Tratamente si masti cu ulei de cocos pentru ten si par

Uleiul de cocos a castigat multa popularitate in ultimii ani, datorita proprietatilor sale benefice pentru organism. Interesant este ca uleiul de cocos nu este benefic numai pentru sanatate, ci si pentru frumusete, acesta fiind un aliat de pret pentru tenul si podoaba capilara.

ulei de cocos

Avand proprietati antibacteriene si antifungice, insa fiind totodata si un ingredient emolient cu efecte puternic hidratante, uleiul de cocos penetreaza cu usurinta atat pielea, cat si cuticula firelor de par.

Ulei de cocos pentru ten

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Uleiul de cocos este excelent pentru tenul uscat, insa poate fi folosit si pentru hidratarea tenului mixt sau gras in timpul sezonului rece, atunci cand vantul si temperaturile scazute deshidrateaza pielea.

Masca pentru ten acneic cu ulei de cocos si ovaz este benefica atat pentru tenul cu tendinta acneica, cat si pentru tenul fara probleme de acest gen, care are insa nevoie de hidratare. Pentru a prepara aceasta masca ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 lingura de ulei de cocos
  • 3 linguri de tarate de ovaz
  • apa calduta


Amesteca, intr-un bol, taratele si apa calda pentru a obtine o pasta. Incorporeaza apoi uleiul de cocos in pasta obtinuta si aplica masca pentru fata pe tenul curat, folosind miscari de masaj circulare. Lasa masca sa actioneze in jur de 15 minute si apoi clateste.

Tratamentul cu ulei de cocos si bicarbonat de sodiu pentru puncte negre actioneaza precum un scrub, indepartand punctele negre si curand porii, astfel incat tenul sa se lumineze instantaneu.

Pentru a-l prepara, ai nevoie de:

  • 1 lingura de ulei de cocos
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu


Amesteca uleiul de cocos cu bicarbonatul de sodiu, pana cand obtii o pasta. Aplica tratamentul pe tenul curat si uscat, insistand pe zonele cu probleme cu punctele negre (nas, barbie). Maseaza folosind miscari circulare si blande in jur de 5-10 minute, apoi spala fata cu apa rece si tamponeaz-o cu un prosop.

Ulei de cocos pentru par

Uleiul de cocos este un ingredient extrem de benefic si pentru podoaba ta capilara, acesta hidratand in profunzime textura firului de par si redand stralucirea chiar si parului degradat in urma vopsirilor repetate.

Atunci cand folosesti ulei de cocos pentru par, este important sa il dozezi in mod corect. Cantitatile mici sunt recomandate, iar scalpul trebuie evitat pentru a preveni ingrasarea parului. Pentru rezultate uimitoare, uleiul de cocos poate fi folosit alaturi de alte ingrediente benefice pentru par, precum avocado, uleiul de masline, mierea sau uleiul de jojoba.

Masca cu ulei de cocos pentru parul degradat va hidrata podoaba capilara si va reda aspectul sanatos acesteia. Pentru a prepara aceasta masca, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 4 linguri de ulei de cocos
  • 10 picaturi de ulei esential la alegere (menta, scortisoara, vanilie, arbore de ceai)


Amesteca uleiurile si incalzeste-le in cuptorul cu microunde. Aplica-le apoi pe parul uscat, masand usor pentru a te asigura ca acestea sunt absorbite in textura firului de par. Lasa masca sa actioneze cel putin 30 de minute, apoi samponeaza parul si clateste-l bine.

Masca de par cu ulei de cocos si avocado este recomandata in special femeilor cu parul blond, care isi decoloreaza in mod regulat podoaba capilara. Pentru a prepara aceasta masca, ai nevoie de:

  • jumatate de avocado
  • 5 linguri de ulei de cocos


Paseaza jumatatea de avocado cu ajutorul unei furculite si amestec-o cu uleiul de cocos. Aplica masca pe parul ud si las-o sa actioneze in jur de 60 de minute. Indeparteaza masca, samponeaza si clateste parul, iar apoi bucura-te de rezultate.

Ce alte beneficii are uleiul de cocos, potrivit studiilor

Protejeaza pielea de radiatiile ultraviolete (UV) - Cand este aplicat pe piele, uleiul de cocos o poate proteja impotriva radiatiilor ultraviolete ale soarelui, despre care se stie ca maresc riscul de cancer de piele si cauzeaza aparitia ridurilor si a petelor generate de soare.

De fapt, un studiu1 a aratat ca uleiul de cocos blocheaza aproape 20% dintre radiatiile UV. Chiar si asa, nu uita ca uleiul de cocos nu iti ofera aceeasi protectie pe care ti-o asigura lotiunile si cremele clasice, cu rol de ecran solar, care blocheaza aproximativ 90% dintre radiatiile ultraviolete.

Calmeaza iritatiile pielii si eczema - Cercetarile arata ca uleiul de cocos poate ameliora dermatita si alte afectiuni dermatologice cel putin la fel de bine ca uleiul mineral si ca alte produse hidratante conventionale.

Un studiu2 a aratat ca uleiul de cocos este eficient in anumite privinte, pentru ca imbunatateste semnificativ hidratarea pielii si creste nivelul lipidelor din suprafata pielii. Concluzia cercetatorilor a fost in acest caz ca uleiul de cocos este la fel de eficient si de sigur ca un ulei mineral, atunci cand este folosit ca agent hidratant pe pielea uscata (xeroza).

Intr-un alt studiu3, realizat pe copiii cu eczema, 47% dintre micutii tratati cu ulei de cocos au observat imbunatatiri majore. In cazul pacientilor copii, cu o forma usoara spre moderata de dermatita atopica, aplicarea topica a uleiului de cocos virgin pe o perioada de 8 saptamani a oferit rezultate superioare in comparatie cu aplicarea unui ulei mineral, dupa cum au observat cercetatorii.

Hidrateaza pielea - Uleiul de cocos reprezinta un bun agent hidratant pentru a-ti hidrata pielea de pe picioare, brate si coate. Expertii spun ca il poti folosi si pe fata, desi acest lucru nu este recomandat pacientilor care au tenul foarte gras. In plus, uleiul de cocos poate sa ajute in cazul calcaielor foarte crapate, "reparand" pielea din aceasta zona.

Daca te confrunti cu aceasta problema, aplica pur si simplu un strat subtire de ulei de cocos, inainte de culcare, pune-ti sosete de bumbac si culca-te. Continua sa aplici acest ulei de cocos, pe calcaiele crapate, cu regularitate, in fiecare seara, pana cand observi ca pielea din aceasta zona este moale si catifelata.

Protejeaza parul - Uleiul de cocos te ajuta sa iti mentii podoaba capilara sanatoasa. Un studiu a comparat efectele uleiului de cocos, uleiului mineral si uleiului de floarea-soarelui asupra parului.

S-a observat ca uleiul de cocos a redus semnificativ pierderea proteinelor din firele de par, cand este aplicat inainte sau dupa samponare. Acest rezultat a fost observat atat in cazul parului deteriorat, cat si in cazul parului sanatos. Cercetatorii4 au tras concluzia ca structura unica a acidului lauric, principalul acid gras din uleiul de cocos, poate penetra pana in interiorul firului de par intr-un mod in care alti acizi grasi nu o pot face.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1"Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation.", iulie 2011, Pharmacognosy Reviews; Korać RR, Khambholja KM.
  • 2"A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis.", septembrie 2004, Dermatitis: contact, atopic, occupational, drug; Agero AL, Verallo-Rowell VM.
  • 3"The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: a randomized, double-blind, clinical trial.", ianuarie 2014, in International Journal of Dermatology; Evangelista MT, Abad-Casintahan F, Lopez-Villafuerte L.
  • 4"Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage.", 2003, in Journal of Cosmetic Science; Rele AS, Mohile RB.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0