Hipertensiunea: mersul pe jos si lamaia scad tensiunea arteriala

Hipertensiunea arterială este cel mai frecvent factor de risc pentru bolile de inimă. Peste 1 miliard de oameni din întreaga lume au hipertensiune arterială, care este definită ca valori ale tensiunii arteriale sistolice (TAS) de 130 mm Hg sau mai mult, tensiunea arterială diastolică (DBP) de peste 80 mm Hg sau ambele.

Managementul bolii reduce riscul unor rezultate adverse, cum ar fi evenimente cardiovasculare sau cerebrovasculare, afectarea vederii din cauza leziunilor retinei și insuficiență renală. 

Pe lângă terapia farmacologică, modificările stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, sunt eficiente în gestionarea tensiunii mari. Orientările actuale privind dieta includ dieta DASH, o dietă săracă în grăsimi și sodiu, care încurajează consumul ridicat de fructe și legume. 

RECOMSANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Urmând o dietă bogată în nutrienți de calitate pentru inimă este recomandată tuturor persoanelor cu hipertensiune arterială, inclusiv celor care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale.

O dietă sănătoasă este esențială pentru pacienții cu tensiune mare și menținerea unor niveluri optime, iar cercetările au arătat că includerea anumitor alimente în dietă, în special a celor bogate în nutrienți specifici, cum ar fi potasiul și magneziul, reduce nivelul tensiunii arteriale.

Lămâia scade tensiunea?

Un număr tot mai mare de studii epidemiologice au demonstrat în mod constant efectul protector al alimentelor bogate în polifenoli (fructe, ceai, vin, cacao sau ciocolată și citrice) împotriva unor factori de risc intermediari pentru bolile cardiovasculare, inclusiv colesterolul „rău” LDL (lipoproteine ​​cu densitate scăzută) ridicată, hipertensiune arterială și disfuncție endotelială.
 
Un studiu recent arată că mersul pe jos și consumul zilnic de lămâie au un efect asupra tensiunii arteriale, în sensul că o scad. Aceasta pare să fie o veste bună pentru pacienții care au tensiune mare, care caută modalități noi prin care să poată reduce valorile tensiunii arteriale.

Un studiu japonez a descoperit că dintre 101 femei, acelea care au mers pe jos în mod regulat și au consumat lămâie în fiecare zi au avut o tensiune arterială mai mică decât acele femei care nu au făcut mișcare și nu au mâncat acest fruct 1.

Și alte studii recente au mai sugerat că un consum zilnic de lămâie are un efect benefic asupra sănătății, însă până acum acest lucru nu fusese confirmat în cazul oamenilor. Așa că cercetătorii japonezi s-au gândit să vadă dacă persoanele care consumă în mod regulat lămâie și fac mișcare zi de zi reușesc să își mențină tensiunea arterială la un nivel normal.

La această cercetare au participat 101 femei de vârstă mijlocie, de pe o insulă din zona Hiroshima, din Japonia. Aceste femei, după ce au fost instruite, și-au notat cât de des au ingerat (consumat) lămâie și numărul de pași pe care i-au făcut, pe o perioadă de cinci luni (atât cât a durat studiul).

Cercetătorii le-au făcut diverse măsurători pentru a vedea cum se modifică acești parametri, le-au făcut femeilor teste de sânge, le-au măsurat tensiunea arterială și pulsul în perioada de observație și au fost luate în considerare corelațiile dintre consumul de lămâie și numărul de pași făcuți de participante.

Mersul pe jos și consumul zilnic de lămâie, benefic pentru tensiunea mare

Drept rezultat, s-a sugerat că mersul pe jos și consumul zilnic de lămâie (Citrus limon) sunt măsuri eficiente pentru hipertensiunea arterială, deoarece ambele au arătat o corelație negativă semnificativă față de presiunea sistolică a sângelui.

Cantitatea de lămâi pe care subiecții o consumau înainte de această perioadă de studiu nu este clară, spun oamenii de știință. Potrivit interviurilor anterioare, deși participantele proveneau de la ferme care produceau lămâie, acestea nu mâncau în mod normal prea multe lămâi. La fel ca majoritatea japonezilor, cele mai multe dintre participante foloseau lămâile doar pentru gătitul ocazional al mâncării.

În cele cinci luni de studiu, participantele au fost rugate să înregistreze informații despre consumul de lămâi și să poarte un pedometru, care le măsură numărul de pași. Cercetătorii cred că aceste măsuri care le-au fost impuse femeilor din cadrul studiului au devenit motivația pentru că participantele să fie mai dedicate sănătății lor.

Creșterea înregistrată în ceea ce privește consumul de lămâie pe perioada studiului este în mod indirect reflectată în creșterea acidului citric seric. Pe de o parte, tensiunea arterială, în special tensiunea sistolică, a arătat o corelație semnificativă negativă în raport cu consumul de lămâie și cu numărul de pași pe care îi făceau participantele. Pe de altă parte, însă, numărul de pași înregistrat în studiu și consumul de lămâie tind să fie în corelație.

Oamenii de știință japonezi presupun ca participantele care au avut un grad mai mare de conștientizare în privința propriei stări de sănătate au mâncat mai des lămâi și au făcut mișcare mai des decât în mod normal. Asta înseamnă că rezultatele nu sunt dependente doar de aportul de lămâie.

Care este mecanismul prin care acidul citric influențează tensiunea arterială?

În acest studiu, dintre toate substanțele pe care le conține lămâia, cercetătorii s-au axat pe acidul citric. Ratele de modificare ale acidului citric au variat foarte mult, în funcție de consumul de lămâie, și mai puțin în funcție de numărul de pași pe care participantele i-au făcut. Prin urmare, spun cercetătorii, s-a sugerat că acest acid citric din sângele participantelor la studiu se datorează consumului regulat de lămâie.

Oamenii de știință încearcă să înțeleagă mai bine mecanismul de acțiune al acidului citric din acest studiu. Una dintre proprietățile raportate ale acidului citric este că acesta generează citrat de calciu din săruri anorganice, pentru a susține absorbția din tractul intestinal. În plus, există rapoarte cum că acidul citric din fructele citrice a susținut absorbția calciului și a magneziului din alimentele consumate de participante.

Prin urmare, există o posibilitate ca magneziul și calciul (care au fost absorbite în mod eficient în organismul participantelor la studiu) să participe la reglarea tensiunii lor arteriale.

Usturoiul și sucul de lâmâie, de ajutor în hipertensiune?

Utilizarea metodelor non-farmacologice precum medicina complementară poate juca un rol important în procesul de control și modulare a tensiunii arteriale la pacienții cu hipertensiune arterială, susțin specialiștii.

Un alt studiu a comparat efectul usturoiului și sucului de lămâie asupra nivelului tensiunii arteriale și al confortului pacienților cu hipertensiune arterială 2. Acest studiu a fost realizat ca un studiu clinic cu trei grupuri prin măsuri repetate la 101 pacienți cu hipertensiune arterială primară trimiși la Spitalul Farshchian Heart din Hamadan, care au îndeplinit criteriile de includere. 

Pacienții au fost selectați prin eșantionare de conveniență și împărțiți aleatoriu în unul din trei grupuri: suc de lămâie, usturoi și grup de control.

Pentru început, tensiunea arterială și nivelul de confort al pacienților au fost măsurate în trei grupe: în grupul cu usturoi, 10 grame de usturoi zilnic după micul dejun și 10 grame de usturoi după cină, iar în grupul cu suc de lămâie, 10 cc de suc de lămâie zilnic după micul dejun și 10 cc după după cină, timp de 20 de zile. Apoi, participanții s-au odihnit timp de o săptămână. 

În această săptămână s-a măsurat tensiunea arterială și confortul pacienților, iar acest lucru s-a repetat pentru încă 20 de zile, iar tensiunea și confortul pacienților au fost măsurate din nou după 20 de zile. 

În grupul de control s-a primit doar tratamentul obișnuit și le-au fost măsurate tensiunea arterială și confortul simultan cu celelalte grupuri. Rezultatele studiului au arătat că a existat o diferență semnificativă statistic între tensiunea arterială sistolică și diastolică medie și confortul pacienților din cele trei grupuri în cele trei etape ale studiului (înainte, în timpul și după) (P <0,001) ). 

Consumul de usturoi și suc de lămâie duce la scăderea nivelului tensiunii arteriale și la creșterea confortului pacientului, dar nu a fost observată nicio diferență între grupurile de usturoi și cele care au primit suc de lămâie. Potrivit rezultatelor studiului, pacienții cu hipertensiune arterială își pot crește nivelul de confort folosind suc de lămâie sau usturoi și pot avea un control mai bun asupra nivelului tensiunii arteriale.

Și sucul de portocale este util în hipertensiune

Sucul de portocale (Citrus sinensis) este de asemenea considerat o sursă bună de nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina C, acid folic și potasiu. Un studiu mai vechi a descoperit că vitamina C protejează celulele endoteliale de stresul oxidativ intra și extracelular și reduce riscul de ateroscleroză 3.

Pe de o parte, acidul folic poate scădea concentrațiile plasmatice de homocisteină și poate inversa disfuncția endotelială la pacienții cu boli cardiovasculare.

Potasiul, pe de altă parte, poate contribui la scăderea tensiunii arteriale. S-a sugerat că consumul de suc de portocale la bărbații sănătoși, de vârstă mijlocie, cu greutate normală, timp de patru săptămâni, reduce tensiunea arterială diastolică (DBP). Deoarece tensiunea arterială diastolică este un indicator al rezistenței vaselor periferice, sucul de portocale poate avea beneficii pentru sănătatea cardiovasculară.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock 
Bibliografie: 
1 Studiul "Effect on Blood Pressure of Daily Lemon Ingestion and Walking", publicat in Journal of nutrition and metabolism in 2014, autori Yoji Kato, Tokio Domoto, Masanori Hiramitsu, Takao Katagiri, Kimiko Sato, Yukiko Miyake, Satomi Aoi, Katsuhide Ishihara, Hiromi Ikeda, Namiko Umei, Atsusi Takigawa, Toshihide Harada.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/#
2 Studiul„The comparison of the effect of garlic and lemon juice on blood pressure and comfort in hypertensive patients”, Vol. 15 Núm. 3 (2020): Latinoamericana de Hipertension, Shahabeddin Bahrani, Seyed Abdulkarimi et al.
https://www.revhipertension.com/rlh_3_2020/1_the_comparison.pdf
3 Studiul „alpha-Lipoic acid and ascorbate prevent LDL oxidation and oxidant stress in endothelial cells”. Mol Cell Biochem. 2008;309(1-2):125–32., Sabharwal AK, May JM
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18026819/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0