Totul despre cancerul hepatic – cauze, tipuri, simptome și prevenție

Cancerul hepatic primar este o boală care pune viața în pericol. Cel mai întâlnit cancer hepatic primar este cancerul în ficat și cancerul în canalele biliare din ficat. Ambele tipuri de cancer au cauze, factori de risc, simptome și tratamente comune.

Potrivit ultimelor date ale OMS publicate în 2020, cancerul hepatic se află pe locul 16 în topul cauzelor de deces în România. Decesele cauzate de cancerul hepatic au ajuns la 3.114, adică 1,33% din totalul deceselor. Rata de mortalitate ajustată în funcție de vârstă este de 8,33 la 100.000 de locuitori, ceea ce plasează România pe locul 45 în lume.

Ficatul este o glandă care joacă un rol major în metabolism având numeroase funcții în corpul uman, inclusiv reglementarea stocării glicogenului, descompunerea celulelor roșii din sânge, sinteza proteinelor din plasmă, producția de hormoni și detoxifierea. Ficatul filtrează în mod continu sângele care circulă prin corp, pentru a converti substanțele nutritive și medicamentele absorbite din tractul digestiv în substanțe chimice gata de folosit.   

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul de ficat, cunoscut și sub denumirea de cancer hepatic se referă la cancerul care pornește din ficat. Tumorile la ficat pot prezenta simptome precum dureri abdominale, piele galbenă, greață sau disfuncție hepatică sau se pot detecta de către echipamente de imagistică medicală.

Cele mai des întâlnite cazuri de cancer de ficat sunt cancerul de ficat secundar sau metastazic, însemnând că acesta a pornit dintr-o altă zonă a corpului. Cancerul de ficat care începe din ficat este mai rar întâlnit și se datorează prevalenței hepatitei cauzată de viruși contagioși care predispun o persoană la cancer de ficat.

Cauza principală a cancerului de ficat 

Cauza principală a cancerului hepatic este ciroza care este cauzată fie de hepatita C, B sau alcool.  

Având în vedere că ficatul este format din mai multe tipuri de celule, există mai multe tipuri de tumori ce pot fi rezultate din ficat. Aceste tumori au cauze diferite și sunt tratate în mod diferit, unele putând fi benigne (noncanceroase) iar altele (canceroase) putând să se împrăștie și în alte zone al corpului (metastaze).  

Tumorile benigne necesită doar înlăturarea lor prin intervenție medicală în cazul în care prezintă dureri sau sângerări. Ele pot fi: 

  •  Hemangiom 
  •  Adenom hepatic 
  •  Hiperplazie nodulară focală 
  •  Chisturi 
  •  Lipo 
  •  Fibrom 
  •  Leiomiom.

Tipuri de cancer hepatic

Cancerul hepatic poate fi:

  • Carcinom hepatocelular - Aceasta este cea mai frecventă formă de cancer hepatic, reprezentând aproape toate cazurile de cancer hepatic.
  • Cancerul intrahepatic - Aceasta este o formă de colangiocarcinom. Cancerul intrahepatic este un cancer în canalele biliare ale ficatului. Reprezintă aproximativ 10% până la 20% din toate cazurile de cancer hepatic primar.
  • Angiosarcomul - Acest tip este foarte rar, reprezentând aproximativ 1% din toate cazurile de cancer primar al ficatului. Acest cancer începe în mucoasa celulelor sanguine din ficatul tău. (Angiosarcomul poate afecta și alte organe).

În general, carcinomul hepatocelular și cancerul intrahepatic reprezintă aproximativ 2% din toate cazurile noi de cancer estimate în Statele Unite și 5% din toate decesele noi cauzate de cancer. Furnizorii de servicii medicale diagnostichează și tratează adesea cele două forme în același mod.

Cancerul hepatic apare atunci când celulele hepatice dezvoltă schimbări (mutații) în ADN-ul lor. Mutațiile ADN-ului, care este materialul ce oferă instrucțiuni pentru fiecare proces chimic din corp, determină modificări ale acestor instrucțiuni. Un rezultat este faptul că celulele pot începe să crească ieșite de sub control și în cele din urmă formează o tumoare, o masă de celule canceroase. 

Simptomele cancerului de ficat

În stadiile sale incipiente, cancerul de ficat poate să nu prezinte simptome care să poată fi detectate sau simțite. Cu toate acestea, pe măsură ce cancerul se extinde, oamenii pot observa unul sau mai multe dintre aceste simptome comune. Este important de reținut că aceste simptome ar putea fi cauzate și de alte afecțiuni de sănătate. Dacă ai oricare dintre aceste simptome, discută cu medicul tău.

 

 

Simptomele cancerului de ficat pot include:

  • Disconfort în partea superioară a abdomenului pe partea dreaptă.
  • Un abdomen umflat.
  • Umflătură tare pe partea dreaptă, chiar sub cutia toracică.
  • Durere în apropierea omoplatului drept sau în spate.
  • Icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor).
  • Vânătăi sau sângerări ușoare.
  • Oboseală neobișnuită.
  • Greață și vărsături.
  • Pierderea poftei de mâncare.
  • Pierdere în greutate fără un motiv cunoscut.

Cancerul hepatic poate apărea în urmatoarele situații: 

  •  Infecția cronică cu anumite virusuri hepatitice  
  •  Pe fondul unui ficat deteriorat de malformații congenitale sau de abuz de alcool 
  •  Obezitate sau steatoză (ficatul gras

Alți factori de risc pentru cancerul de ficat sunt: consumul de steroizi, diabetul, bolile metabolice ereditare, bolile rare pot fi considerate ca alți factori de risc pentru cancerul de ficat. Conform studiilor, bărbații au fost raportați a fi mai predispuși la cancerul de ficat decât femeile. 

Stadiile cancerului de ficat

Furnizorii de servicii medicale stabilesc stadiul carcinomului hepatocelular folosind standardele stabilite de Barcelona Clinic Liver Cancer system (BCLC). Acest sistem evaluează cancerul hepatic în funcție de caracteristici, inclusiv dacă ficatul funcționează bine, dimensiunea tumorii și simptomele pacientului. Furnizorii de servicii medicale pot folosi termeni diferiți pentru fiecare stadiu BCLC; uneori, prezentat ca fiind în stadiile I-IV sau 0-C sau prin termeni precum în stadiu incipient și avansat.

Stadiile carcinomului hepatocelular includ următoarele:

  • Stadiul I/ stadiul foarte timpuriu/ stadiul 0 - reprezentat de o singură tumoare în ficat care măsoară mai puțin de 2 centimetri (cm). Analizele de sânge arată că nivelul bilirubinei este normal.
  • Stadiul II/ stadiul timpuriu/ stadiul A - reprezentat de o singură tumoare care măsoară 5 cm sau mai puțin sau de mai multe tumori care măsoară mai puțin de 3 cm. Este posibil ca tumora să se fi răspândit la vasele de sânge.
  • Stadiul III/ stadiul intermediar/ stadiul B - În acest stadiu, este posibil să ai mai mult de o tumoare și/ sau o tumoare care măsoară mai mult de 5 cm. Este posibil ca tumora să se fi răspândit la ganglionii limfatici, la vasele mari de sânge sau la un alt organ.
  • Stadiul IV/ stadiul avansat/ stadiul C - Cancerul s-a răspândit în alte locuri din corp, cum ar fi plămânii sau oasele, precum și în ganglionii limfatici.

Cum poți reduce riscul de cancer la ficat

Poți reduce riscul de a face cancer la ficat în următoarele moduri:

  • Păstrează o greutate sănătoasă și fă mișcare.
  • Vaccinează-te împotriva hepatitei B. Vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat pentru toți copiii la naștere și pentru adulții care pot prezenta un risc crescut.
  • Fă un test de depistare a hepatitei C.
  • Nu fuma, sau renunță la fumat.
  • Evită să bei prea mult alcool.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Liver & Bile Duct Cancer - https://www.cancer.gov/types/liver/what-is-liver-cancer
Liver cancer - https://www.cancer.org.au/cancer-information/types-of-cancer/liver-cancer
Liver cancer - https://www.cdc.gov/cancer/liver/index.htm
Liver cancer – Treatment - https://www.nhs.uk/conditions/liver-cancer/treatment/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0