Grasimea depusa pe abdomen, mai periculoasa decat obezitatea!

La femeile mai in varsta, nu excesul de grasime poate fi mortal, ci mai degraba locul unde se acumuleaza acest exces le poate scurta viata, arata un nou studiu.

In randul femeilor de 70 pana la 79 ani, a fi supraponderal sau obez nu pare sa reduca media de varsta – decat daca greutatea este concentrata in jurul taliei. Nici daca esti subponderal nu reprezinta un avantaj; din contra, acest lucru poate scurta viata, spun cercetatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

“Grasimea acumulata in zona abdominala poate fi mortala intr-o mai mare masura decat supraponderabilitatea.” spune principalul cercetator Zhao Chen. Aceasta este directorul Universitatii din Arizona, Colegiul de Sanatate Publica, departamentul de epidemiologie si biostatistica.

 

In timp ce studiul a aratat ca o circumferinta mare a taliei este daunatoare, femeile hispanice pare ca nu intra in aceasta categorie – ele avand o rata a mortalitatii mai mica indifferent de marimea taliei sau de indicele de masa corporala comparativ cu femeile albe sau mulatre.

Chen a adaugat: “O femeie in varsta ar trebui sa fie ingrijorata cand greutatea corpului sau este sub limita normala si mai putin ingrijorata daca greutatea este un pic mai mare decat valorile normale”.

 

 

Ce spune studiul

Cercetatorii au descoperit ca riscul mortalitatii creste cand circumferinta taliei este mai mare de 80 de centimetri iar tot ce este peste 88 de centimetri este clasificat drept “risc extrem”.

Studiul a masurat greutatea celor implicati folosind Indicele de Masa Corporala (IMC). IMC este o estimare bruta a masei corporale bazata pe masurarea inaltimii si a greutatii. Un IMC intre 18.5 si 24.9 arata o greutate normala. Sub valoarea de 18.5 esti clasificat drept subponderal in timp ce, intre 25 si 29,9 esti supraponderal.

Pragul obezitatii incepe de la un IMC de 30 de procente sau peste. Insa, in acest studiu, obezitatea a fost clasificata in trei categorii. Categoria I sau “obezitatea usoara” cu un IMC intre 30 si 34.9. Categoria II incepe de la 35 pana la 39.9 iar categoria III este un IMC de 40 de procente sau peste.

Cu toate ca a fi supraponderal nu este benefic pentru sanatate, gravitatea acestui lucru este determinata de varsta, rasa si istoricul etnic, a spus Chen.

“Toate aceste diferente pot fi corelate cu faptul ca masa corporala in sine nu capteaza un risc de mortalitate asa cum o face circumferinta taliei, care poate fi asociata cu un risc crescut de mortalitate. a spus Chen

Aceste descoperiri sugereaza ca subponderabilitatea este in defavoarea femeilor mai in varsta si ca o greutate un pic mai mare mai tarziu in viata poate fi chiar benefica a adaugat Chen.

Greutatea corporala poate reflecta diferite aspecte ale compozitiei corpului, fiecare facand referire la sanatate sau boala in felul sau a spus Chan.

 

 

“Greutatea unei persoane ar trebui interpretata cu grija tinand cont de varsta, etnicitate, rasa si alte masuratori cum ar fi circumferinta taliei” a spus Chen.

Pentru acest studiu Chen si colegii sai au revizuit informatii adunate de la aproximativ 162.000 de femei cu varste cuprinse intre 50 si 79 de ani care au luat parte in Initiativa Femeilor Sanatoase, un studiu major desfasurat de Institutul National de Sanatate din America si care a vizat femeile aflate la postmenopauza. Inainte de inceperea studiului cercetatorii au masurat inaltimea, greutatea si circumferinta taliei tuturor participantelor si au adunat si alte date cu privire la stilul de viata.

Pe parcursul celor 11 ani de studiu mai mult de 18.000 femei au murit. Cercetatorii au descoperit ca fiind supraponderal sau usor obez nu a afectat prea mult rata mortalitatii. Obezitatea de categorie II si III crescand rata mortalitatii cu pana la 10 procente. Marimea circumferintei tailei a fost strans legata de rata mortalitatii in acest studiu.

Doctorul Jill Rabin este directorul adjunct al diviziei de ingrijire ambulatorie din cadrul Programului de Sanatate pentru Femei din New York. Ea este de parere ca aceste descoperiri pot fi benefice pentru femeile mai in varsta. “Este reconfortant pentru femeile in varsta sa auda ca nu trebuie sa fie sa fie slabe sau sa isi mentina greutatea din tinerete” spune Rabin. “Este chiar mai sanatos sa cantaresti mai mult atata timp cat grasimea nu se regaseste in jurul taliei”.

“Femeile care au grasimea concentrata in jurul taliei ar trebui ca prin dieta si exercitii fizice sa incerce sa scape de aceasta” a spus Rabin.

Un alt specialist a fost de acord cu faptul ca grasimea acumulata in jurul taliei poate fi cea mai periculoasa. “Stratul adipos central poate mari oricui riscul mortalitatii” a declarat Sharon Zarabi directorul programului bariatric al Spitalului Lenox Hill din New York. “Ca medici practicieni nu mai privim Indicele de Masa Corporala ca un indicator de risc ci ne concentram mai mult asupra compozitiei corpului folosind circumferinta taliei si procentajul grasimii corporale” a spus Zarabi

Descoperirile studiului au fost facute public in data de 23 februarie in Jurnalul Societatii Americane de Geriatrie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0