Sfaturi pentru picioare (mai) frumoase

Picioarele îngrijite și frumoase te fac să te simți bine, în timp ce picioarele cu călcâie crăpate, bătături și o pedichiură nefăcută te vor face să te simți complexată. Am căutat cele mai des întâlnite probleme ale picioarelor și venim cu câteva soluții. Iată care sunt acestea!

Picioarele sunt o parte importantă a corpului, care ne ajută să ne mișcăm și să ne desfășurăm activitățile zilnice. Însă, deseori, acestea nu sunt atât de îngrijite și se confruntă cu diverse probleme, cum ar fi uscarea, descuamarea, transpirația excesivă, mirosurile neplăcute, venele varicoase etc. De aceea, este important să le oferim atenția și îngrijirea adecvată.

Probleme ale picioarelor și soluții pentru acestea

Piele uscată 

Călcâie crăpate, piele uscată și aspect neplăcut. Ce-i de făcut? Hidratează pielea de pe picioare zilnic, cu o cremă specială, cum sunt cele pe bază de uree, keratină, ulei de cocos, argan. Preferabil ar fi să faci asta după baie, când pielea este încă umedă. Pentru rezultate și mai bune, poți folosi și o cremă abrazivă, destinată picioarelor, efectuând un mini gomaj plăcut, ce activează circulația și zonele reflexogene din tălpi

Recomandările experților DOC.ro

Poți prepara un scrub DIY ieftin și la îndemână, amestecând ulei de cocos încălzit, cu mălai sau cu zaț de cafea. Masează-ți bine picioarele cu acest amestec, folosind mișcări circulare. La final, clătește-ți picioarele cu apă călduță și încheie cu un jet de apă rece, care stimulează circulația sanguină la nivelul tălpilor. 

Unghii groase, cu aspect neplăcut 

Odată cu vârsta, dar și din cauza purtării unor pantofi incomozi, unghiile devin tot mai groase și mai casante. Și acestea pot fi îngrijite cu creme speciale sau chiar cu o banală cremă hidratantă. Mai apoi, trebuie tăiate constant și finisate cu o pilă de carton. 

Cuticule 

Cuticulele sunt foarte groase sau uscate? Înmoaie-le la fiecare două săptămâni cu ulei, apoi scufundă picioarele în apă caldă timp de 10 minute. Împinge-le înspre interior sau taie-le, în funcție de preferințe. 

De asemenea, se găsește, în magazinele care comercializează produse cosmetice, o soluție care are capacitatea de a dizolva cuticulele în câteva secunde. Dacă folosești săptămânal o asemenea soluție, nu vei avea nevoie prea des de pedichiură la salonul de înfrumusețare. 

Bătături 

Bătăturile sunt rezultatul unei presiuni zilnice, exercitate asupra unei zone. Exfoliază zilnic zonele afectate, cu ajutorul unei creme abrazive sau a unei pietre de baie. Dacă bătăturile sunt foarte mari și pielea este complet moartă, le poți înmuia în apă caldă și apoi le poți îndepărta cu ajutorul unei forfecuțe.

Unghii îngălbenite 

Cel mai des, acest lucru este cauzat de oje închise la culoare, impregnate în unghie. Încearcă deci să folosești nuanțe mai deschise sau să folosești o bază transparentă înainte de aplicarea ojei. Astfel, te asiguri că unghiile tale nu se îngălbenesc. Poți folosi și o soluție pentru albirea unghiilor, la fel cum poți, însă, să folosești zeama de lămâie, care înlătură nuanța gălbuie de pe unghii. 

 

 

 

Călcâie crăpate 

Există în comerț produse speciale pentru combaterea călcâielor crăpate. Folosește cu regularitate un asemenea produs. Poți folosi, de asemenea, și un produs ceva mai la îndemână: uleiul de cocos. Încălzește uleiul de cocos între palme, apoi masează-ți călcâiele cu acesta. Pune-ți o pereche de șosete din bumbac în picioare, apoi lasă uleiul de cocos să acționeze peste noapte. 

Unghii tăiate pe drept 

Forma unghiilor trebuie să fie întotdeauna dreaptă. Nu urmări colțurile unghiilor pentru că riști să deranjezi un colț al unghiei și să cauzezi probleme. Pilește-ți unghiile pentru a defini colțurile, dacă simți nevoia să faci asta. Din când în când, poți merge la salonul de înfrumusețare pentru o pedichiură, astfel încât unghia să capete o formă pe care tu apoi să o respecți. 

Transpirație excesivă 

Transpirația excesivă poate fi o problemă pentru multe persoane. Este important să porți îmbrăcăminte și încălțăminte potrivite, din materiale naturale care nu sporesc transpirația, și să eviți expunerea la temperaturi ridicate. Poți utiliza și deodorante speciale pentru picioare, care pot ajuta la prevenirea mirosurilor neplăcute și a transpirației excesive. De asemenea, pudra de talc este benefică pentru picioarele care transpiră excesiv. Aplică un strat și tamponează bine pielea picioarelor înainte să iei șoseta și pantofii în picioare.

Poartă întotdeauna încălțări care ți se potrivesc perfect.

Pantofii prea mici îți pot deforma degetele, făcându-le să capete un aspect inestetic. De asemenea, pantofii incomozi pot cauza probleme și la nivelul călcâielor, favorizând apariția bătăturilor inestetice.

Ce alte sfaturi poți urma pentru picioare frumoase și sănătoase

  • Spală-ți pielea picioarelor regulat, mai exact zilnic, cu apă caldă și săpun. În cazul în care ai pielea uscată sau sensibilă, utilizează un săpun blând și evită utilizarea apei fierbinți. Este important să-ți usuci picioarele bine înainte de a te încălța cu șosetele și cu perechea de încălțări aleasă. 
  • Poartă încălțăminte confortabilă - Poartă încălțăminte care se potrivește perfect și este confortabilă. Purtarea de încălțăminte strâmtă sau necorespunzătoare poate duce la bătături, învinețire sau chiar leziuni la nivelul piciorului. Este important ca încălțămintea aleasă să fie din materiale naturale care ajută pielea piciorului să respire. De asemenea, alege șosete din bumbac, care de asemenea, ajută pielea piciorului să respire. 
  • Protejează-ți și laba picioarelor de soare - Picioarele sunt la fel de vulnerabile la razele UV ca și restul corpului. Folosește o cremă cu factor de protecție solară pentru a-ți proteja picioarele de arsuri solare și de îmbătrânirea prematură a pielii și a petelor solare. 
  • Îngrijește pielea chiar și în timpul iernii - În timpul iernii, picioarele tale se pot usca și se pot crăpa mai ușor. Este important să le oferi o hidratare suplimentară și să eviți utilizarea apei prea fierbinți în timpul dușului sau băii. 
  • Fă exerciții fizice - Exercițiile fizice pot ajuta la menținerea picioarelor puternice și sănătoase. Poți face exerciții precum mersul pe jos, alergatul, înotul sau yoga, care pot ajuta la întărirea mușchilor și la îmbunătățirea circulației sanguine. 
  • Ai grijă de greutatea ta corporală - Greutatea corporală poate avea un impact semnificativ asupra sănătății picioarelor tale. Excesul de greutate poate duce la presiune suplimentară asupra picioarelor și poate duce la probleme precum durerile la nivelul picioarelor, bătături, fracturi sau altele. 
  • Dacă ai probleme cu picioarele, cum ar fi dureri frecvente, umflături sau schimbări ale pielii, este important să consulți un medic. Aceste simptome pot fi semne ale unei probleme de sănătate mai grave, cum ar fi insuficiența venoasă sau neuropatia diabetică.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Looking after your feet to help prevent falls” - https://www.nhsinform.scot/healthy-living/preventing-falls/keeping-well/looking-after-your-feet-to-help-prevent-falls 
“Smelly feet” - https://www.nhs.uk/conditions/smelly-feet/#:~:text=The%20main%20causes%20of%20smelly,exercise 
“Foot Hygiene” - https://www.cdc.gov/hygiene/personal-hygiene/feet.html 
“Foot Health” - https://medlineplus.gov/foothealth.html 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0