Fizioterapia, un aliat pentru a combate durerea de genunchi

Atunci când cauți un tratament eficient pentru durerile de genunchi, este bine să apelezi și la un medic fizioterapeut, întrucât acesta te poate ajuta mai mult decât ai crede. Pe lângă fizioterapie, mai poți apela și la alte remedii pentru comnbaterea durerii de genunchi.

Fie că te-ai lovit la genunchi, fie că ai fost supus unei intervențîi chirurgicale ori poate că ai durere la ambii genunchi sau ii simți înțepeniți, nu trebuie să treci cu vederea disconfortul accentuat. Chiar dacă ai o durere surdă sau redoare articulară, poate crezi în mod eronat că nu ar trebui să stai în picioare și să îți miști articulațiile, însă de cele mai multe ori, fizioterapia și exercițiile fizice sunt exact ce îți va sugera medicul tău să faci pentru a te recupera mai rapid.

 

Terapia fizică (o clasă a fizioterapiei) sau recuperarea poate să calmeze durerile articulare și durerile musculare. Vei lucra împreună cu un medic fizioterapeut, care folosește o gamă variată de metode, care te vor ajuta să îți întărești musculatura și care îți vor face genunchii să se miște mai bine și să se simtă mai bine.
 
În funcție de diagnosticul tău și de gravitatea problemelor pe care le ai la nivelul genunchilor (poate că suferi de gonartroză sau de altă afecțiune), fizioterapeutul îți va spune dacă ai nevoie de anumite exerciții și de mișcări de stretching, de aplicarea unor comprese cu gheață și comprese calde, de un masaj terapeutic ori de stimularea electrică a nervilor și a mușchilor.
 
Reține și că atunci când vei face fizioterapie, acest tip de terapie va depinde de cauza durerii tale de genunchi. Uneori, fizioterapia este exact ce ai nevoie, deci nu va fi necesară intervenția chirurgicală la genunchi. Dacă însă ai avut o operație la unul dintre genunchi, medicul îți va sugera cel mai probabil să urmezi cel puțin câteva săptămâni de fizioterapie după această intervenție, pentru că te va ajuta în ce privește recuperarea.

Care sunt cauzele care duc la dureri de genunchi?

Campanie DOC-Time RMN
Există cauze diferite ale durerii de genunchi, cum ar fi un accident, uzura provocată de un sport cu impact mare pe genunchi sau o boală degenerativă. Una dintre cele mai frecvente cauze este artroza (la genunchi, este numită gonartroză), o boală degenerativă care afectează articulațiile din corp. 
 
Suprafețele (în special cartilajul) din interiorul articulațiilor se degradează, astfel încât acestea nu se mai mișcă la fel de bine ca înainte. Mergând la medicul specialist, acesta îți va putea spune, în urma examenului fizic și a altor metode de diagnosticare, ce anume ți-a cauzat dureri de genunchi.

Durerile de genunchi - tratament

Pentru a combate durerea de genunchi, medicul îți poate prescrie medicamente (sub formă de tablete sau de creme). Analgezicele precum paracetamolul și ibuprofenul pot să ajute, pentru o anumită perioadă, pacienții cu gonartroză. Este important să iei tratamentul medicamentos cu regularitate, în dozele recomandate de medic.
 
Fizioterapia este, de asemenea, o metodă pe care o poți încerca. Dacă durerea de genunchi este atât de severă încât îți afectează activitatea de zi cu zi și dacă este o durere persistentă, medicul îți poate recomanda un medic fizioterapeut. Așadar, fizioterapia te poate ajuta să controlezi durerea și să îți îmbunătățești rezistența și flexibilitatea. Un medic fizioterapeut îți poate fi de folos în mai multe feluri, îți poate oferi o varietate de tratamente, te va ajuta să înțelegi mai bine problema de la nivelul genunchilor și te va ajuta, în timp, să îți reiei activitățile normale pe care nu le puteai face din cauza durerii de genunchi.
 
Pentru a veni în sprijiniul articulațiilor genunchilor, este important să slăbești - dacă ești supraponderal. Medicul îți va explica de ce e esențial să dai kilogramele jos: pentru că așa vei reduce o parte din presiunea exercitată pe articulațiile genunchilor și șoldurilor.
 
Totodată, pe lângă scăderea în greutate, mai poți face ceva pentru a-ți menține articulațiile sănătoase: exerciții fizice simple, cu un impact redus. Alege activități plăcute, care au un impact scăzut asupra articulațiilor, cum ar fi înotul sau exercițiile în apă, mersul pe bicicletă sau tai chi-ul.
 
Odată ce vei ajunge la cabinetul unui medic fizioterapeut, acesta va lucra împreună cu tine, pentru a pune la cale un plan de tratament. Specialistul îți va da indicații despre măsurile care ajută la recăpătarea forței, rezistenței și mișcărilor la nivelul picioarelor și genunchilor, astfel încât să te simți mai bine și să poți face din nou lucrurile care îți plac.
 
Fizioterapeutul îți va da o serie de exerciții pe care să le faci acasă și îți va arăta cum să le execuți în siguranță (astfel încât să nu te doară și să nu te accidentezi). Tot el îți va spune de câte ședințe de fizioterapie ai nevoie pentru a te recupera. Este esențial să respecți recomandările lui pentru ca durerea de genunchi să se estompeze.

Ce alte măsuri poți lua pentru durerile de genunchi?

Cauza durerilor de genunchi va ghida tratamentul, dar și preferințele pacientului.

Odihnă

Odihna, compresele cu gheață și dipozitivele de susținere pot oferi alinare în caz de durere acută a genunchilor, cauzată, de exemplu, de un accident. Pentru durerea cronică, însă, este invers: odihna poate slăbi mușchii care au nevoie de întărire pentru a reduce sau elimina durerea.

Mișcare

Durerea cronică de genunchi, cum ar fi cea cauzată de artroză, are nevoie de mișcare pentru a fi combătută. Unele exerciții fizice ajută la construirea sau întinderea mușchilor și ajută la reducerea durerii. De asemenea, trebuie să știi ce exerciții ar trebui evitate, deoarece acestea ar putea provoca leziuni suplimentare ale genunchiului; printre acestea se numără alergarea, tenisul și baschetul.
 
NEWSLETTER DOC DEDICAT

Schimbări ale stilului de viață

Există schimbări pe care le poți face pentru a reduce durerile de genunchi. De exemplu, menținerea unei greutăți sănătoase reduce stresul pus pe genunchi. De asemenea, poate fi necesar să evitați activitățile, cum ar fi alergarea, care exercită prea multă forță asupra genunchilor.

Ablația nervilor geniculari

Acest tratament blochează semnalele durerii pe care nervii geniculari le transmit între articulația genunchiului și creier. Acest lucru se face mai întâi cu o injecție cu un anestezic pentru ameliorarea pe termen scurt. Dacă este eficient, pacientul poate obține o ușurare pe termen mai lung printr-o procedură nechirurgicală numită ablație cu radiofrecvență. Această procedură generează căldură pentru a coagula proteinele din nerv, ceea ce oprește semnalele durerii.

Stimularea nervilor periferici

Pentru această procedură, un medic chirurg implantează electrozi și un mic pachet de baterii lângă nervii periferici care transmit semnale de durere de la genunchi. Electrozii furnizează un curent electric slab nervului (producând o senzație de furnicături) care îl păcălește să oprească semnalele de durere către creier. Pacientul controlează frecvența stimulării electrice.

Terapii complementare

Unii oameni constată că li se ușurează durerea de genunchi dacă apelează la masaj, biofeedback, relaxare, meditație, acupunctură sau yoga.

Medicamente

Acestea pot fi fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, dar și medicamente mai puternice, prescrise de medic, cum ar fi opioidele. Alte medicamente pot ajuta și ele, inclusiv steroizii. Deoarece opioidele pot crea dependență, este important ca un specialist calificat în managementul durerii să supravegheze planul de medicație al pacientului. Este necesară prudență la administrarea medicamentelor antiinflamatoare și a steroizilor pe termen lung, deoarece pot slăbi cartilajele și articulațiile genunchiului.

Intervenție chirurgicală

Aceasta este folosită în principal pentru a repara daunele structurale. Operația nu ar trebui să fie prima alegere de tratament, ci ultima, dar uneori este singura soluție. 

Terapii regenerative

Oamenii de știință continuă să exploreze opțiuni noi de tratament pentru durerile de genunchi, cum ar fi injecțiile cu plasmă și tratamentele cu celule stem, însă cercetările sunt încă în faze incipiente și deocamdată nu sunt concludente.

Ce exerciții poți face pentru durerea de genunchi?

Dacă durerea de genunchi este cauzată de o rănire, o intervenție chirurgicală sau un tip de artrită, exercițiile ușoare de întindere și întărire pot ajuta la combaterea durerii, îmbunătățind în același timp flexibilitatea și gama de mișcare.

Exerciții de întindere

Potrivit Academiei Americane a Chirurgilor Ortopezi, efectuarea de exerciții de întindere a părții inferioare a corpului poate ajuta la îmbunătățirea gamei de mișcare și a flexibilității articulației genunchiului. Exemplu de exercițiu:
Stai lângă un perete sau folosește un scaun cu spătar pentru a te sprijini cu mâna de el. Cum stai în picioare, depărtează-le ușor, cam cât lățimea umerilor. Apoi, îndoaie piciorul stâng spre spate, din genunchi, și apucă glezna cu mâna stângă, trăgând spre fese. Ține apăsat timp de 30 de secunde, apoi revino la poziția inițială și efectuează exercițiul și cu celălalt picior. Repetă de încă două ori pe fiecare parte.

Exerciții de întărire

Exercițiile de întindere pot ajuta la reducerea presiunii pusă pe articulația genunchiului. Exemplu de exercițiu:

Și acest exercițiu se efectuează tot în picioare. Stai drept, cu picioarele depărtate la lățimea umerilor și ține-te cu mâinile de spătarul unui scaun pentru sprijin. Ridică ambele călcâie de pe sol, astfel încât să stai pe vârfuri, apoi coboară încet călcâiele până la poziția inițială. Pentru a întâri mușchii gambei e important să te ridici pe vârfuri și să te lași înapoi ușor, nu brusc. Efectuează 10 repetări, ia o mică pauză și apoi reia cu încă 10.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Arthritis Health - Why Should You Have Physical Therapy for Arthritis?
https://www.arthritis-health.com/blog/why-should-you-have-physical-therapy-arthritis
Cornerstone Physiotherapy - Exercise for Osteoarthritis 
https://cornerstonephysio.com/resources/osteoarthritis-exercise/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0