Igiena intima: cum sa mentii un vagin curat si sanatos

Este esențial să menții un vagin curat și sănătos, atât pentru confortul tău cât și pentru sănătatea ta fizică generală, dar și a sistemului genito-urinar. Particularitățile anatomice la femei ce constau în apropierea orificiului uretrei, cel vaginal și cel anal, precum și ciclul menstrual (sângele fiind un mediu de cultură binecunoscut) predispun în anumite condiții, la infecții nedorite ți complicații care pot fi evitate într-o mare măsură printr-o igienă corespunzătoare.  De asemenea, acest aspect este vital pentru sănătatea ta sexuală, pentru a evita transmiterea de boli sexuale și a te putea bucura de o viață sexuală bună.

Multe femei se întreabă de ce este nevoie pentru o igienă intimă cât mai riguroasă. Însă, e bine de știut că vaginul are un sistem propriu de reglare a pH-ului, ceea ce înseamnă că se autocurăță. Însă, este adevărat că există câteva lucruri pe care le poți face pentru a facilita această funcție și a nu dezechilibra pH-ul vaginal, care are valori normale cuprinse între 3.8 și 4.5.

Mergi periodic la ginecolog

În acest fel, dacă apare vreo problemă, o poți trata repede. Ginecologul te poate, de asemenea, sfătui ce este mai bine să faci în privința igienei intime în cazul tău. Este recomandat să mergi regulat la un consult ginecologic, o dată pe an, după terminarea sângerarii menstruale - consultația simplă, examenul de frotiu Babeș-Papanicolau (ce vizează sănătatea colului uterin), o ecografie transvaginală și/sau abdominală.

Poartă pe cât posibil lenjerie din bumbac 100% și schimb-o în fiecare zi

Chiar dacă acest tip de lenjerie nu ți se pare foarte sexy, ea permite pielii tale să respire și împiedică multiplicarea bacteriilor. Poartă lenjerie din alte materiale decât bumbacul doar ocazional și nu pentru o zi întreagă.

Evită să porti chiloți din nailon, acetat sau alte fibre artificiale, mai ales dacă ai pielea sensibilă și delicată. Ești predispusă la iritații vulvare ori te poți confrunta cu episoade de candidoză. Acestea întrețin căldura și umezeala, oferind un mediu de reproducere ideal pentru diverse organisme.

Nu folosi săpun obișnuit

Acesta usucă, irită, dezechilibrează pH-ul și poate acidifia mediul vaginal, astfel încât vaginul nu mai are capacitatea de a se autocurăța. Se crează astfel o poartă de intrare a bacteriilor și infecțiilor. Totuși, regiunea genitală trebuie spălată cât mai des și obligatoriu înainte și după actul sexual.

Interiorul vaginului are propriul său mecanism de autocurățare. Nu trebuie spălat, curățat. Rămâne să speli doar exteriorul vaginului, care se numește de fapt vulvă.

Pentru a spăla zona vulvei, sunt recomandate produse speciale de igienă feminină, iar după spălare, e obligatorie uscarea temeinică. Pentru a usca zona intimă după duș sau baie, folosește un prosop moale și complet uscat. Este important și să-ți schimbi prosopul la fiecare două până la trei zile – și să nu împarți prosopul cu nimeni altcineva.

Alege produse de igienă intimă fără miros

Produsele parfumate, chiar dacă sunt marcate că hipoalergene, pot conduce totuși la iritații și infecții. De asemenea, aplică produsele pe labiile mari și muntele pubian, și nu în zona labiilor mici, deoarece pielea din acea zonă este foarte sensibilă și se poate irita foarte ușor.
Igiena feminină nu necesită nici un echipament special. Pielea zonei tale intime este foarte sensibilă și poate fi iritată de materiale abrazive precum mănuși, bureți și lufă. În plus, bacteriile tind să se acumuleze și să crească pe lucruri precum bureții și mănușile și cu siguranță nu vrei să le introduci în vagin.  

Atenție și la spălarea lenjeriei intime, care trebuie clătită dublu față de alte haine! În cazul spălăriii chiloților, evită atât balsamurile, cât și detergenții cu enzime (amilază, lipază, protează și celuloză).

 

Șterge-te din față în spate

Poate ai mai auzit acest sfat de igienă personală, dar merită să ți-l reamintesc. Când mergi la toaletă, asigură-te că te ștergi din față în spate - și niciodată din spate în față! În felul acesta te asiguri că nicio bacterie dăunătoare din anus nu pătrunde în vagin. În caz contrar, aceste bacterii pot favoriza apariția unei infecții -precum o infecție a tractului urinar - care ar necesita antibiotice pentru vindecare.

Ai grijă ce îți introduci în vagin

În primul rând, dacă ai un partener sexual nou este bine să discuți cu el despre sănătatea voastră sexuală, pentru a te asigură că nu se transmit infecții de la unul la celălalt. În special, dacă nu dorești să utilizezi prezervativ este indicat să vă testați amândoi pentru bolile cu transmitere sexuală.  În al doilea rând, dacă folosești jucării sexuale, acestea trebuie curățate foarte bine înainte de fiecare utilizare cu ajutorul unor produse de curățare speciale. Dacă aceste obiecte sunt folosite de mai multe persoane este recomandat să acoperi obiectul cu un prezervativ înainte de utilizare. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR
 

Dacă ești îngrijorată de mirosul vaginal și nu te confrunți cu o infecție, o primă recomandare ar fi să te uiți mai atentă la alimentația obișnuită și să faci mici modificări. Alimentele dulci și/sau grase consumate în cantități mari produc o secreție vaginală cu gust amar și cu miros neplăcut. Mănâncă mai multe fructe în schimb - în special ananas, citrice și căpșuni. Alte alimente sănătoase care mențin un pH vaginal normal sunt usturoiul și iaurtul (natural sau grecesc, important este să nu conțină zahăr sau îndulcitori). 

Schimbă periodic lenjeria de pat

Schimbă și spală regulat lenjeria de pat, pentru a evita acumularea de germeni și murdărie. La menstruație, este util să cureți mai des zona cu apă fără geluri sau săpăunuri, pentru a menține regiunea genitală curată și proaspătă pe tot parcursul zilei. De asemenea, numeroase studii au demonstrat că șervețelele umede nu sunt o alternativă mai bună din cauza parfumurilor pe care le au în compoziție. Mulți specialiști le recomandă doar în cazul în care suferi de incontineță fecală sau vaiginală. Chiar și în acest caz, o metodă și mai bună este bideul, în cazul în care nu ești acasă, sau dușul.

Nu uita să schimbi absorbantul sau tamponul intravaginal la fiecare 4 ore, în special dacă ai o menstruație abundentă. În cazul în care folosești cupa menstruală, în funcție de flux, o poți schimba și curăța de la 6 până la 12 ore.

Epilarea inghinală

Poate contribui la sănătatea zonei intime, pentru că nu întreține transpirația, dezvoltarea bacteriilor și asigură o mai ușoară  inspecție a unor posibile modificări sau leziuni. Se dovedește a fi utilă și în cazul sângerării lunare întrucât împiedică stagnarea sângelui în zonă și previne mirosul neplăcut și iritațiile zonei din această perioadă.

Dacă te epilezi cu ceară în regiunea pubiană, este recomandat să o faci de fiecare dată la cosmeticiană. Dacă te epilezi acasă, după folosirea cerii, aruncă fâșiile cu păr, nu le mai refolosi.
Dacă te razi, fii foarte atentă să nu te rănești, cel mai bine folosește o mică oglindă pentru a vedea exact ce faci. Pentru a evita aceste neplăceri, mai ales dacă urmează să mergi la plajă, utilizează o cremă depilatoare, care acționează mai blând asupra zonei intime decât lama.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Epilarea de lungă durată cu IPL (lumina intens pulsată) sau cu laser poate fi extrem de utilă în această zonă, rărirea părului și subțierea acestuia făcându-se încă de la primele ședințe. Reține însă că este deosebit de dureroasă și că ar fi recomandat să aplici o cremă anestezică de la farmacie cu trei sferturi de oră înainte de procedură.

Bea multă apă

Hidratarea elimină toxinele care cauzează mirosuri neplăcute. De dimineață, poți opta pentru o cană cu ceai verde. Nu uita sa te hidratezi constant pe parcursul zilei și să consumi alimente bogate în apă: legume, fructe, salate. Sau supe și ciorbe.

Recomandări 

Dacă ești îngrijorată de mirosul zonei genitale în timpul sexului oral, specialiștii recomandă să mergi la medic, pentru o consultație ginecologică, deoarece în mod normal vaginul nu trebuie să aibă un miros neplăcut și s-ar putea ca acesta să ascundă afecțiuni precum candidoza sau alte infecții. Alternativ, poți face o irigație vaginală cu apă caldă, pentru că aceasta va menține un pH echilibrat al vaginului. Atenție: nu pulveriza niciodată parfum pe vulvă sau în interiorul vaginului.

Precauții 

Dacă te confrunți cu uscăciunea vaginală, asigură-te că folosești un gel special, de calitate, înainte de actul sexual. Un astfel de gel ar trebui să fie hipoalergenic, preferabil fără miros sau gust și să ajute în prevenirea leziunilor. Cremele hidratante vaginale pot fi utilizate pentru senzația de uscăciune și în viața de zi de zi, nu numai cu prilejul actului sexual. Acestea pot fi produse pe bază de apă sau siliciu. Atenție: nu folosi creme de corp în locul gelurilor vaginale speciale! 

Cumpără produse de calitate: prezervative, absorbante, tampoane, produse de igienă. Nu cumpăra niciodată jucării sexuale Second Hand sau nu le accepta dacă ți le propune partenerul tău după ce le-a mai folosit înainte cu altcineva. Dacă le achiziționezi online, alege site-uri de specialitate. 

Pericolele implicate de rutina spălării vaginale

Multe studii ne arată că spălăturile vaginale sunt periculoase, pentru că distrug bacteriile sănătoase ale vaginului și stratul protector de mucus. Asta face ca femeile să fie mai vulnerabile la vaginoza bacteriană și crește riscul infectării cu gonoree sau HIV, în cazul în care sunt expuse. Paradoxal, distrugerea bacteriilor bune poate duce la intensificarea mirosului vaginal neplăcut.

Șervețelele umede introduse în vagin, spary-urile igienice și supozitoarele de control al mirosului nu au fost cercetate, dar majoritatea provoacă iritații și se dovedesc a fi potențiali alergeni. Pe lângă asta, aproape toate conțin parfum. Studiile ne spun că spălăturile cu săpun cresc riscul transmiterii HIV de aproape 4 ori - nu se știe, însă, dacă din cauza distrugerii bacteriilor lactobacililor sau a mucoasei protectoare, ori din cauza iritației.

De reținut că nici produsele naturale sau de origine vegetală nu sunt deloc mai bune. La fel ca și spălăturile, aceste produse ar putea intensifica mirosurile vaginale.

Daca iti doresti sa programezi chiar acum o consultatie la medicul ginecolog, nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

Biblia vaginului, de Dr. Jen Gunter

MacPhee RA, Hummelen R, Bisanz JE, Miller JE, Reid G. Probiotic strategies for treatment and prevention of bacterial vaginosis. Expert Opin Pharmacother. 2010;11:2985–95.

Hummelen R, Macklaim JM, Bisanz JE, Hammond J, McMillan A, Vongsa R, et al. Vaginal microbiome and epithelial gene array in post-menopausal women with moderate to severe dryness. PLoS One. 2011;6:e26602.

Ravel J, Gajer P, Abdo Z, Schneider GM, Koenig S, Mcculle SL, et al. Vaginal microbiome of reproductive-age women. P Natl. Acad Sci. 2011;108(Suppl. 1):4680–7.

Vaginal health and hygiene practices and product use in Canada: a national cross-sectional survey Sara E. Crann, Shannon Cunningham, Arianne Albert, Deborah M. Money & Kieran C. O’Doherty BMC Women's Health volume

Experts debate what makes a healthy vagina, Anna Salleh

The American College of Obstetricians and Gynecologists - https://www.acog.org/Patients/FAQs/Vulvovaginal-Health
National Vulvodynia Association. Self-Help Tips - https://www.nva.org/for-patients/self-help-tips/
U.S. Department of Health & Human Services, Office of Women's Health. Vaginal Yeast Infections - https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/vaginal-yeast-infections 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0