Articulatiile degetelor pot trada artroza genunchiului [studiu]

Faptul ca articulatiile degetelor sunt deformate (isi maresc considerabil volumul) ar putea fi asociat cu artroza genunchiului (gonartroza).

articulatii degete gonartroza noduli Heberden

Nodulii Heberden sunt niste cresteri osoase care apar la articulatiile degetelor si care sunt usor de detectat in urma unei examinari fizice de rutina. Acesti noduli sunt considerati semne distinctive ale artrozei, iar un nou studiu publicat in revista "Arthritis & Rheumatology" a constatat ca prezenta nodulilor Heberden ar putea indica si daune structurale asociate cu gonartroza (boala numita si artroza genunchiului).

In studiul la care au participat 395 de pacienti cu noduli Heberden la degetele de la maini si 188 de pacienti fara aceste formatiuni osoase la maini s-a observat ca existau asocieri semnificative intre prezenta nodulilor Heberden si gonartroza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Prezenta nodulilor Heberden in cadrul unei examinari fizice a pacientului este asociata cu un tipar distinct al agravarii faunelor structurale asociate gonartrozei, daune ce exista in articulatia genunchiului", a declarat autorul principal al studiului, dr. Arya Haj-Mirzaian, din cadrul Johns Hopkins University School of Medicine.

"Aceste rezultate ne-au motivat sa initiem o serie de investigatii mult mai concentrate, pentru a caracteriza si mai bine fenotipul nodulilor in cazul artrozei si pentru a crea tratamente specifice pentru pacientii din viitoarele studii clinice", a adaugat autorul senior al cercetarii, dr. Shadpour Demehri.

Ce sunt nodulii Heberden si cum ii recunosti

Te confrunti cu durere si redoare (intepenire) la nivelul degetelor? Acest tip de durere sau rigiditate ar putea reprezenta simptomele artrozei la nivelul mainilor.

Artroza, o boala degenerativa a articulatiilor, poate uneori sa afecteze si mainile, inclusiv articulatiile degetelor. Cand un pacient are artroza la maini, este posibil sa dezvolte noduli Heberden. Acestia sunt, de regula, unul dintre cele mai evidente semne ce arata ca o persoana are artroza la nivelul mainilor.

Nodulii Heberden sunt cresteri osoase care se formeaza pe mainile pacientului, ca rezultat al artrozei. Ei au fost denumiti dupa William Heberden Sr., un medic din anii 1700, pentru ca el a fost cel care a gasit o explicatie pentru aceste umflaturi de la maini.

Aceste cresteri osoase, in general, apar pe articulatiile degetelor care sunt cele mai apropiate de unghie - numite si articulatii interfalangiene distale.

De regula, artroza se dezvolta in coloana vertebrala, in genunchi, solduri sau degete. Aceste zone au cartilaj in articulatii, care protejeaza suprafata oaselor. In cazul nodulilor Heberden, umflarea zonei si o incovoiere apar la nivelul articulatiilor degetelor, pe masura ce cartilajul incepe sa se dezintegreze sau sa se uzeze. In cele din urma, cartilajul nu mai poate proteja oasele, care incep sa se frece unele de altele, iar acest proces distruge oasele existente si de cele mai multe ori provoaca durere.

Pe masura ce cartilajul continua sa se degradeze, un nou tesut osos se dezvolta/creste de-a lungul osului existent, in forma unor noduli.

Pana la momentul la care apar nodulii acestia, este posibil ca degetele pacientului sa fi devenit rigide / intepenite, iar durerea s-a mai diminuat.

Nodulii Heberden apar dupa o deteriorare grava a articulatiei, asa ca adeseori ei sunt considerati un marker al artrozei avansate.

Semne si simptome noduli Heberden

Daca ai nodulii Heberden, poti sa ii vezi destul de clar, examinandu-ti articulatiile degetelor. Micile cresteri osoase se pot extinde si le poti vedea bine la articulatiile situate cel mai aproape de unghie. In multe cazuri, degetele se pot deforma sau pot suferi modificari, pe masura ce nodulii acestia se formeaza. Simptomele pot fi: pierderea mobilitatii, durere, umflarea articulatiilor, redoare/intepenire in locul unde exista nodulul.

In unele cazuri, nodulii Heberden pot fi asimptomatici sau pot avea doar cateva simptome ori doar unele simptome usoare.

Daca ai nodulii Heberden, vei observa ca iti va fi dificil sa faci anumite lucruri, care presupun sa apuci obiectele cu mana sau sa le tii cu degetele, cum ar fi sa rasucesti cheia in contact sau sa desfaci capacul unei sticle cu suc.

Inainte de a incepe orice fel de tratament, trebuie sa te vada un medic, care sa iti efectueze un examen clinic amanuntit. Dupa diagnostic, medicul iti va da mai multe informatii despre artroza mainilor si va implementa un plan de tratament special conceput pentru tine. Nu ignora simptomele: durerea, inflamatia in preajma articulatiilor degetelor, rigiditate in zona afectata, lipsa mobilitatii in degetele mainilor.

Evalueaza-ti gratuit riscul de artroza la genunchi sau solduri! si afla rapid daca durerile articulare indica un risc crescut de artroza. Daca te incadrezi in categoria de risc crescut, beneficiezi de un consult gratuit la medicul specialist!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul "Heberden's Nodes and Knee Osteoarthritis‐related Osseous Structural Damage:Exploratory Study from the Foundation for the National Institute of Health", publicat in 2019 in Arthritis & Rheumatology, autori: Arya Haj‐Mirzaian, Bahram Mohajer, Ali Guermazi, Delaram Shakoor, Ida K. Haugen, Frank W. Roemer, Shadpour Demehri.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0