Ai suferit o intervenție chirurgicală la genunchi? Ia vitaminele și suplimentele recomandate

Dacă te numeri printre persoanele care au avut ca indicație de tratament o intervenție chirurgicală la genunchi, este extrem de important să îți menții articulațiile sănătoase și să respecți indicațiile medicului tău, mai ales dacă ai diagnostic de gonartroză.

După o operație la genunchi, precum cea de protezare articulară (în care articulația genunchiului este înlocuită) este extrem de important să îți menții articulațiile sănătoase. Cea mai bună abordare este să mănânci alimente integrale, care să fie bogate în vitaminele de care are nevoie organismul tău. Dacă, însă nu poți obține vitaminele doar prin intermediul alimentației sănătoase, medicul reumatolog ori cel care se ocupă de cazul tău îți poate spune ce suplimente te ajută să îți păstrezi articulațiile sănătoase.

Recomandările experților DOC.ro

Vitamine și suplimente recomandate

Vitaminele și suplimentele pot avea un rol pozitiv, ajutând zona să se vindece, deși este important să discuți înainte cu medicul tău despre plusurile și minusurile fiecărei substanțe active.

Ajută-ți sistemul imunitar cu vitamina C și zinc 

Medicul tău curant îți poate sugera să iei suplimente cu vitamina C și zinc. Aceste două substanțe pot să îți stimuleze buna funcționare a sistemului imunitar și pot ține la distanță virusurile și infecțiile. Concentrațiile de vitamina C din plasmă și din leucocite scade rapid în timpul infecțiilor și în perioadele de stres. Cercetătorii au descoperit că suplimentarea dietei cu vitamina C îmbunătățește componentele sistemului imunitar la oameni, cum ar fi activitatea antimicrobiană a unor celule, proliferarea limfocitelor etc.

Deficiența de zinc, după cum știu cercetătorii, afectează mediatorii celulari ai sistemului imun și anumite mecanisme. Prin urmare, ambii nutrienți joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar, reducând riscul, severitatea și durata unor boli infecțioase. 

Poți menține sănătatea oaselor cu vitamina D 

Această vitamină îndeplinește un rol important în sănătatea oaselor, deoarece ajută la creșterea densității mineral-osoase. Poți obține vitamina D prin mai multe modalități: dacă vei mânca alimente precum peștele, ciupercile și produsele lactate; dacă vei avea parte de 5 până la 30 de minute de expunere la soare, în timpul zilei; dacă iei un supliment alimentar cu vitamina D, la recomandarea medicului curant.

În cazul în care nivelul de vitamina D este scăzut în urma unui test de sânge, suplimentarea este cea mai bună opțiune pentru creșterea nivelului, în special dacă nu te expui zilnic la soare. Deși poți obține o parte din vitamina D din surse alimentare, cantitățile sunt destul de mici, deoarece soarele este cea mai bună sursă naturală.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Vitamina D, nu uita, este cea care încurajează absorbția de calciu în intestine și menține concentrațiile adecvate de calciu seric și fosfați serici, pentru a permite mineralizarea normală a oaselor. Fără suficientă vitamina D, oasele pot deveni subțiri, fragile sau diforme.

În unele cazuri, ți se poate prescrie fier 

Este posibil ca medicul chirurg să îți prescrie fier după operație. Acesta are rolul de a reumple rezervele de fier din sângele tău, care s-au pierdut în timpul intervenției chirurgicale la genunchi. Este posibil chiar ca suplimentele cu fier să îți fie recomandate pe o perioadă de aproape 4 săptămâni. Fierul este cel care ajută mecanismul de coagulare a sângelui și te ajută să eviți anemia.

Alte suplimente

O gamă largă de suplimente pot să ajute țesuturile să se vindece după intervenția chirurgicală la genunchi, precum cea de protezare, în care articulația genunchiului este înlocuită (total ori parțial). Unele suplimente se bazează pe substanțe ori plante cu proprietăți antioxidante. Altele pot reduce inflamația, așa cum este și cazul suplimentelor cu Omega 3, însă atenție: acestea nu sunt recomandate pacienților care iau anticoagulante.

Numeroase suplimente și substanțe active pot să ajute în procesul de vindecare, iar unele pot ajuta organismul să lupte contra infecției și pot ajuta la refacerea țesuturilor. Printre acestea, medicul îți poate recomanda după o intervenție chirurgicală la genunchi: coenzima Q10, acizii grași esențiali (precum Omega 3), L-cisteina, L-glutamina etc.

Întreabă-ți medicul dacă ai voie să iei suplimente ce conțin extract din membrană de la coaja de ou (sau NEM). Studiile arată că membrana din coaja de ou, sub formă de supliment, este eficientă în ce privește calmarea durerii, redorii (înțepenirii) articulare și a disconfortului asociate cu artroza moderată de la genunchi.

Potrivit cercetătorilor, membrana naturală din coaja de ou, în doza de 500 mg, administrată o dată pe zi, a redus semnificativ atât durerea articulară, cât și redoarea articulară, în comparație cu o pilulă placebo, atât în decurs de 10 zile, cât și pe o perioadă mai mare, de 60 de zile. Persoanele care au participat la studiu aveau peste 18 ani și aveau artroză simptomatică la genunchi (gonartroză). Pentru a fi eligibili, pacienții trebuiau să fi fost diagnosticați cu gradele I-III ale artrozei, potrivit criteriilor stabilite de Colegiul American de Reumatologie. Pacienții aceștia aveau durere persistentă de genunchi, asociată cu artroza.

Trebuie să reținem, însă, că a fost un studiu făcut pe o populație prea mică. Aproape o treime dintre pacienții din ambele grupuri studiate au avut cel puțin o reducere cu 40% a durerii, la 60 de zile după folosirea suplimentelor cu membrană din coaja de ou.

Poți lua în considerare și suplimentele pe bază de plante

O varietate de suplimente pe bază de plante pot ajuta organismul tău să se vindece după o operație de înlocuire a genunchiului.

  • Ceaiul verde și ceaiul de trandafir au proprietăți antioxidante și pot favoriza vindecarea rănilor.
  • Hamamelisul sau năutul, aplicate local, pot reduce vânătăile după ce incizia s-a vindecat.
  • Echinacea și bromelaina reduc inflamația și favorizează vindecarea.
  • Arnica poate reduce vânătăile.

Se spune că multe dintre aceste suplimente reduc inflamațiile și umflăturile sau combat infecțiile și favorizează vindecarea rănilor. Cu toate acestea, nu există dovezi concludente că aceste substanțe oferă vreun beneficiu.

Evită vitamina K după o intervenție chirurgicală

Imediat după operație și în timp ce iei anticoagulante, este bine să fi atent la consumul de alimente bogate în vitamina K, cum ar fi:

  • broccoli
  • conopidă
  • varza de Bruxelles
  • ficat
  • fasole verde
  • fasole garbanzo
  • linte
  • fasole 
  • soia
  • varză kale
  • varză
  • ceapă

Vitamina K îmbunătățește coagularea sângelui. Acest lucru poate fi util pentru prevenirea sângerărilor, dar este important să păstrezi cantități recomandate de vitamina K după operația la genunchi, iar în principiu, să nu se exagereze în consumul alimentelor enumerate anterior. Mai ales pentru că există un risc mai mare de formare de cheaguri de sânge și de tromboză venoasă profundă. 

Dacă folosești anticoagulante, întreabă medicul specialist cât de mult ar trebui să consumi din aceste legume, deoarece este important pentru furnizarea dozei corecte de anticoagulant.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
"Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions.", 2006, Annals of Nutrition & Metabolism; Wintergerst ES, Maggini S, Hornig DH.
Office of Dietary Supplements -  https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
"Eggshell membrane in the treatment of pain and stiffness from osteoarthritis of the knee: a randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled clinical study", august 2009, Clinical rheumatology; Kevin J. Ruff, Anne Winkler, Robert W. Jackson, Dale P. DeVore, Barry W. Ritz. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19340512/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0