Exercițiile fizice pot preveni cancerul hepatic? [studiu]

Cancerul hepatic este a patra cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial. Exercițiile fizice ar putea contribui la prevenirea celui mai frecvent tip de cancer la ficat, carcinomul hepatocelular, potrivit unui nou studiu¹.

Boala ficatului gras este frecvent asociată cu obezitatea și diabetul și contribuie la creșterea rapidă a ratei de cancer la ficat la nivel internațional. Peste 800.000 de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu acest tip de cancer în fiecare an. Este, de asemenea, una dintre cauzele principale ale deceselor prin cancer, care adună la nivel global peste 700.000 de decese în fiecare an.

În prezent există foarte puține terapii eficiente pentru cancerul hepatic (rata de deces aproximează incidența), astfel încât abordările pentru prevenirea acestei afecțiuni a ficatului sunt mai mult decât necesare, consideră oamenii de știință implicați în studiu. Unele date legate de populație sugerează că persoanele care fac exercitii fizice în mod regulat sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta cancer la ficat. Însă studii prin care să se fi observat dacă acest lucru are o bază biologică reală (și, dacă da, să se identifice mecanismul molecular care produce un astfel de efect protector), sunt puține și cu rezultatele nu foarte precise.

Exercițiul fizic poate opri dezvoltarea cancerului hepatic

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Autoriii acestui nou studiu au analizat dacă exercițiile fizice reduc dezvoltarea cancerului hepatic la șoarecii obezi care aveau și diabet. Șoarecii motivați genetic să mănânce, astfel încât să devină obezi și să dezvolte diabet de tip 2 ca adulți tineri, au fost injectați la începutul vieții cu o doză mică de agent cauzator de cancer. Jumătate dintre șoareci au avut acces regulat la o roată de alergare, dar cealaltă jumătate nu, și, deci, a rămas sedentară. 

Șoarecii alergau până la 40 de kilometri pe zi, după cum au dovedit măsurătorile rotațiilor pe care le-a făcut dispozitivul de alergare. Acest lucru a încetinit creșterea în greutate timp de trei luni, dar la sfârșitul a șase luni de experimente, chiar și șoarecii care au făcut eforturi deveniseră obezi. La șase luni, majoritatea șoarecilor sedentari aveau cancer la ficat, în timp ce niciunul dintre șoarecii care făceau eforturi zilnic nu dezvoltase această boală.

Această cercetare arată că exercițiile fizice pot opri dezvoltarea cancerului hepatic la șoarecii care suferă de boala ficatului gras asociată cu obezitatea și diabetul de tip 2. Mai exact, în timp ce aproape toți șoarecii obezi injectați cu o doză mică de agent cauzator de cancer au dezvoltat cancer la ficat în termen de șase luni, șoarecii care au alergat pe roată în mod regulat nu s-au confruntat cu aceeași problemă, ci au fost complet protejați împotriva dezvoltării cancerului hepatic în toată perioada cât au durat experimentele. 

Investigatorii au efectuat de asemenea studii mecanice detaliate care au clarificat parțial modul în care exercițiile fizice pot preveni cancerul hepatic. Ei au arătat că efectele benefice ale exercițiului voluntar au fost exercitate prin căi de semnalizare moleculară, dintre care două au fost identificate ca gena de supresie a tumorilor p53 și proteinkinaza activată de stres JNK1.

Cercetătorii au demonstrat pentru prima dată că activarea JNK1 este un factor cheie care poate fi oprit prin exercițiu fizic și au dovedit implicarea sa prin studii separate la șoarecii obezi care nu au JNK1. De asemenea, au demonstrat că p53-ul activat, cunoscut ca „gardian al celulei” și „polițist al oncogenelor”, este important pentru reglarea inhibitorului ciclului celular, p27, oprind astfel creșterea persistentă a celulelor modificate, destinate să devină canceroase.

Cancerul hepatic, prevenit prin sport?

S-a demonstrat deja că exercițiile fizice îmbunătățesc unele rezultate pentru pacienții cu ciroză. Dacă studiile realizate pe niște animale care manifestă multe asemănări cu oamenii și care suferă de boală hepatică grasă pot fi replicate la pacienți umani, este posibil ca exercițiile fizice să poată întârzia debutul cancerului hepatic și să diminueze severitatea sa, dacă nu cumva ar putea chiar să prevină această afecțiune, sunt de părere oamenii de știință.

De asemenea, cunoașterea căilor moleculare implicate indică modalități prin care medicamentele sau farmaconutrienții ar putea fi folosiți pentru a valorifica efectul puternic protector al exercițiului fizic pentru a reduce riscul de cancer la ficat la persoanele supraponderale cu diabet.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - New study indicates exercise can help prevent liver cancer
https://medicalxpress.com/news/2020-04-liver-cancer.html
1. Studiul „Exercise retards hepatocarcinogenesis in obese mice independently of weight control”, apărut în Journal of Hepatology (2020). DOI: 10.1016/j.jhep.2020.02.006, autori: Arfianti Arfianti et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0