Obezitatea, factor de risc in aparitia gonartrozei

Obezitatea, cu o incidenta din ce in ce mai crescuta in randul populatiei, este asociata cu numeroase probleme de sanatate, inclusiv mai multe conditii care afecteaza sistemul musculo-scheletal. In consecinta, pacientul are o mobilitate articulara redusa si dureri articulare.

Obezitatea creste riscul de artroza la nivelul genunchiului, unde determina afectare bilaterala si este mai evidenta la femei. In plus, exista o asociere mai slaba intre artroza la nivelul soldului sau artroza la nivelul mainii.

 
Studii numeroase arata ca reducerea greutatii corporale incetineste procesul artrozic, mai ales daca este asociata cu o crestere a nivelului de activitate fizica.

Obezitatea favorizeaza artroza prin doua mecanisme:

- Suprasolicitarea mecanica - care contribuie la deteriorarea articulatiei.

- Numerosi factori metabolici, ce contribuie la aparitia artrozei la pacientii obezi.

Campanie DOC-Time RMN

Tesutul adipos elibereaza mediatori circulanti (adipokine), cu rol potential in aparitia artrozei. De asemenea, nivelul de leptine din lichidul sinovial al pacientilor obezi este crescut. Acestea stimuleaza productia de enzime proteolitice, mediatori proinflamatori si oxid nitric de catre condrocite, ceea ce favorizeaza distructia cartilajului articular.

Suprasolicitarea mecanica a articulatiilor nu explica singura aparitia artrozei din obezitate, tot mai multe argumente incadrand boala artrozica in categoria bolilor metabolice.

Reducerea in greutate a demonstrat beneficii in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor datorate artrozei.

Obezitatea la o varsta frageda este puternic asociata cu dezvoltarea artrozei. Strategiile preventive care au ca scop scaderea incidentei obezitatii sunt de cea mai mare importanta in prevenirea aparitiei artrozei si a complicatiilor sale.

Creste riscul de artroza

Se stie deja ca printre factorii care iti pot creste riscul de artroza (cum mai este denumita osteoartrita) se numara si obezitatea. Faptul ca ai o masa corporala mai mare (mai multe kilograme decat ar fi normal) contribuie la aparitia artrozei in mai multe moduri si cu cat ai o greutate corporala mai mare, cu atat este mai mare riscul tau de gonartroza.

Excesul ponderal exercita o tensiune si un stres si mai mare pe articulatiile care sustin greutatea corpului tau, cum ar fi cele ale soldurilor si ale genunchilor. In plus, tesutul gras produce proteine care pot cauza inflamatia daunatoare in interiorul si in preajma articulatiilor tale, mai ales la genunchi.

Obezitatea in sine sau obezitatea in cazul pacientilor cu sindrom metabolic creste riscul de modificari radiologice in gonartroza, dar are un efect mai mic al progresiei gonartrozei, potrivit National Institutes of Health. Relatia dintre IMC (indicele de masa corporala) si artroza de la genunchi este, in principal, una lineara, iar durata cresterii in greutate sau a presiunii exercitate pe articulatii este, de asemenea, una semnificativa. Potrivit aceleiasi surse, care citeaza numeroase studii, 27% dintre cazurile de artroplastie de sold si 69% dintre cazurile de artroplastie la genunchi pot fi procente atribuite obezitatii.

Totodata, obezitatea este asociata cu artroza de la sold si cu artroza mainilor. Acest lucru indica faptul ca excesul de tesut adipos (gras) produce factori umorali (care joaca un rol important in raspunsurile imune ce implica anticorpii din lichidele din corp), afectand metabolismul cartilajului articular. Unele studii au aratat ca sistemul leptinei ar putea fi legatura intre anomaliile metabolice in obezitate si riscul crescut de gonartroza.

Factorii de risc in gonartroza

Factorii care determina aparitia artrozei la genunchi includ:

  1. varsta
  2. predispozitia genetica
  3. obezitatea
  4. sexul feminin
  5. traumatismul/loviturile
  6. traumatismele repetate la genunchi
  7. slabiciunea musculara
  8. laxitatea (mobilitatea crescuta a) articulatiilor
  9. fortele mecanice
  10. faptul ca pacientul sta multe ore in genunchi
  11. faptul ca pacientul face multe genuflexiuni (isi indoaie genunchii)
  12. leziunile sau afectarile meniscului.
NEWSLETTER DOC DEDICAT

Medicii si specialistii pot folosi factorii de risc pentru a identifica si gestiona pacientii care au un risc mare de a dezvolta durere de genunchi sau care au o durere de genunchi tot mai mare. Obezitatea, in special, trebuie sa fie o tinta majora pentru preventia dezvoltarii durerii de genunchi, spun expertii.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0