15 cauze mai puțin știute ale hipertensiunii

Dacă suferi de hipertensiune, cel mai probabil știi deja că trebuie să fii atent la cantitatea de sare pe care o adaugi în mâncare, pentru că aceasta îți poate dăuna în exces. Explicația este că sarea contribuie la retenția de apă în organism, ceea ce reprezintă un stres în plus pentru inimă și pentru vasele de sânge. 

Sarea, îngrijorarea, stresul și furia se numără printre principalii factori care contribuie la creșterea tensiunii arteriale, dar nu sunt singurii. Deși crizele izolate de hipertensiune nu sunt neapărat un motiv de îngrijorare, dacă hipertensiunea se cronicizează, este nevoie să acorzi atenție acestui aspect și să urmezi un tratament adecvat, deoarece îți poate pune în pericol sănătatea. 

Descoperă, în rândurile de mai jos, 15 cauze mai puțin cunoscute ce pot duce la hipertensiune. 

1. Zahărul    

Zahărul ar putea fi chiar mai important ca sarea atunci când vine vorba despre hipertensiune, mai ales dacă este consumat sub formă procesată, cum ar fi sub formă de sirop de fructoză. Persoanele care consumă de obicei mai mult zahăr adăugat sunt mai expuse riscului de hipertensiune. Astfel, o singură cutie de suc cu zahăr adăugat poate cauza o creștere cu 15 puncte în tensiunea sistolică și una de 9 puncte în tensiunea diastolică. 

2. Singurătatea

Aici nu vorbim de numărul de prieteni din anturajul social, despre partenerul de viață și familie, ci despre sentimentul de conexiune cu persoanele din viața ta. Stresul și depresia pot afecta multe funcții ale organismului, inclusiv tensiunea arterială. Totodată, stresul și depresia cauzate de singurătate pot înrăutăți anumite simptome fiziologice în timp. Cercetătorii sunt de părere că sentimentele de dezamăgire, înstrăinare și respingere, resimțite pe parcursul mai multor ani, își pot spune cuvântul în privința tensiunii și pot declanșa creșterea acesteia. 

3. Apneea în somn

Persoanele care suferă de apnee în somn prezintă un risc mai mare de hipertensiune, precum și de alte probleme cardiovasculare. Atunci când respirația este, în mod repetat, întreruptă când dormi, sistemul nervos eliberează anumite substanțe chimice care, printre altele, contribuie la creșterea tensiunii. În plus, aportul de oxigen este limitat la persoanele care suferă de apnee în somn, ceea ce poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și la îngreunarea procesului de autoreglare a tensiunii arteriale a organismului. 

4. O dietă săracă în potasiu

Rinichii au nevoie de un aport echilibrat de sodiu și potasiu pentru a menține o cantitate optimă de fluide în corp. Așadar, chiar și atunci când te afli pe un regim scăzut în sare, poți avea în continuare tensiunea ridicată, atât timp cât nu consumi suficiente fructe, legume, fasole, lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau pește – alimente bogate în potasiu. Deși bananele sunt considerate super alimente din punct de vedere al conținutului de potasiu, broccoli, castanele de apă, spanacul și alte legume cu frunze verzi sunt la fel de bogate în acest mineral, dar mai prietenoase cu silueta. 

5. Durerea

Durerea subită sau acută trimite un semnal către sistemul nervos care crește în mod automat tensiunea. Poți observa acest efect dacă îți ciupești vârful degetului, de exemplu. 

6. Suplimentele naturiste

Suplimentele naturiste cum ar fi ginkgo biloba, ginseng sau guarana pot crește tensiunea arterială sau interacționa cu tratamentul pentru tensiune, deci trebuie să te consulți cu medicul înainte de a lua aceste suplimente. 

7. Problemele de tiroidă

Atunci când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian, bătăile inimii încetinesc, iar arterele devin mai puțin elastice. Un nivel scăzut de hormon tiroidian poate crește, de asemenea, și colesterolul LDL, un alt factor ce contribuie la ridigizarea arterelor. Acest lucru duce la o circulație mai rapidă a sângelui prin vase, împingând în pereții acestora și crescând tensiunea. La polul opus, există cazuri rare în care un exces de hormon tiroidian poate accelera pulsul cardiac, ceea ce va crește, deopotrivă, tensiunea arterială. 

8. Anumite antiinflamatoare

Toate medicamentele antiinflamatoare nonsteroidale, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, pot crește tensiunea, indiferent dacă ești sănătos sau suferi de hipertensiune. Deși creșterea se face cu numai câteva puncte, persoanele hipertensive sunt încurajate să folosească numai la maximă nevoie acest tip de medicamente. 

9. Hipertensiunea de halat alb

În mod surprinzător, tensiunea arterială poate crește numai printr-o simplă vizită la medic, atunci când intervina frica sau anxietatea. Fenomenul poartă numele de '"efectul halatului alb” și se referă la reacția creierului la remarcarea unui simbol grăitor pentru o problemă de sănătate. Printr-o reacție de autoapărare, creierul transmite semnale de alertă la nivelul întregului organism, inclusiv la nivelul tensiunii, care va crește. Hipertensiunea este în special cauzată de sentimentul de emoție și anxietate. 

10. Medicamentele decongestionante

Ingredientele din anumite medicamente decongestionante, cum ar fi pseudoefedrina sau fenilefrina, pot îngusta vasele sanguine, ceea ce înseamnă că aceeași cantitate de sânge este nevoită să se strecoare prin canale mai înguste și să împingă prin pereții vaselor pentru a-și croi drum. Așadar, acest tip de medicamente poate împiedica acțiunea medicamentelor pentru tensiune și, în concluzie, crește tensiunea arterială. Medicul sau farmacistul îți poate recomanda alte tipuri de produse, în caz de congestie nazală sau infecții sinusale, care să nu îți afecteze tensiunea. 

11. Deshidratarea

Atunci când celulele corpului nu primesc suficientă apă, vasele de sânge se ridigizează, ceea ce determină creierul să trimită un semnal către glanda pituitară, pentru a elibera substanțe chimice care acționează și asupra vaselor sanguine, micșorându-le.  

12. Contraceptivele hormonale

Contraceptivele orale, injecțiile și alte metode de contracepție pe bază de hormoni îngustează vasele de sânge, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale. Riscul este mai crescut pentru femeile peste 35 de ani, supraponderale și fumătoare. Metodele de prevenție includ renunțarea la fumat, pierderea în greutate și monitorizarea regulată a tensiunii.  

13. Medicamentele antidepresive

Medicamentele care țintesc anumiți compuși chimici derivați din creier, cum ar fi dopamina și serotonina, pot afecta tensiunea arterială. Printre substanțele active predilecte se regăsesc venlafaxina și fluoxetina. Este important să te consulți cu un medic cu privire la acest risc, dacă ești predispus la hipertensiune. Acesta îți poate recomanda un supliment nutraceutic pe bază de acizi grași Omega-3. 

14. Mersul la toaletă

Tensiunea sistolică poate crește cu aproape 4 puncte, în timp ce tensiunea diastolică se poate mări cu 3 puncte la femeile de vârsta a doua care nu merg la toaletă la un interval mai mare de 3 ore. Pentru că tensiunea tinde să crească pe măsură ce înaintezi în vârstă, este important să o monitorizezi regulat. 

15. Vorbitul

Se poate întâmpla indiferent de vârstă și de context. Cu cât ești mai predispus la hipertensiune, cu atât aceasta va crește mai mult în timp ce vorbești. Efectele durează numai câteva minute, dar conținutul discursului, dacă acesta este puternic emoțional sau furios, poate afecta tensiunea arterială. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
WebMD - Surprising Things That Raise Your Blood Pressure
https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/ss/slideshow-surprising-things-raise-blood-pressure


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0