Hepatita C creste riscul dezvoltarii de cancer la ficat si alte tipuri de cancer

Hepatita C este o afectiune care inflameaza ficatul si care rezulta din infectia cu virusul hepatitei C.

Conform statisticilor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, intre 130 și 150 de milioane de oameni au infectie cronica cu virusul hepatitei C la nivel global, iar aproximativ 500.000 de oameni mor anual din cauza bolilor de ficat asociate cu hepatita C.   

Riscul de cancer la pacienții cu Hepatita C

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Faptul ca pacientii cu hepatita C au un risc crescut de cancer la ficat a fost un lucru stiut de mult timp de catre cercetatori. Dar un studiu prezentat in cadrul Congresului International de Ficat din Viena, arata ca hepatita C poate de asemenea cauza si alte tipuri de cancer. 

Bazandu-se pe rezultatele studiilor, cercetatorii au estimat ca pacientii cu hepatita C au de 2,5 ori mai multe sanse decat pacientii neinfectati cu virusul hepatitei C, de a primi diagnosticul de cancer la ficat si inclusiv alte tipuri de cancer cum ar fi cancer renal sau cancer de prostata.  

Rezultatele cercetarii sugereaza asadar ca ratele de cancer sunt crescute la pacientii cu hepatita C in comparatie cu pacientii care nu sufera de aceasta afectiune. Doctorul Nyberg, unul dintre membrii care au participat la acest studiu, a declarat ca aceste estimari confirma faptul ca hepatita C poate fi asociata cu un risc crescut de cancer.

Citeste si Cancerul hepatic

Cum poate evolua hepatita C astfel incat sa declanseze cancerul la ficat

Hepatita C netratata, pe termen lung, poate sa duca la aparitia fibrozei hepatice. Fibroza hepatica presupune inlocuirea tesuturilor sanatoase ale ficatului cu tesuturi cicatriciale, adica fibroase. In timp, fibroza hepatica poate degenera in ciroza. Peste 20% dintre bolnavii de hepatita C dezvolta, in timp, ciroza hepatica. In unele situatii insa, e nevoie de mai bine de 20 de ani de la infectarea cu VHC pentru ca ciroza sa apara.

Pe masura ce fibroza se extinde, adica apar tot mai multe tesuturi moarte, ficatul face eforturi sa inlocuiasca tesuturile nesanatoase cu unele sanatoasa. Asadar, procesul de regenerare celulara devine din ce in ce mai alert. Ceea ce inseamna ca sansele de aparitie a unei anomalii la nivel celular cresc si ele si asa poate sa apara o tumoare.

Cum poti sa previi ciroza si astfel cancerul la ficat

In primul rand, este esential sa descoperi hepatita C cat mai timpuriu, inainte de aparitia fibrozei hepatice. Apoi, este la fel de important sa urmezi un tratament recomandat de medic.

Un alt lucru pe care il poti face pentru a reduce sansele de aparitie a cirozei consta in renuntarea la consumul de alcool. Consumul de alcool in cazul bolilor hepatice accelereaza ritmul in care apar daunele la nivelul ficatului. Asadar, sansele de instalare a cirozei sunt mai mari.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, renuntatul la fumat scade riscul de cancer la ficat. Studiile facute in domeniu au dovedit faptul ca un fumator are sanse duble de a dezvolta cancer la ficat, comparativ cu un nefumator, fie ca are sau nu virusul hepatitei C in organism (VHC).

Si unele medicamente precum acetaminofenul si ibuprofenul ar trebui evitate de bolnavii de hepatita C intrucat acestea cresc riscul de fibroza.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0