Tratamentele recomandate de reumatologi pentru gonartroza si coxartroza

Gonartroza și coxartroza sunt două boli degenerative ale articulațiilor. Iată în ce constau tratamentul medicamentos, cât și tratamentele non-farmacologice pentru cele două afecțiuni.

Fie că osteoartrita (artroza) îți afectează unul sau ambii genunchi, șoldurile sau mâinile, recomandările publicate de specialiști și de medicii reumatologi îl pot ajuta pe medicul tău să determine care este cel mai bun tratament în cazul tău, bazându-se pe cele mai noi cercetări despre tratamentele în domeniu.

Campanie DOC-Time RMN

Pacienții cu gonartroză și coxartroză ar trebui să facă întâi tratamente conservative

Un studiu a scos la iveală faptul că mulți medici tind să se bazeze prea mult și prea repede pe medicație și pe intervenții chirurgicale, când cercetările în domeniu arată că există măsuri mai conservative, cum ar fi exercițiile fizice și scăderea în greutate, care ar trebui să fie, de fapt, primele măsuri recomandate pacienților cu gonartroză (osteortrita genunchiului) sau coxartroză (osteoartrita șoldului).

Exercițiile fizice

Activitatea fizică este pentru toată lumea, indiferent că vorbim de oameni sănătoși sau de oameni care suferă de diferite afecțiuni cronice. Parte a tratamentului pentru gonartroză și coxartroză este și exercițiul fizic, care ajută la combaterea simptomelor bolii și la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Dacă ai fost diagnosticat cu gonartroză sau coxartroză, cel mai indicat este să urmezi sfaturile medicului legat de ce exerciții ar trebui să faci pentru a-ți gestiona boala. Ca regulă generală, un adult ar trebui să facă aproximativ două ore și jumătate de sport pe săptămână. Nu trebuie să devii sportiv de performanță, important este să ai activitate fizică suficientă (mers pe jos sau pe bicicletă, exerciții de gimnastică și de stretching efectuate în propria casă etc.) pentru a te menține în formă și a combate simptomele bolii.

Scăderea în greutate

Multe persoane diagnosticate cu un tip de artroză sunt supraponderale sau obeze, deci scăderea în greutate este unul dintre primii pași necesari pentru a ușura simptomele bolii. Kilogramele în plus pun presiune mare pe articulații, agravând artroza, de aceea e important ca persoanele afectate să ajungă la o greutate normală, pentru a mai elimina din această presiune.

Dacă ai kilograme în plus, probabil te gândești că este greu să slăbești și te întrebi dacă poți face acest efort. Pentru a fi mai ușor, cere sfatul medicului legat de ce și cât ar trebui să mănânci și ce combinații alimentare te ajută să slăbești și apoi să te menții în formă. În principiu, ar trebui să-ți bazezi mesele zilnice pe legume și proteine slabe, alături de cantități moderate de pâine integrală, fructe, grăsimi sănătoase (oleaginoase, ulei de măsline) și să eviți alimentele cu zahăr și cu grăsimi trans și animale.

Nu doar alimentația este importantă când vrei să slăbești sau să te menții în formă, ci și sportul. Cum spuneam, e indicat să ai activitate fizică regulată nu doar pentru a fi în formă, ci și pentru a lupta împotriva simptomelor artrozei.

Ce tratamente recomandă autoritățile în reumatologie pentru gonartroză și coxartroză?

Colegiul American de Reumatologie a dat publicității o paletă largă de recomandări în ceea ce privește atât tratamentul medicamentos, cât și tratamentele non-farmacologice pentru diversele tipuri de artroză, precum gonartroza și coxartroza. 

Două dintre cele mai puternice recomandări sunt legate de exercițiile fizice pe care trebuie să le facă pacienții și de scăderea în greutate, acolo unde este necesar – dacă pacienții sunt supraponderali sau se confruntă cu obezitatea. După exercițiile fizice și scăderea în greutate, Colegiul American de Reumatologie recomandă și acetaminofenul (paracetamol), medicamentele antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), tramadolulul (un opioid sintetic) și injecțiile intraarticulare cu corticosteroizi.

În funcție de vârstă și de starea pacienților cu artroză, tratamentele indicate sunt:

  • medicamentele topice (o opțiune mai bună decât cele orale) cu antiinflamatoare pentru persoanele de peste 75 de ani, care au un risc mai mare de a dezvolta complicații din cauza antiinflamatoarelor nesteroidiene orale;
  • inhibitorii selectivi de COX-2 (COX-2 este o enzimă responsabilă pentru inflamație și durere) sau un antiinflamator nesteroidian tradițional, împreună cu un medicament care protejează stomacul, în cazul persoanelor mai tinere, care au un risc mai mare să se confrunte cu efecte secundare la nivel gastrointestinal;
  • opioide sintetice, pentru pacienții care nu răspund la alte tratamente și nu sunt candidați buni pentru operația de înlocuire a articulației;
  • tai chi, acupunctura, terapia TENS (Stimularea Nervoasă Electrică Transcutanată) sau injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic pentru persoanele care suferă de osteoartrita genunchiului (gonartroză), însă nu și pentru pacienții care au osteoartrită la nivelul șoldului (coxartroză).

„Injecțiile intraarticulare cu acid hialuronic sunt recomandate pacienților cu gonartroză. Prin injectarea cu acid hialuronic la nivelul genunchiului se urmărește reducerea rigidității articulare și ameliorarea mobilității genunchiului. Este recomandat un consult medical care să reevalueze gradul de afectare articulară al pacientului, oportunitatea acestui tratament, momentul în care trebuie făcut, intervalul de timp la care acest tratament ar putea fi repetat“, explică dr. Sorina Mustățea, medic primar Reumatologie, Expert DOC.

Poți face ceva pentru a preveni artroza?

Nu există o metodă prin care să fii sigur că poți preveni definitiv artroza, dar există metode pentru scădea riscul de boală.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Exercițiile fizice

Pentru a preveni artroza, ar trebui evitate exercițiile care pun presiune mare pe articulații și le forțează să suporte o sarcină excesivă, cum ar fi alergarea regulată și antrenamentul cu greutăți. Dacă alegi alte tipuri de mișcare, cum ar fi înotul sau mersul pe bicicletă, presiunea pe articulații este mult redusă. Recomandarea este ca activitatea de tip aerobic să fie făcută mai des, iar exercițiile de forță cam de două ori pe săptămână.

Postura

O altă metodă de a preveni artroza este urmărirea menținerii unei poziții corporale bune în orice moment și evitarea rămânerii în aceeași poziție prea mult timp. Dacă stai mult pe scaun din cauza serviciului, asigură-te că scaunul este la înălțimea corectă, ține spatele drept și la fiecare oră ia măcar 5 minute de pauză în care să faci câteva exerciții de stretching.

Greutatea corporală

Cum am discutat deja, excesul de greutate, fie că vorbim de supragreutate (câteva kilograme în plus) ori de obezitate (multe kilograme în plus), crește presiunea asupra articulațiilor și riscul de a dezvolta artroză. Așadar, pierderea în greutate poate reduce riscul de boală.
 


 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.rheumatology.org/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0