Tratamentul cu rhFGF18 in gonartroza: Ce alte optiuni ai pentru a preveni progresia bolii

Tratamentul cu factorul recombinant de crestere a fibroblastului 18 (rhFGF18) a aratat incetinirea deteriorarii cartilaginoase in unele zone ale cartilajului articular la pacientii cu gonartroza.

Aceste rezultate ale unui studiu despre gonartroza au fost prezentate de prof. Lohmander de la Lund University Hospital din Suedia si Universitatea Southern Danemarca si au fost publicate in jurnalul “Osteoarthritis & Rheumatology”.

Cum actioneaza tratamentul cu rhFGF18

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorul recombinat de crestere a fibroblastului 18 (rhFGF18) leaga si activeaza receptorii pentru factorul de crestere a fibroblastului 3 (FGFR3) la nivelul cartilajului care ar putea stimula condrogeneza (formarea de tesut cartilaginos) si repararea cartilajului, incetinind progresia naturala a gonartrozei. Tratamentul a fost administrat sub forma de injectii intraarticulare la nivelul genunchiului.

Studiul si-a propus sa demonstreze reducerea cu 75% pe an a degradarii cartilajului in compartimentul medial tibio-femural si scaderea deteriorarii cartilaginoase de la 0,1 mm/an, asa cum este de asteptat in mod normal, la mai putin de 0,025 mm/an.

Totusi analiza datelor dupa 12 luni de tratament nu a aratat o diferenta semnificativa in ceea ce priveste deteriorarea cartilajului in compartimentul medial femuro-tibial intre grupurile de pacienti care au primit placebo si cei care au primit rhFGF18.

Efectele tratamentului cu rhFGF18

Pacientii care au primit tratament cu rhFGF18 au avut o deterioare cartilaginoasa semnificativ mai scazuta in compartimentul femuro-tibial lateral si in compatimentul femuro-tibial total decat cei care au primit un tratament placebo. Rezultatele favorabile au fost dependente de doza de tratament administrata.

Evaluarea RMN a genunchiului pacientilor cu gonartroza pe perioada studiului a aratat ca tratamentul cu rhFGF18 a fost asociat cu pierdere semnificativ mai mica a cartilajului femuro-tibial lateral si femuro-tibial total si, de asemenea, cu o mai buna pastrare a spatiului articular. Cercetarea a aratat ca evaluarea RMN cantitativa a cartilajului si a modificarilor in compartimentele articulare este foarte importanta pentru planificarea studiilor viitoare. Modificarile au fost importante pentru intelegerea mai buna si pentru interpretarea rezultatelor studiului. Cu toate acestea, importanta clinica a acestor modificari structurale nu poate fi evaluata cu certitudine in acest moment.

In dezvoltarea artrozei este vorba despre o interactiune intre factorii sistemici si factorii locali biomecanici. La unii pacienti, factorii locali biomecanici pot depasi mecanismele de reparare ale organismului, precum si orice incercari farmacologice pentru a spori repararea, asa cum este rhFGF18.

Vitamina D are efecte benefice asupra cartilajului articular si asupra artrozei

Oamenii de stiinta de peste hotare si-au propus sa determine ce anume, mai exact, cauzeaza artroza si cum poate fi aceasta boala tratata cel mai eficient. Mai mult, studiile arata ca valorile serice ale vitaminei D au fost asociate cu artroza, iar aceasta vitamina ar putea avea un efect asupra cartilajului articular.

Rezultatele unui studiu din 2017 arata ca, la nivel molecular, 1α,25(OH)2D3, adica forma activata a vitaminei D, joaca un rol in degenerarea cartilajului articular. Vitamina D se fixeaza sau se leaga de receptorii vitaminei D, declansand o "cascada" de semnale care duc la hipertrofia (dezvoltarea excesiva a volumului) condrocitelor, adica celulelor cartilaginoase mature. In studiile clinice, deficienta / lipsa de vitamina D este un factor de risc pentru artroza, iar acei pacienti care au o grosime redusa a cartilajului sunt mai predispusi sa aiba o carenta de vitamina D.

Rolul suplimentarii cu vitamina D in tratamentul sau preventia artrozei ramane o posibilitate, insa sunt necesare mai multe cercetari pentru a clarifica rolul si efectele acesteia.

Vitamina D ar putea incetini progresia artrozei

Vitamina D incurajeaza absorbtia calciului in organism, pentru a facilita dezvoltarea si repararea oaselor. Un studiu controlat pe tema relatiei dintre vitamina D si artroza a fost publicat in 2013, in "Clinical Orthopaedics and Related Research". Oamenii de stiinta din India au impartit 107 pacienti care sufereau de gonartroza si de deficienta de vitamina D in doua grupuri. Un grup a primit suplimente cu vitamina D, iar celalalt nu. Dupa 1 an, cercetatorii au descoperit o scadere mica in privinta durerii de genunchi si au observat o imbunatatire a functiei genunchiului in cazul grupului tratat cu vitamina D, nu si in cazul grupului cu tratament placebo.

Cum obtii doza necesara de vitamina D

Vitamina D este sintetizata de corp cand razele ultraviolete (UVB) de la soare intra in contact direct cu pielea (atentie, nu printr-un geam sau fereastra). Aportul de vitamina D poate fi obtinut si prin consumarea unor alimente precum pestele gras (somonul, tonul, macroul). Daca nu obtii suficienta vitamina D din alimentatie, cere sfatul medicului tau cu privire la suplimentele pe care le poti lua pentru sanatatea articulatiilor tale.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Bibliografie:

  • Studiul "Vitamin D and Its Effects on Articular Cartilage and Osteoarthritis", publicat in 2017 in Orthopaedic Journal of Sports Medicine, autori Rachel J. Garfinkel, Matthew F. Dilisio, Devendra K. Agrawal. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5480771/)
  • Arthritis Foundation - http://blog.arthritis.org/osteoarthritis/osteoarthritis-vitamin-d/
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0