Obezitatea, factor de risc pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2

Cercetările arată că hipertensiunea, bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 și, mai rar boala pulmonară obstructivă, sunt comorbiditățile obișnuite ale persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. Studiile arată că și pacienții cu obezitate, mai ales în formă severă, se pot confrunta cu exacerbarea bolii COVID-19.

O echipă de cercetători americani afirmă că rapoartele provenite de la pacienții cu COVID-19 din Italia și China, precum și date colectate despre pandemia de gripă H1N1 sugerează că obezitatea este o afecțiune preexistentă care poate exacerba COVID-19.

Pacienții obezi cu COVID-19 riscă să dezvolte o formă severă a bolii

Oamenii de știință care au studiat pandemia H1N1 au descoperit că obezitatea a dus la scăderea funcției respiratorii, dificultăți cu ventilația și creșterea citokinelor inflamatorii - proteine care reglează răspunsul inflamator - toate acestea contribuind la probabilitatea de deces. Aceleași probleme pot apărea și la pacienții cu COVID-19 care suferă de obezitate, arată rezultatele acestui nou studiu¹, publicat în aprilie 2020.

Informațiile existente despre gripa H1N1 ar trebui să servească drept indicator de precauție pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19 care suferă de obezitate, și în special a pacienților cu obezitate severă, sunt de părere autorii studiului. Aceștia au mai precizat că în SUA, de exemplu, numărul persoanelor obeze a fost în creștere în ultima vreme. Conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor, se estimează că 42% dintre adulții din SUA se confruntă cu obezitate sau obezitate severă.

Creșterea mortalității din cauza COVID-19 în Italia ar putea fi legată de o prevalență mai mare a obezității la adulți, în comparație cu China, consideră cercetătorii. Aceste rezultate, concluzionează ei, subliniază necesitatea unei vigilențe sporite, adică o prioritate la testarea și la inițierea unei terapii agresive pentru pacienții cu obezitate și infectați cu noul coronavirus.

Și tinerii cu obezitate se află la risc

Un alt studiu² publicat în mai 2020 în revista științifică The Lancet sugerează că și mulți dintre pacienții tineri internați cu COVID-19 sufereau de obezitate.

 
Când numărul cazurilor de persoane infectate cu SARS-CoV-2 a crescut în SUA, afirmă oamenii de știință, s-a anticipat faptul că la terapie intensivă vor fi internate multe persoane în vârstă. Rapoartele de știri și comunicările autorităților din SUA au subliniat că boala COVID-19 afctează în general persoanele în vârstă, iar distanțarea socială ar putea fi o metodă bună de prevenire. 

Cu toate acestea, pe măsură ce pandemia a ajuns în tot mai multe spitale, și pacienții mai tineri au început să fie internați la terapie intensivă. Astfel, s-a constatat că mulți dintre acești pacienți tineri sufereau de obezitate. Un sondaj informal printre medicii care conduc unitățile de terapie intensivă din mai multe spitale americane a înregistrat rezultate similare. Se poate spune, prin urmare, că obezitatea, deși a fost subevaluată, este un factor de risc pentru COVID-19. Acest risc este deosebit de relevant în SUA, deoarece prevalența obezității este în jur de 40%, față de o prevalență de 24% în Spania, 20% în Italia și 6,2% în China.

 
 

Cercetătorii s-au folosit de anumite metode pentru a examina corelația dintre indicele de masă corporală (IMC) și vârsta la pacienții cu COVID-19 internați în unitățile de terapie intensivă ale spitalelor universitare de la Johns Hopkins, Universitatea din Cincinnati, Universitatea din New York, Universitatea din Washington, Florida Health și Universitatea din Pennsylvania. Achiziționarea datelor anonime pentru această analiză a fost aprobată de Consiliul de revizuire instituțional al Universității Johns Hopkins.

În baza de date care a cuprins 265 de pacienți (dintre care 58% erau bărbați), s-a constatat o corelație invers semnificativă între vârstă și IMC, în care erau mai multe șanse ca persoanele mai tinere internate în spital să fie obeze. Nu a existat nicio diferență în funcție de sex (p = 0·9). Valoarea mediană a IMC-ului a fost de 29·3 kg/m², cu doar 25% dintre persoane având un IMC mai mare de 26 kg/m², și 25% depășind un IMC de 34·7 kg/m² .

Obezitatea poate restricționa ventilația prin împiedicarea mișcării diafragmei, afectează răspunsurile imune la infecția virală, susține inflamația și face ca diabetul și stresul oxidativ să afecteze negativ funcția cardiovasculară.

Oamenii de știință implicați în studiu concluzionează că în populațiile cu o prevalență ridicată a obezității, COVID-19 va afecta persoanele mai tinere mai mult decât s-a raportat anterior. Menținerea unei vigilențe mai mari pentru această populație aflată la risc ar trebui să reducă prevalența formelor severe de COVID-19.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - Obesity may impact mortality in COVID-19 patients
https://medicalxpress.com/news/2020-04-obesity-impact-mortality-covid-patients.html
1. Studiul „Obesity and its Implications for COVID‐19 Mortality”, apărut în Obesity (2020). DOI: 10.1002/oby.22818, autori: William Dietz et al.
The Lancet - Obesity could shift severe COVID-19 disease to younger ages
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31024-2/fulltext
2. Studiul „Obesity could shift severe COVID-19 disease to younger ages”, apărut în The Lancet, published: May 04, 2020DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)31024-2, autori: David A. Kass, Priya Duggal, Oscar Cingolani

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0