Bursita genunchiului: simptome, cauze, tratament

Bursita genunchiului este o inflamație a unui săculeț umplut cu lichid numit bursă, situat în apropierea articulației genunchiului, o structură asemănătoare unui sac căptușită cu sinoviale, care dealtfel se regăsește în tot corpul în apropierea proeminențelor osoase și între oase, mușchi, tendoane și ligamente. Există multe cauze ale bursitei, inclusiv vătămări prin suprasolicitare, boli infecțioase, traume și tulburări inflamatorii. 

Oricare dintre aceste structuri anatomice din genunchi, denumite burse, se pot inflama, însă bursita genunchiului apare cel mai frecvent deasupra rotulei sau pe partea interioară a genunchiului, sub articulație.

Specialiștii spun că tratamentul în cazul bursitei genunchiului include, adeseori, o combinație de practici de autoîngrijire și tratamente administrate de medic, pentru a atenua durerea și inflamația.

Recomandările Experților DOC

Ce este bursita genunchiului

“Apa la genunchi” este, în general, termenul folosit de pacienți pentru a descrie excesul de lichid care se acumulează în sau în jurul articulației genunchiului.

Bursa, acest săculeț, reduce frecarea și punctele de presiune între oasele și tendoanele pacientului, între mușchii și pielea din apropierea articulațiilor.

Tipuri bursită genunchi

Bursită prepatelară – reprezintă inflamația la nivelul genunchiului ce produce umflarea superficială a părții din față a acestuia; 
Bursită infrapatelară – reprezintă inflamația uneia sau a ambelor burse din interiorul genunchiului. Acestea se irită și se inflamează putând să ducă la apariția umflăturilor și durerilor la nivelul genunchiului; 
Bursită anserină – reprezintă inflamația burselor situate pe partea inferioară a genunchiului și apare cel mai frevent la femeile de vârstă mijlocie.

Simptome bursită genunchi

Semnele și simptomele bursitei genunchiului variază, în funcție de ce bursă este afectată și de ce anume cauzeaza inflamația. 

În general, simptomele includ:

•    sensibilitate locală – porțiunea afectată a genunchiului tău se poate simți caldă la atingere, moale și umflată atunci când pui presiune pe acea zonă;

•    inflamație;

•    edem sau roșeață;

•    îngroșarea burselor;

•    durere resimțită atunci când te miști sau chiar și atunci când ești în repaus.
 
O lovitură puternică la genunchi poate determina apariția rapidă a simptomelor, dar cele mai multe cazuri de bursită a genunchiului apar din frecarea și iritarea bursei, care are loc în cazul persoanelor care au un loc de munca unde stau timp îndelungat în genunchi pe suprafețe dure. Simptomele pentru bursita genunchiului apar, de obicei, treptat și se pot înrăutăți în timp.

Când este cazul să mergi la doctor

Bursa care se află deasupra rotulei tale poate să se infecteze, uneori.

Programează o vizită la cabinetul medical, dacă ai febră, pe lângă durerea pe care o simți în genunchi și pe lângă genunchiul umflat.

De asemenea, mergi la medic, dacă:

•    simptomele tale nu s-au îmbunătățit sau se agravează după ce te-ai tratat singur timp de una-două săptămâni;
•    ai stări febrile și frisoane;
•    nu îți poți mișca articulația afectată;
•    ai dureri intense, ascuțite sau înțepătoare în articulație;
•    durere interferează cu activitățile tale de zi cu zi;
•    zona afectată este roșie, umflată sau caldă.

Cauze bursită genunchi

Bursita genunchiului poate fi cauzată de:

•    o presiune frecventă și susținută, cum ar fi cea produsă de îngenunchere, în special pe suprafețele tari;
•    o activitate făcută în exces sau obositoare (suprasolicitare);
•    o lovitură directă la genunchi;
•    o infecție bacteriană a burselor; Staphylococcus aureus cauzează majoritatea bursitelor septice.
•    complicații ce apar din cauza osteoartritei genunchiului (artrozei genunchiulu/gonartrozei), artritei reumatoide sau gutei care apare la nivelul genunchiului.

 •    afecțiunile autoimune și afecțiunile inflamatorii sistemice, precum și artropatiile, inclusiv artrita reumatoidă, osteoartrita, lupusul eritematos sistemic, sclerodermia, spondiloartropatia și guta.

•    origine idiopatică, indusă prin proceduri invazive,în special, bursita septică.

Factori de risc bursită genunchi

Bursita genunchiului este o problemă frecventă, de care se plâng mulți pacienți, dar riscul de a dezvolta această afecțiune dureroasă crește din cauza unor factori precum:

•    statul în genunchi timp îndelungat: parchetarii, instalatorii, grădinarii sunt persoanele cele mai expuse;
•    traumatismele sau microtraumatismele repetate la nivelul genunchiului;
•    leziunile la nivelul burselor seroase;
•    practicarea anumitor sporturi;
•    mișcările repetitive 
•    înaintarea în vârstă;
•    postura incorectă;
•    diferite boli, precum diabet, gută sau artrită reumatoidă, osteoartrită, obezitate, deficiențe tiroidiene.

Diagnostic bursită genunchi

Pentru a diagnostica bursita medicul îți va face un examen fizic. 

Diagnosticul anumitor tipuri de bursite se poate face clinic, și fără studii suplimentare; totuși, imagistica joacă un rol în diagnosticul și managementul bursitei.

Dacă în urma acestuia rezultatele nu sunt suficiente pentru un diagnostic corespunzător, medicul îți poate recomanda și investigații suplimentare, precum:

•    teste radiologice (raze X) pentru a exclude alte afecțiuni;
•    teste imagistice (CT, RMN) pentru a detecta bursele umflate;
•    teste de sânge pentru a testa o infecție;
•    aspirație – o probă de lichid din bursă, din articulația afectată folosind un ac pentru a testa o infecție și afecțiuni, cum ar fi guta.

Imagistica poate fi de ajutor pentru a restrânge diagnosticul diferențial sau chiar pentru a oferi un răspuns precis în cazurile de incertitudine diagnostică. Imagistica pe film simplu a articulației sau bursei afectate trebuie luată în considerare în cazurile în care există un istoric de traumă sau îngrijorare pentru corpul străin sau fractură care provoacă umflare sau durere.

RMN-ul poate fi folosit pentru a evalua bursa mai profundă, la fel ca și ultrasunetele, care au avantajul suplimentar de a afișa imagini în timp real într-o articulație sau zonă din jurul bursei și poate fi folosit pentru a observa modificări cu mișcarea activă și pasivă.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Ecografia este deosebit de utilă pentru vizualizarea pietruirii grăsimii de deasupra bursei, ceea ce poate ajuta la diferențierea celulitei de bursita infecțioasă. Doppler-ul color poate fi, de asemenea, utilizat pentru a prezenta semne de infecție, cum ar fi hiperemia bursei și a țesuturilor din jur.

Aspirația bursei inflamate poate fi de ajutor atunci când este vorba de bursita septică sau bursita secundară bolii cristaline. Lichidul aspirat trebuie trimis pentru numărarea celulelor, colorație Gram și cultură, glucoză și analiză pentru cristale. Un număr de celule albe din sânge mai mic de 500/mm3 din lichidul aspirat este în concordanță cu bursita neinfecțioasă și necristalină.

Tratament bursită genunchi

Bursita genunchiului, de cele mai multe ori, trece în timp, așa că tratamentul are în vedere, de regulă, calmarea simptomelor afecțiunii. 

În primul rând, repausul și aplicarea locală de gheața ameliorează durerea. Punga cu gheață nu se aplică direct pe piele, ci este învelită într-un prosop și se aplică pe zona dueroasă timp de aproximativ 10 minute o dată, la câteva ore distanță în timpul zilei.

O gogoașă cu spumă poate fi folosită pentru pacienții cu bursită ischiatică, iar exercițiile de întindere și de întărire a nucleului joacă un rol în îmbunătățirea și atenuarea simptomelor..

Pentru bursita care apare în apropierea tendonului lui Ahile, trebuie încurajată încălțămintea potrivită, care reduce presiunea asupra zonei

Totodată, pentru a reduce inflamația și durerea:

•    odihnește-te – încearcă să nu îți miști prea mult articulația și evită activitățile care pun presiune asupra ei;
•    ia analgezice, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen;
•    susține-ți piciorul afectat cu ajutorul unor perne – pune-ți perne în jurul articulației afectate în timp ce dormi, pentru a o proteja, a o susține și pentru a reduce umflarea genunchiului.

Mai mult decât atât, în funcție de cauza care a declanșat bursita genunchiului sau dacă bursa este infectată, medicul tău îți poate recomanda una sau mai multe abordări de tratament, precum:

Medicamente – dacă o infecție este cea care a cauzat bursita genunchiului, medicul îți va prescrie un tratament cu antibiotice;

Kinetoterapie – medicul îți poate recomanda un specialist în recuperare medicală, care te poate ajuta să îți îmbunătățești flexibilitatea și să îți întărești musculatura. Această formă de terapie ar putea atenua durerea și ar putea reduce riscul de a suferi alte episoade de bursită a genunchiului;

Alte proceduri și intervenții chirurgicale – tratamentele mai invazive pentru bursita genunchiului includ:

•    injecțiile cu corticosteroizi – dacă bursita este persistentă și nu răspunde la tratamentele de bază, medicul îți poate injecta un medicament din clasa corticosteroizilor în bursa afectată, pentru a reduce inflamația; pentru bursita mai profundă, injecțiile cu corticosteroizi, uneori cu un anestezic local, pot oferi o ameliorare simptomatică.

Cu toate acestea, injecțiile locale de corticosteroizi nu sunt recomandate pentru bursa superficială, deoarece aceasta implică un risc crescut de bursită septică iatrogenă, leziuni locale ale tendonului, atrofie a pielii sau tracturi sinusale drenante. Un alt pericol al injecțiilor cu corticosteroizi este că poate ameliora durerea și, prin urmare, poate întârzia diagnosticul unei alte afecțiuni, cum ar fi o ruptură a manșetei rotatorilor, în care există un interval de timp optim pentru repararea chirurgicală. În general, dovezile care susțin utilizarea injecțiilor cu corticosteroizi pentru bursita cronică lipsesc, iar un studiu recent a sugerat niciun beneficiu.


•    aspirația (extragerea de lichid) – medicul poate aspira bursa, pentru a reduce excesul de lichid și pentru a trata inflamația; această procedură este efectuată cu ajutorul unui ac introdus în bursa afectată și care va extrage lichidul într-o seringă;
•    intervenția chirurgicală – dacă ai o formă gravă de bursită cronică sau bursită recurentă și aceasta nu răspunde la alte forme de tratamente, medicul tău îți poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru ca bursa afectată să poată fi drenată chirugical sau îndepărtată, de obicei prin proceduri endoscopice sau artroscopice.

În bursita cauzată de afecțiuni inflamatorii sistemice, este important ca medicul să trateze afecțiunea de bază. Pentru bursita septică, antibioticele sistemice cu activitate împotriva organismelor gram-pozitive sunt terapia de primă linie. Majoritatea pacienților cu bursită septică pot fi tratați în ambulatoriu cu antibiotice orale, iar internarea este necesară doar dacă se suspectează o afectare sistemică sau a întregii articulații sau dacă pacientul pare instabil. 

Prognostic bursită genunchi

Bursita nu este o tulburare fatală și majoritatea pacienților au un rezultat bun. Marea majoritate sunt gestionate în ambulatoriu. Cu toate acestea, pacienții care nu evită declanșatorul sau continuă cu aceeași activitate au tendința de a dezvolta recidive. Poți face bursită de mai multe ori în aceeași zonă. Când ai episoade repetate de bursită, este considerată o afecțiune cronică (de lungă durată). Când ai bursită cronică, episoadele dureroase durează câteva zile până la săptămâni. 

Bursita poate (re)veni și dispărea, iar erupțiile repetate pot deteriora bursa și îți pot reduce mobilitatea articulației afectate.

Bursita este, de obicei, o afecțiune de scurtă durată, ce durează de la câteva ore până la câteva zile. Odată ce te confrunți cu această afecțiune, dacă nu te odihnești corespunzător, perioada de recuperare se poate prelungi.

Prevenire bursită genunchi

•    Menține o greutate sănătoasă - supraponderalitatea pune mai multă presiune asupra articulațiilor.
•    Curăță orice tăieturi de pe coate și genunchi pentru a preveni infecțiile.
•    Fă-ți încălzirea corespunzător înainte de a face mișcare.
•    Ia pauze în mod regulat, dacă faci activități care pun presiune pe o articulație, cum ar fi statul în genunchi.
•    Adoptă o postură corectă când stai jos sau în picioare.
•    Folosește suporturi pentru genunchi, dacă te sprijini în ei pentru o perioadă îndelungată de timp. 
•    Evită îndoirea excesivă a articulațiilor.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS: „Bursitis”, https://www.nhs.uk/conditions/bursitis/ 
Cleveland Clinic: „Bursitis”, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10918-bursitis 

Bursitis,  2022,Christopher H. Williams; Zohaib Jamal; Britni T. Sternard.


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0