Nivelul de radon din casa poate cauza cancer pulmonar - cum il poti masura

A doua cea mai frecventa cauza a cancerului pulmonar, dupa fumat, este expunerea la radon. Acest gaz incolor si inodor se poate regasi si in casa ta, fara sa ai habar!

Numit si “ucigasul tacut”, din cauza ca ataca fara sa isi faca simtita prezenta in vreun fel, radonul poate cauza cancer la plamani, fiind un gaz radioactiv.

Ce este radonul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Radonul este un gaz inodor si incolor, care se formeaza in timpul dezintegrarii uraniului din sol. Acesta poate patrunde in interiorul casei tale prin crapaturile din fundatia casei, prin materialele de constructie sau prin putul de apa.

In cantitati mari, radonul poate cauza o serie de probleme de sanatate, fiind extrem de toxic.

Cum iti afecteaza radonul sanatatea

Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat radonul ca fiind substanta cancerigena care poate patrunde in organismul uman prin respiratie.

Atunci cand in respiri aer cu radon, acesta se duce direct catre peretii plamanilor. In timp, afecteaza celulele care captusesc peretii plamanilor, cauzand cancer pulmonar.

Unele studii sugereaza ca radonul poate fi asociat si cu alte tipuri de cancer, printre care si leucemia la copii, insa sunt necesare studii suplimentare pe aceasta tema.

Din pacate insa, expunerea la radon nu provoaca simptome, de aceea este in general trecuta cu vederea. Simptomele apar abia dupa ce radonul a cauzat deja cancer la plamani.

Combinatia dintre fumul si tigara si radon este una extrem de nociva. Asadar, fumatorul va avea mai mult de pierdut de pe urma expunerii la radon, in comparatie cu o persoana nefumatoare. Radonul creste riscul de cancer la plamani al fumatorului de 9 ori.

Nu exista teste medicale care sa iti spuna daca ai inspirat radon in concentratii mari, dar nici tratamente care sa elimine acest gaz din organism.

Cum te poti expune la radon, fara sa stii

Orice constructie, fie ea noua sau veche, cu sau fara subsol, bine izolata sau prost izolata, poate avea probleme cu radonul. In medie, 1 casa din 15 are probleme din cauza nivelului mare de radon.

Statul in casa, la birou sau mersul la scoala te pot expune la un nivel crescut de radon. Crapaturile din podea, tevile care nu sunt izolate bine si unele materiale de constructii folosite la ridicarea caselor pot creste nivelul de radon din cladirea in care iti petreci mult timp.

Nivelul de radon este intotdeauna mai mare la subsol, mai ales in incaperile mici precum beciul.

Persoanele care lucreaza sub pamant sunt in mod deosebit expuse la un nivel prea mare de radon.

Si in apa se poate regasi radon, insa nivelul nu este ingrijorator daca apa provine din lacuri, rauri sau rezervoare. Insa daca apa din casa ta provine din surse subterane - puturi, e posibil ca nivelul de radon sa fie mai mare decat e indicat. Asadar, intr-o casa alimentata cu apa prin put exista risc mai mare de concentratii mari de radon.

Cum te poti proteja de expunerea la radon in exces

In primul rand, poti testa nivelul de radon din locuinta ta. Apeleaza la firmele specializate, care vin acasa si masoara nivelul de radon. In acest fel, vei afla daca e sau nu cazul sa iti faci griji. E recomandat ca testarea nivelului de radon sa fie refacuta din 2 in 2 ani.

Cum sa reduci nivelul de radon din casa ta

Daca nivelul de radon din locuinta ta s-a dovedit a fi prea ridicat, exista cateva metode prin care il poti reduce:

  • Acopera crapaturile din podea si pereti.
  • Aeriseste-ti foarte des casa.
  • Foloseste un aparat de aer conditionat pentru purificarea aerului din interior.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: “Indoor radon exposure and lung cancer: a review of ecological studies”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Ji Young Yoon, Jung-Dong Lee, So Won Joo si Dae Ryong Kang

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0