Gonartroza bilaterala: cauze, simptome, tratament

Gonartroza poate sa apara la un singur genunchi (se numeste unilaterala), cat si la ambii genunchi in acelasi timp (caz in care se numeste bilaterala). In general insa, aceasta boala apare la ambii genunchi, mai ales atunci cand este vorba despre gonartroza primara.

Osteoartrita de la nivelul genunchiului, asa cum mai este numita gonartroza, este o boala destul de intalnita. Ne folosim genunchii pentru miscarile de zi cu zi ale picioarelor si chiar si pentru posturile stationare, cum ar fi statul in picioare. Asa ca este usor sa observam cand articulatiile genunchilor nostri s-au uzat in timp.

Masura in care gonartroza ne afecteaza depinde de cat de mult ne folosim genunchii si de genunchiul pe care il folosim cel mai des. Unii oameni fac gonartroza la un singur genunchi, boala care este cunoscuta si ca gonartroza unilaterala. Pe de alta parte, gonartroza bilaterala apare atunci cand ambii genunchi sunt afectati de boala.

Simptome in gonartroza bilaterala

Simptomele pe care le au pacientii cu gonartroza bilaterala sunt similare cu cele ale altor forme de artrita care afecteaza genunchii. Pacientul poate sa se confrunte cu urmatoarele simptome:

NEWSLETTER DOC DEDICAT
  • o izbucnire brusca, subita a durerii de genunchi;
  • umflare in zona inconjuratoare;
  • durere agravata (care se observa cu usurinta) dimineata, dupa ce pacientul se trezeste;
  • durere care se inrautateste dupa o activitate;
  • genunchiul cedeaza brusc, dupa ce persoana pune greutate pe un picior;
  • incapacitatea de a indrepta genunchiul;
  • sunete sau zgomote pe care genunchii le fac in timp ce pacientul isi misca picioarele;
  • slabiciune generala a genunchiului.

Desi pacientul ar putea sa observe aceste simptome doar la un genunchi, in cazul gonartrozei bilaterale, simptomele se vor vedea la ambii genunchi. Totodata, este posibil ca persoana sa observe un grad mai mare de durere asociat cu gonartroza bilaterala.

Cauze gonartroza bilaterala

Gonartroza bilaterala, ca si alte forme de artrita degenerativa, tinde sa se dezvolte de-a lungul timpului, pe masura ce articulatiile noastre sunt supuse la uzura, la faptul ca le folosim intens si se distrug. Genunchii sunt cele mai mari articulatii ale corpului si contin mai multe structuri de cartilaj care ajuta la protejarea principalelor trei oase din fiecare picior: rotula, tibia si femurul.

Uzura si ruperea articulatiilor genunchiului rezulta din:

  • miscari repetitive;
  • suprasolicitare sau folosirea excesiva a articulatiilor;
  • faptul ca persoana este supraponderala.
Toate acestea pot sa uzeze cartilajul protector in punctele in care rotula, tibia (fluierul piciorului) si femurul se conecteaza. Fara cartilajul articular, oasele se freaca unele de altele, iar acest lucru provoaca durere si inflamatie.

Tratament gonartroza bilaterala

Tratarea gonartrozei bilaterale este similara cu tratamentul altori tipuri de artroza. Medicul tau iti poate recomanda la inceput sa folosesti ocazional medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala pentru episoadele bruste de durere. Antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, reduc durerea si inflamatia din ambii genunchi. Acetaminofenul (paracetamol), pe de alta parte, doar reduce durerea.

Cazurile mai grave de gonartroza bilaterala sunt adeseori cel mai bine tratate cu ajutorul medicamentelor care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. Acestea pot fi de folos daca medicul observa ca alte tipuri de calmante nu functioneaza.

Campanie DOC-Time RMN

Injectiile cu corticosteroizi sunt folosite in cazurile grave de inflamatie. Reducand inflamatia din corp, aceste injectii pot ajuta pacientii sa simta mai putina durere in general. Dezavantajul este ca simptomele pot sa se inrautateasca.

Scaderea in greutate este una dintre cele mai intalnite recomandari pentru pacientii cu gonartroza care ar putea fi, totodata, supraponderali. Acest lucru este indeosebi de folos in cazul gonartrozei bilaterale, pentru ca greutatea pacientului este distribuita pe ambii genunchi. Medicul iti poate recomanda un nutritionist, precum si un plan de exercitii fizice care sa te ajute sa scapi de kilogramele in plus.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0