Plantele de interior purifică aerul?

Plantele de casă sunt uneori promovate ca o modalitate de a purifica aerul din casa ta. Hai să vedem dacă există de fapt vreun adevăr în asta, să descoperim știința din spatele plantelor și efectul lor asupra calității aerului.

De când a început pandemia COVID-19, s-a acordat o atenție deosebită importanței calității aerului din interior, deoarece mulți dintre noi am petrecut tot mai mult timp în casă.

În plus, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) raportează că americanii își petrec până la 90% din timpul lor în spații interioare, unde nivelurile de poluanți pot fi de până la cinci ori mai mari decât aerul din exterior. Și acesta este unul dintre multele motive pentru care este esențial să ne asigurăm că aerul pe care îl respirăm în interior este cât mai curat posibil.

Calitatea aerului este afectată de diferiți compuși care există în produsele și materialele din locuință

S-ar putea să știi deja că, în general, calitatea aerului este afectată de dioxid de carbon, monoxid de carbon, oxid de azot, precum și de compuși organici volatili (COV), care pot exista în unele dintre produsele și materialele din casele noastre. Mobilierul modern, materialele sintetice de construcție și chiar propriul covor pot conține mai multe substanțe chimice decât te-ai aștepta. Aceste substanțe chimice pot reprezenta până la 90% din poluarea aerului din interior.

Prin fotosinteză, plantele trasformă dioxidul de carbon pe care îl expirăm și, de asemenea, elimină gazele printr-un proces numit absorbție.

Într-un raport din 1989, omul de știință al NASA, Bill Wolverton, susținea că plantele de uz casnic ar putea oferi o „soluție economică promițătoare la poluarea aerului din interior”. Wolverton a studiat capacitatea plantelor de a elimina COV-urile din mediu și potențialul lor de a purifica aerul. Cercetări mai recente au încercat să facă lumină în acest caz și să verifice efectul real al plantelor.

Oamenii de știință care studiază eficacitatea plantelor de interior în purificarea aerului au descoperit că plantele de apartament aduc „în cel mai bun caz, contribuții modeste de aproximativ 0,9-9% la eficacitatea eliminării ozonului din interior”, se arată într-un studiu publicat în 2017 în revista Building and Environment. Testele, efectuate într-un laborator pentru a simula efectele asupra unei case tipice din SUA, au constatat că plantele de apartament au avut un efect relativ scăzut. Pentru a face o diferență semnificativă în ceea ce privește calitatea aerului din casa ta, ar trebui să umpli complet pereții unei camere cu plante, susțin cercetătorii.

Plante care ar putea îmbunătăți calitatea aerului

Deși nu există suficiente dovezi științifice, există o serie de plante despre care se crede că ar putea purifica aerul din locuințe. Iată câteva exemple:

- Palmierul de areca: elimină substanțe chimice periculoase precum formaldehida, xilenul și toluenul;
- Dracaena trifasciata (Limba soacrei): produce oxigen doar în timpul nopții și elimină benzenul, formaldehida, tricloretilena, xilenul și toluenul;
- Crassula ovata (sau planta banilor): deși ar putea fi benefică în purificarea aerului, această plantă este toxică pentru copiii mici, câini și pisici, dacă îi sunt ingerate frunzele; 
- Alte plante includ: aloe vera, planta păianjen (Chlorophytum comosum), Dracaena sau ficus benjamina. 

În cantități suficient de mari, plantele pot îmbunătăți calitatea aerului

Chiar dacă o singură plantă de interior nu va purifica aerul, un perete verde acoperit de plante ar putea avea efecte sporite, concluzionează oamenii de știință într-un studiu publicat în 2020 în Journal of Environmental Management. Un ”perete verde” acoperit cu specii de plante adecvate „poate fi folosit pentru a îmbunătăți indicele de sănătate în mediile interioare ale unei clădirii”.

Deci, în cantități suficient de mari, plantele pot îmbunătăți calitatea aerului. Dar ce tip de plante ar trebui să cumpărăm pentru a ne decora locuința? Din păcate, știința nu are încă un răspuns.

O lucrare din 2018 publicată în Trends in Plant Science susține că plantele elimină poluanții, dar există puține cercetări privind speciile cele mai eficiente. Lucrarea concluzionează că „capacitatea plantelor de a elimina poluanții aerului din interior prin absorbția stomatală (absorbție) și depunerea non-stomatală (adsorbție) rămâne în mare parte necunoscută”.

Grădinăritul este benefic sănătății fizice și mentale

Într-un studiu publicat în mai 2021 în revista Environmental Research, oamenii de știință au monitorizat 323 de subiecți și au descoperit că îngrijirea plantelor de apartament era legată de sentimentul de ieșire din casă, oferind un stimul care îmbunătățește sănătatea mintală.

Deși nu este clar în ce măsură purifică plantele aerul, un studiu recent de la Universitatea Princeton constată că grădinăritul este benefic pentru sănătatea fizică și mentală. În timp ce un alt studiu citat în Journal Physiological Anthropology care implica bărbați tineri adulți a constatat că grădinăritul în interior a scăzut răspunsurile la stres în comparație cu sarcina de finalizare a unui proiect pe calculator. Când au stat în fața unui computer și li s-a cerut să finalizeze o sarcină, cercetătorii au identificat o creștere a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a stresului care nu erau prezente atunci când același grup practica grădinăritul.

Plantele de interior sunt sigure pentru animalele de companie?

Majoritatea oamenilor știu că unele plante - cum sunt crinii - sunt periculoase pentru pisici și câini. Ține cont că multe specii amenință și sănătatea și starea de bine a animalelor noastre de companie. Sunt prea multe pentru a le enumera, dar găsești o listă completă a plantelor otrăvitoare disponibilă pe site-ul ASPCA.

Deci, ce se poate întâmpla dacă animalul tău de companie mănâncă plantele care îi pot dăuna? Alexander Campbell, de la Serviciul de Informare pentru otrăvurile veterinare (VPIS), a declarat: „În multe cazuri, animalele rămân asimptomatice sau suferă puțin mai mult decât tulburări gastro-intestinale. Există câteva cazuri în care au ca rezultat efecte clinice mai severe”.

Una dintre cele mai mari provocări pentru medicii veterinari este să știe ce a ingerat un animal de companie, avertizează cercetătorii. Soluția simplă? Îndepărtează orice contaminant cunoscut din casa sau din grădină.

Reține!

•    Deși plantele de interior îți pot aduce ție beneficii, pot fi uneori dăunătoare animalul tău de companie. Ai grijă ce specii alegi!
•    Plantele pot face din casa ta un mediu mai plăcut, iar îngrijirea lor poate avea beneficii pentru sănătatea mintală, mai ales dacă obișnuiești să petreci mult timp în interior.
•    Totuși, este puțin probabil ca ele să aibă un efect major de purificare a aerului - cu excepția cazului în care îți vei cumpăra sute. 
•    Există mai multe modalități prin care poți menține aerul curat în casă: podelele trebuie curățate prin aspirare și ștergere, evitați detergenții sintetici de curățare și folosirea odorizantelor de cameră, reduceți umiditatea din aer și creșteți ventilația, prin aerisirea frecventă a locuinței. 
•    Dacă te preocupă calitatea aerului din locuința ta, te sfătuim să investești într-un purificator de aer, de preferință unul prevăzut cu un filtru HEPA de înaltă calitate.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.livescience.com/do-indoor-plants-purify-air
https://iamgreenified.medium.com/12-nasa-recommended-air-purifying-plants-that-you-must-have-in-your-house-8797645054b9
https://www.nationalgeographic.com/science/article/houseplants-dont-purify-indoor-air


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0