Infectia cu HIV (virusul imunodeficientei umane)

Virusul imunodeficientei umane produce o infectie cronica, ireversibila, cu distrugerea progresiva a mecanismelor de aparare a gazdei si instalarea dupa un interval variabil de timp, de obicei in ani, a sindromului de imunodeficienta dobandita (SIDA).

Stadiul SIDA este caracterizat prin aparitia infectiilor si/sau neoplaziilor oportuniste si prin afectarea sistemului nervos, dar si a altor aparate si sisteme.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In tara noastra primul caz de SIDA la adult a fost raportat in 1985, iar la copil in 1989.  Romania ocupa o pozitie aparte, daca nu, unica in lume, majoritatea copiilor fiind infectati la nastere, prin instrumentarul medico-chirurgical infectat, in anii 1987-1990.

Dupa anul 1995 nu s-au mai inregistrat astfel de transmiteri la copii, dar a crescut incidenta transmiterii infectiei la adulti.

Care este sursa de infectie?

Sursa de infectie este strict umana si este reprezentata de persoanele infectate cu virusul HIV, indiferent de stadiul infectiei. O persoana o data infectata cu HIV ramane potential infectanta pe tot parcursul vietii.

Cum se transmite virusul HIV?

Virusul HIV se transmite prin 3 cai majore:

1. Prin contact sexual cu schimb de fluide (sperma, lichid vaginal). Transmiterea se face atat prin contact sexual penetrant (homo- sau heterosexual), cat si prin sex oral (cu risc mai redus).

In prezent, in toata lumea, relatiile sexuale dintre barbat si femeie reprezinta calea majora de transmitere a infectiei. Raportat la celelalte boli cu transmitere sexuala, riscul de transmitere HIV in cursul unui contact sexual neprotejat este de 0.1%.  In cadrul unui cuplu heterosexual probabilitatea transmiterii HIV este mai mare de la partenerul HIV pozitiv la partenera neinfectata de cat invers.

2. Parenteral prin transfuzii de sange si derivate din sange de la donatorii infectati HIV, prin folosirea in comun de instrumentar medico-chirurgical intepator-taietor contaminat cu HIV, prin transplant de organe, prin insamantarea artificiala cu sperma provenita de la infectatii cu HIV.

O categorie aparte de persoane, in numar din ce in ce mai mare, cu risc major de infectare sunt consumatorii de droguri ce utilizeaza in comun seringi pentru administrarea drogurilor.

3. Vertical de la mama infectata la produsul de conceptie. Virusul poate fi transmis si dupa nastere prin laptele matern.

60% din infectiile produsului de conceptie se produc in momentul nasterii si numai 10% sunt consecinta infectiei in cursul vietii intrauterine.

Este important sa stim ca HIV nu se transmite prin simpla convietuire cu o persoana infectata, prin stransul mainii, imbratisare, sarut, alimente/bauturi, vesela/tacamuri, folosirea in comun de toalete, grupuri sanitare, intepaturi de insecte, contact cu lacrimi, urina, fecale.

Care sunt stadiile infectiei cu virusul HIV?

  • Infectia primara reprezinta infectia acuta, in 50-60% este insotita de sindromul retroviral, dar in restul cazurilor semnele si simptomele sunt nespecifice si infectia ramane nediagnosticata!!!

Simptomele apar la 2-4 saptamani de la momentul infectant si dureaza in medie 2 saptamani. Bolnavul prezinta febra, oboseala, lipsa poftei de mancare, scadere ponderala, cefalee, durei musculare, dureri articulare. La examenul fizic se evidentiaza faringe hiperemic, ganglioni mariti, eruptii cutanate, ulceratii la nivelul mucoasei bucale, esofagiene sau genitale.

  •  Stadiul asimptomatic- in care pacientii nu prezinta semne sau simptome de boala, dar replicarea virusului continua si implicit distrugerea progresiva a sistemului imunitar; acest stadiu dureaza aproximativ 10-11 ani.

Stadiul simptomatic-  in care inital bolnavul prezinta suferinte minore, necaracteristice, cel mai frecvent apar adenopatiile persistente si diverse suferinte dermatologice( dermatita seboreica, foliculita, prurigo). In timp apar manifestari generale nespecifice cu modificarea starii generale, febra prelungita, transpiratii nocturne, scadere ponderala, diaree trenanta, infectii recidivante cu virus herpes simplex, candidoza persistenta, infectii respiratorii, pulmonare, cutantate frecvente. Tardiv apar infectiile oportuniste, care afecteaza foarte rar persoanele sanatoase si bolile maligne, ascoiate sindromului de        imunodeficienta dobandita (SIDA). La cei cu boala SIDA aceste infectii sunt severe si uneori fatale pentru ca sistemul imun este  distrus de HIV iar organismul nu se mai poate apara de bacterii, virusuri sau paraziti.

In absenta tratamentului specific, evolutia de la momentul infectarii pâna la aparitia bolii SIDA este în general între 5-10 ani. Durata supravietuirii, dupa instalarea bolii SIDA variaza între 12 si 18 luni, bolnavii decedand prin boli asociate SIDA. Aceasta perioada poate fi mult prelungita în conditiile unui tratament adecvat si sustinut cu medicamente antiretrovirale si persoana infectata HIV/SIDA poate avea o viata normala.

Diagnostic

Avand in vedere ca infectia cu HIV nu produce de obicei nici un simptom imediat, infectia se depisteaza în principal prin testarea sangelui pentru prezenta anticorpilor împotriva HIV. Acesti anticorpi ating niveluri detectabile în general dupa 1-3 luni de la infectie, uneori chiar dupa 6 luni.
Persoanele expuse la HIV trebuie testate imediat si vor primi tratament profilactic.

Testarea anticorpilor anti-HIV se face întotdeauna in conditii de confidentialitate!

Cum prevenim imbolnavirea?

Singura modalitate de prevenire a infectiei este evitarea comportamentelor nesanatoase care expun la riscul de infectie, de exemplu utlizarea de droguri intravenoase sau contactele sexuale neprotejate. Cea mai sigura cale de prevenire a infectiei cu HIV nu este  folosirea prezervativului, ci monogamia cu limitarea relatiilor sexuale la un singur partener neinfectat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu exista vaccin anti-HIV!

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0