Hepatita C: alimente și medicamente interzise

Ficatul, organul afectat de Hepatita C, are rolul de a elimina toxinele din organismul uman. Practic, tot ce mâncăm, bem, medicamentele pe care le luăm, sunt metabolizate la nivel hepatic și de aceea ajung, într-o formă sau alta, să afecteze și ficatul. Dacă acesta este deja bolnav, este obligatorie o atenție sporită.

Ce nu ai voie să bei și să mănânci

Alcool: poate grăbi și agrava afectarea celulelor ficatului, generand in plus si steatoza hepatica( "ficatul gras")
Droguri de orice tip, în special cele administrate pe cale venoasă, care in plus, pot constitui o sursă de re-infectare.
Fumatul si suplimentele cu nicotina: cresc riscul de cancer la ficat. Renunță complet la fumat imediat ce ai fost diagnosticat cu Hepatită C sau foloseste metode naturale de abandonare a fumatului.
Junk food : Mâncărurile grase, prăjite, semipreparate, ambalate, cu multi conservanti, aditivi sau foarte sărate, care se procesează foarte greu. De asemenea, ar fi de preferat sa renunti la carnea sau branzeturile afumate, mai ales industrial.
Carnea si pestele  crude: pot reprezenta o sursă de infectare, problematică pentru cei deja afectați de Hepatita C. Evita biftecul, tartarul, ceviche, sushi, sashimi, mai ales din surse nesigure.

Medicamente cu efecte adverse

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pacienții cu Hepatită C, în special în stadii avansate și după apariția cirozei, trebuie să evite anumite medicamente care pot agrava afectarea ficatului. Acestea sunt:
- Paracetamol (acetaminofen)
- Ibuprofen
- Naproxen
- Tranchilizante și pastile pentru dormit

De exemplu, paracetamolul și ibuprofenul sunt prezente în multe medicamente pentru tratarea banalelor răceli. De aceea, orice afecțiune, oricât de puțin gravă ar fi, trebuie tratată sub atenta supraveghere a unui medic, pe care trebuie să îl informați că suferiți de Hepatită C.

De asemenea, alte medicamente hepatotoxice apartin claselor  antimicotice, antihelmintice, anticonceptionale, hipocolesterolemiante, antitumorale. Sfatuieste-te cu medicul tau cum poti face cea mai buna alegere terapeutica si ce suplimente cu efect hepatoprotector sunt recomandate in cazul tau.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0