aerul de munte va fi și mai benefic.
  • Stai cel puțin 4‑5 zile la munte, astfel încât efectele benefice pe care le are aerul respirat să fie mai puternice.
  • Practica yoga la munte sau măcar respirația yoghină. Aceasta implică folosirea abdomenului pentru respirație. Inspiră lent, în timp ce îți umpli cavitatea abdominală cu aer. Expiră apoi și mai lent, până când aerul este scos în totalitate, iar abdomenul se retrage complet. Acest tip de respirație sporește oxigenarea, însă totodată are efecte relaxante asupra organismului.
  • Petrece cât mai mult timp în natură. Nu te poți aștepta să ai parte de efectele benefice ale aerului de munte dacă tu petreci cel mai mult timp în camera de hotel sau în restaurante și alte spații închise. Bucură-te de aerul curat din pădure, fă plimbări zilnice în natură și organismul va avea de câștigat.

Cum te pregătești pentru o drumeție la munte?

Pregătirea pentru o drumeție la munte este esențială pentru a te asigura că vei avea o experiență plăcută și sigură. Iată ce să iei în calcul:

Cercetează și planifică

Alege o destinație montană care se potrivește nivelului tău de experiență și capacităților fizice. Informează-te cu privire la trasee, dificultate, altitudine și condiții meteorologice. Consultă o hartă pentru a te familiariza cu zona și pentru a identifica rutele posibile.

Ia-ți echipament adecvat

Investește în echipament de drumeție de calitate, inclusiv bocanci de munte, haine potrivite pentru condiții variabile de vreme, rucsac rezistent și echipamente de siguranță precum o lanternă și un briceag. Nu uita să iei cu tine o trusă de prim ajutor, o hartă, busolă și, dacă este necesar, un GPS.

Nu uita de hidratare și alimentație

Asigură-te că ai suficientă apă pentru întreaga drumeție. În funcție de distanță și dificultate, poți avea nevoie de o cantitate mai mică sau mai mare de apă. Împachetează gustări și mâncare adecvată pentru drumeție, cum ar fi sendvișuri (care să nu aibă mirosuri tari cum ar fi cel de ceapă sau usturoi, pentru că nu-ți dorești să atragi animalele sălbatice), fructe uscate, nuci și batoane energizante. 

Ia-ți cele necesare pentru de camping (dacă este cazul)

Dacă vrei nu doar să petreci timp în aer liber, ci planifici și să petreci noaptea în munți, asigură-te că ai echipament de camping, cum ar fi cort, sac de dormit, izopren și ustensile de gătit.

Verifică atent condițiile meteorologice

Verificați prognoza meteorologică pentru zona montană în care mergi în drumeție. În principiu, e bine de știut că, în munți, condițiile meteorologice se pot modifica rapid, așa că fii pregătit pentru schimbări bruște. Chiar dacă aplicația pentru vreme îți spune că va fi soare tot timpul, de exemplu, ia cu tine și o geacă de ploaie, pentru că nu e exclus să ai parte de câțiva stropi sau ploi mai abundente în anumite puncte ale excursiei. De asemenea, chiar dacă în oraș sunt 35 de grade Celsius, este posibil ca la munte temperaturile să fie cu mult mai scăzute, cel puțin în anumite zone, așa că nu te baza doar pe tricou și pantaloni scurți, ci ia-ți la tine și pantaloni lungi și o jachetă tip polar.

Nu pleca singur la munte

Când mergi în drumeție la munte este mai înțelept să fii parte a unui grup, pentru o mai mare siguranță. Nu se știe niciodată de ce anume ai putea avea nevoie și, în plus, timpul petrecut cu persoane care au aceleași preocupări cu tine este unul câștigat. Dacă, totuși, ai decis să mergi de unul singur, înainte de a pleca în drumeție, informează un prieten sau un membru al familiei despre planurile pe care le ai, inclusiv ruta pe care vrei să mergi și durata estimată a drumeției.

Respectă mediul înconjurător

Urmează regulile și restricțiile locale pentru drumeții și camping. Dacă pe un indicator scrie că traseul respectiv nu se recomandă a fi făcut iarna, de exemplu, respectă indicațiile, cu atât mai mult dacă nu ești un om de munte experimentat. Nu arunca pe jos hârtii, pungi, sticle, ci ambalează și ia cu tine tot gunoiul pe care îl produci. Nu distruge flora și fauna din zonă, doar bucură-te vizual de cele întâlnite și, bineînțeles, pozează-le pentru a le păstra printre amintiri.

Atenție la pregătirea fizică

Nu îți pune sănătatea în pericol: dacă drumeția implică trasee dificile sau de lungă durată, asigură-te că ești în formă fizică adecvată și că te poți adapta la drumuri mai lungi și la altitudini mai mari. Dacă găsești informații despre un traseu că este dificil, iar tu n-ai mai fost niciodată pe munte, mai bine alegi pentru început unul de dificultate medie sau ușor spre mediu. În definitiv, mergi la munte pentru a respira aer mai curat, pentru a face mișcare în natură și pentru a te relaxa, nicidecum pentru a-ți face singur rău.

Învață tehnici de siguranță

Dacă nu ai experiență în drumeții montane, învață tehnicile de siguranță înainte să te avânți în această călătorie. Găsești pe internet informații oferite de ghizii montani referitor la echipamentul necesar, la întâlnirile cu animalele sălbatice și la diverse metode de a fi cât mai în siguranță pe munte. De asemenea, când mergi pentru prima dată într-o astfel de drumeție, poate fi util să pleci împreună cu cineva care cunoaște bine muntele.

Acordă atenție semnelor de avertizare

Pe parcursul drumeției, acordă atenție semnelor de avertizare privind vremea, avalanșele, terenul periculos și orice alt risc potențial. Nu îți asuma riscuri inutile, pentru a nu te pune nici pe tine în pericol  și pentru a nu risca nici siguranța celor de care ești însoțit.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - 9 Benefits of Hiking 
https://health.clevelandclinic.org/9-benefits-of-hiking/
NCBI - The health benefits of the great outdoors: A systematic review and meta-analysis of greenspace exposure and health outcomes
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6562165/
Studiul „The health benefits of the great outdoors: A systematic review and meta-analysis of greenspace exposure and health outcomes”, apărut în Environ Res. 2018 Oct; 166: 628–637. doi: 10.1016/j.envres.2018.06.030, autori: Caoimhe Twohig-Bennett și Andy Jones 
Pub Med - High-altitude exposure of three weeks duration increases lung diffusing capacity in humans
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21436463/
Studiul „High-altitude exposure of three weeks duration increases lung diffusing capacity in humans”, Randomized Controlled Trial J Appl Physiol (1985). 2011 Jun;110(6):1564-71. doi: 10.1152/japplphysiol.01167.2010. Epub 2011 Mar 24, autori: Piergiuseppe Agostoni et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0