10 trucuri pentru curatenie rapida si eficienta

Curățenia îți răpește o bună parte din timpul liber, iar acest lucru te scoate din minți? Ei, bine, există câteva trucuri care vor face din curățenie o activitate mult mai rapidă. 

Activitățile casnice sunt necesare, însă nu sunt întotdeauna foarte plăcute, mai ales dacă ne ocupă un weekend, în special unul însorit de vară în care vrem să mergem la piscină sau să ne relaxăm într-o drumeție. Îți propunem câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a transforma curățenia într-o activitate mai rapidă și mai puțin solicitantă și, de asemenea, câteva idei despre cum să înveți copiii despre importanța curățeniei în casă.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Metode de curățenie rapidă

Iată câteva idei care să-ți ușureze momentul în care te apuci de curățenie și care să transforme această activitate într-un mai rapidă.

1. Pune coșuri și cutii de depozitare în fiecare cameră

Având un coș sau o cutie de depozitare la îndemână, atunci când faci curățenie poți aruncă acolo toate lucrurile de care te încurci dacă vrei să ștergi praful, să aspiri sau să speli pe jos. Revistele, jucăriile celui mic, precum și încărcătoarele de telefon ori alte gadgeturi pot fi depozitate în asemenea coșuri sau cutii. Astfel, nu vei mai pierde timp încercând să le găsești un loc și vei ști întotdeauna unde să le cauți.

2. Cuptorul cu microunde se poate curăța singur dacă folosești apă și lămâie

Umple un bol de sticlă cu o cană de apă și zeamă de la o lămâie. Introdu bolul în cuptorul cu microunde și pornește cuptorul. După 3 minute, scoate bolul cu apă și lămâie din cuptor și folosește o cârpă pentru a îndepărta toată murdăria înmuiată de pe pereții cuptorului. Vei observa că mizeria nu opune rezistență, ci este îndepărtată în câteva secunde.

3. Pune totul în mașina de spălat vase

Nu chiar tot, însă multe lucruri din gospodărie pot fi curățate cu ajutorul mașinii de spălat vase. Nu doar farfuriile și ustensilele din bucătărie pot fi spălate în mașina de spălat vase, ci și rafturile din frigider, jucăriile copiilor ori alte obiecte de prin casă care au nevoie de o curățare.

4. „Învață” blenderul să se curețe singur

Clătește blenderul cu apă caldă, apoi umple-l până la jumătate cu apă fierbinte și adăugă și câteva picături de detergent de vase. Pornește blenderul și lasă-l să meargă câteva secunde, apoi clătește-l bine și gata, este ca nou.

5. Acoperă baza cuptorului cu folie de aluminiu

Un alt truc de curățenie rapidă este să întinzi folie de aluminiu într-un strat, la baza cuptorului. Astfel, grăsimea și resturile de mâncare care vor cădea în timpul gătitului vor rămâne pe folia de aluminiu, pe care o poți schimba o dată pe săptămână în doar câteva secunde. Altfel, știi că îți ia mult mai mult timp să cureți cuptorul după fiecare utilizare.

6. Împrospătează mirosul din frigider cu cafea

Pentru a îndepărta mirosurile neplăcute din frigider (precum cel de pește, ceapă etc.), poți folosi un truc extrem de eficient: umple o ceașcă sau un bol mic cu boabe de cafea și pune-l pe un raft al frigiderului. Cafeaua absoarbe toate mirosurile neplăcute, ceea ce înseamnă că nu va trebui să speli săptămânal frigiderul. La câteva luni însă, cafeaua trebuie înlocuită pentru că la un moment dat își pierde capacitatea de absorbție.

7. Împrospătează mirosul din coșul de gunoi în câteva secunde

Pentru a menține mirosurile neplăcute la distanță, taie câteva felii de lămâie, apoi aruncă-le pe fundul coșului gol de gunoi, împreună cu câteva cuburi de gheață. Clătește apoi coșul de gunoi cu apă rece, folosind dușul. Vei observa că mirosurile neplăcute dispar, ba chiar coșul de gunoi va căpăta un miros proaspăt de lămâie.

8. Curăță electrocasnicele metalice cu spirt

Electrocasnicele cu suprafața metalică precum frigiderul sau cuptorul rămân adesea cu urme de degete imprimate. Ca truc de curățenie rapidă, e bine de știut că poți șterge orice amprentă sau pată de pe aceste suprafețe folosind o cârpă din microfibră și puțin spirt.

9. Folosește o rolă de scame pentru curățarea canapelelor/ fotoliilor

Firimiturile, scamele și alte mizerii pot fi îndepărtate cu ușurință de pe suprafețele tapisate cu ajutorul unei role pentru adunat scame.

10. Curăță pereții cu puțin bicarbonat de sodiu

Pune pe un burete umed un praf de bicarbonat de sodiu și freacă ușor peretele murdar. Vei observa că petele vor dispărea rapid.

De ce este important să faci regulat curățenie în casă?

Curățenia regulată în casă are numeroase beneficii importante pentru sănătate, confort și bunăstare. Iată câteva motive pentru care este esențial să faci curat în mod regulat în locuința ta:

  • Sănătate și igienă: Prin curățenia regulată, poți îndepărta praful, murdăria, bacteriile și alergenii din casă. Acest lucru ajută la reducerea riscului de alergii, infecții și alte afecțiuni respiratorii sau cutanate.
  • Aer de calitate: Curățenia ajută la menținerea calității aerului din interior, prevenind acumularea particulelor de praf, a alergenilor și a mirosurilor neplăcute.
  • Stare de bine: O casă curată și ordonată contribuie la o stare generală de bine și la reducerea stresului. Un mediu în care te simți bine îți poate îmbunătăți dispoziția și nivelul de energie.
  • Organizare: Curățenia regulată ajută la menținerea organizării și la găsirea mai ușoară a lucrurilor. Un spațiu ordonat poate crește eficiența și productivitatea în activitățile zilnice.
  • Prevenirea daunelor: Prin curățarea constantă, poți identifica și aborda rapid eventualele probleme sau deteriorări, precum scurgeri de apă, infiltrări sau deteriorări structurale. Acest lucru poate preveni deteriorări majore și costisitoare pe termen lung.
  • Imaginea personală: O casă curată și bine întreținută reflectă o imagine pozitivă asupra ta și a stilului tău de viață. Poți primi vizitatori fără stres și fără să îți faci griji cu privire la aspectul casei tale.
  • Prevenirea infestărilor: Prin menținerea curățeniei, poți preveni invazia insectelor și a rozătoarelor nedorite, care pot duce la probleme de sănătate și daune materiale.
  • Durabilitate: Curățenia regulată poate prelungi durata de viață a obiectelor și a mobilierului din casă. Depunerile de murdărie și praful pot duce la uzură prematură.
  • Siguranță: Păstrarea căilor de acces și a suprafețelor curate reduce riscul de accidente, cum ar fi alunecările și căderile.
  • Învățarea responsabilității: Menținerea curățeniei în casă poate fi o modalitate de a învăța și a împărtăși responsabilități cu restul membrilor gospodăriei.

Cum înveți copiii despre importanța curățeniei în casă și în camera lor?

Învățarea copiilor despre importanța curățeniei în camera lor poate fi o provocare, dar există mai multe strategii pe care le poți folosi pentru a-i ajuta să înțeleagă și să adopte obiceiuri de curățenie. Iată câteva sfaturi:

Fii un exemplu

Copiii învață multe prin observare. Dacă văd că părinții sunt implicați și responsabili în menținerea curățeniei în casă, este mai probabil ca și copiii să adopte aceste obiceiuri. Arată-le cum faci curat în propria ta cameră și în restul casei.

Implică-i în proces

Îi poți implica pe copii în procesul de curățenie prin activități potrivite vârstei lor. De exemplu, puteți face un plan de curățenie săptămânal sau lunar și să împărțiți sarcinile între membrii familiei. Dă-le sarcini adecvate vârstei lor, cum ar fi aranjarea jucăriilor, ștergerea prafului sau aranjarea patului.

Transformă curățenia într-un joc

Pentru a face curățenia mai distractivă, poți transforma activitățile de curățenie într-un joc. Setează un cronometru și vedeți cât de repede puteți termina o sarcină la modul corect sau creează un sistem de recompense pentru realizările lor în ceea ce privește curățenia.

Stabilește reguli clare

Stabilește reguli și așteptări clare cu privire la curățenia camerei lor. Explică-le de ce este important să aibă camera curată și cum acest lucru contribuie la sănătate și la o mai bună organizare.

Încurajează autonomia

Încurajează-i să-și asume responsabilitatea pentru spațiul lor personal. Învață-i să facă curățenie în mod regulat și să aibă grijă de lucrurile lor, așa cum faceți și voi, ca părinți.

Folosește recompense și recunoaștere

Pentru a-i motiva, poți oferi recompense mici sau recunoaștere pentru eforturile lor în menținerea curățeniei. Poate fi vorba despre simple laude și aprecieri și de mici recompense.

Creează rutine

Ajută-i să dezvolte o rutină de curățenie. De exemplu, puteți face curat în fiecare zi după ce se joacă sau puteți avea o zi specială în săptămână când vă concentrați mai mult pe curățenie.

Învață copilul că există consecințe

În cazul în care copiii nu își îndeplinesc responsabilitățile de curățenie, poți impune consecințe adecvate, cum ar fi limitarea timpului petrecut la joacă sau pierderea unor privilegii până când își fac treaba.

Folosește comunicarea deschisă

Discută cu copiii despre importanța curățeniei și ascultă și preocupările sau întrebările lor. Le poți împărtăși povestiri despre cum curățenia te ajută și pe tine și pe cei din jur să fiți mai sănătoși - și poți recunoaște că nici tu nu ai mereu chef să faci curat, dar este ceva necesar.

Fii răbdător

Învățarea acestor obiceiuri de curățenie poate dura ceva timp și efort, deci fii răbdător cu copiii și încurajează-le progresele în direcția bună.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Good Housekeeping - 55 Best Cleaning Tips for Every Room in Your Home
https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/g2550/best-cleaning-tips/?slide=1
PsychCentral - How Do You Motivate Kids to Keep Their Room Clean?
https://psychcentral.com/lib/tips-for-getting-kids-to-clean-their-rooms


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0