Cum prevenim și eliminăm bătăturile inestetice ale articulațiilor degetelor

Bătăturile ce apar la nivelul articulațiilor degetelor de la picioare nu numai că sunt inestetice, însă pot deveni și dureroase așa că este bine să le eliminăm imediat ce apar, iar apoi să facem tot posibilul pentru a preveni reapariția acestora.

Calusurile și bătăturile sunt pete de piele dură și îngroșată. Acestea se pot dezvolta oriunde pe corp, dar apar de obicei la picioare. Calusurile și bătăturile sunt cercuri mici și rotunde de piele groasă. Cel mai probabil vei dezvolta calusuri pe vârfurile sau pe părțile laterale ale degetelor de la picioare sau pe tălpile picioarelor. Ele apar mai frecvent pe picioarele osoase care nu au amortizare.

De obicei, bătăturile și calusurile sunt nedureroase, dar uneori devin dureroase după o perioadă de timp îndelungată. De asemenea, pot provoca durere dacă se infectează.

Recomandările experților DOC.ro

Cauzele apariției bătăturilor

Pentru a învăța cum să le previi și cum să le tratezi, este bine să înțelegi care sunt cauzele pentru care apar bătăturile la nivelul articulațiilor degetelor picioarelor. 

Bătăturile apar din cauza unei presiuni ori a frecării repetate exercitate asupra articulațiilor. În cele mai multe cazuri, este vorba despre încălțăminte nepotrivită lungimii, lățimii ori formei labei piciorului. Presiunea pusă pe articulații cauzează moartea celulelor pielii, formându-se astfel o suprafață tare, alcătuită din piele moartă. Rolul bătăturilor este acela de a proteja articulațiile agresate în mod repetat de încălțămintea nepotrivită.

Cum poți să previi bătăturile

În plus, există unele măsuri preventive pe care le poți lua pentru a preveni formarea bătăturilor pe degetele picioarelor. Acestea includ:

  • Poartă întotdeauna încălțăminte care să ți se potrivească atât în lungime, cât și în lățime Măsoară-ți ambele picioare și, dacă laba unui picior este mai mare decât cealaltă, ar trebui să îți faci încălțăminte pe comandă
  • Asigură-te că alegi încălțăminte care se potrivește bine, oferă suport și este fabricată din materiale respirabile
  • Menținerea igienei picioarelor, tăierea regulată a unghiilor și hidratarea pielii pot ajuta la prevenirea formării bătăturilor 
  • Asigură-te că degetele ți se pot mișca în pantofii purtați – dacă degetele sunt fixe vei face bătături 
  • Cumpără încălțăminte seara întrucât atunci picioarele au tendința să fie mai umflate și astfel te asiguri că alegi pantofii potriviți 
  • Renunță la pantofii uzați, mai ales dacă este vorba despre pantofii cu toc întrucât tocurile tocite afectează mersul și postura piciorului, favorizând astfel bătăturile 
  • Dacă ai monturi poartă numai încălțări late, care să nu țină piciorul fix 
  • Hidratează-ți în mod frecvent picioarele folosind o cremă specială, astfel încât să te asiguri că pielea este moale.

 

 

Cum elimini bătăturile

Întrucât bătăturile reprezintă modul prin care organismul protejează articulațiile degetelor de la picioare de agresiunile repetate, dacă te hotărăști să îndepărtezi bătăturile trebuie, de asemenea, să faci tot posibilul pentru a preveni reapariția acestora. 

Metode prin care se pot elimina bătăturile: 

Băi de picioare cu sare de mare 

Atunci când înmoi picioarele în apa caldă, pielea să înmoaie și bătăturile de la picioare pot fi îndepărtate mai ușor. Dacă vrei să accelerezi procesul de îndepărtare a bătăturilor, poți adăuga sare de mare în apa în care îți înmoi picioarele. 

Băi de picioare cu bicarbonat de sodiu 

Bicarbonatul de sodiu este un exfoliant eficient așa că îl poți folosi pentru a înmuia pielea și, în consecință, și bătăturile. Pune în ligheanul cu apă caldă 3 linguri de bicarbonat de sodiu și înmoaie-ți picioarele în apa respectivă cel puțin 30 de minute. După ce le înmoi, usucă picioarele apoi aplică fie o cremă hidratantă, fie un produs special pentru îndepărtarea bătăturilor. Repetă această operațiune de 2-3 ori pe săptămână și vei observa că bătăturile dispar treptat. După ce acestea dispar complet, înmoaie-ți picioarele în apă cu bicarbonat de sodiu o dată pe săptămână, pentru a preveni reapariția acestora.

Exfolierea bătăturilor 

După înmuiere, poți utiliza o piatră ponce sau o perie de exfoliere pentru a îndepărta treptat pielea întărită. Este important să nu îndepărtezi prea mult din piele, deoarece acest lucru poate duce la durere și infecții.

Utilizarea cremelor pentru bătături 

Există felurite creme pentru bătături care ajută la înmuierea pielii și la reducerea durerii. Aceste creme conțin de obicei ingrediente hidratante, cum ar fi ureea sau acidul salicilic, care ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la reducerea inflamației.

Apelează la un medic podiatru 

În cazul în care bătăturile tale îți provoacă dureri sau persistă în ciuda tratamentului acasă, e indicat să apelezi la un medic podiatru sau dermatolog, care îți va recomanda un tratament ori o procedură pentru îndepărtarea bătăturilor. Aceștia pot recomanda tratamente suplimentare, cum ar fi intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea bătăturilor sau alte opțiuni de tratament, cum ar fi terapia cu laser.

Când ar trebui să-mi contactez medicul?

În majoritatea cazurilor, bătăturile și calusurile nu reprezintă un motiv de îngrijorare serioasă. Dar, în unele cazuri, este posibil să fie nevoie să soliciți tratament de la un medic:

  • Dacă ai diabet, verifică-ți picioarele în mod regulat pentru a vedea dacă sunt deteriorate. Discută cu medicul specialist dacă observi bătături sau calusuri.
  • Dacă ai alte afecțiuni medicale care te fac predispus la ulcere sau infecții, anunță medicul specialist dacă dezvolți bătături sau calusuri.
  • Dacă ai bătături sau calusuri care se infectează sau devin dureroase, solicită asistență medicală. Dacă ai bătături sau calusuri care sunt roșii, fierbinți, supurente sau dureroase, este posibil să fie infectate.

Care sunt complicațiile potențiale ale bătăturilor și calusurilor

Calusurile și bătăturile pot dispărea de la sine dacă remediezi cauza. De asemenea, se pot rezolva de la sine dacă au apărut din cauza participării la un eveniment atletic, cum ar fi un maraton.

Dacă nu tratezi bătăturile și calusurile atunci când apar, acestea pot persista sau se pot mări până când remediezi ceea ce le provoacă. În unele cazuri, bătăturile și calusurile se pot infecta și pot face mersul dureros. Dacă se întâmplă acest lucru, anunțați-vă medicul. Este posibil să ai nevoie de tratament medical.

Unele cicatrici pot rămâne după ce bătăturile sau calusurile au fost îndepărtate sau vindecate.

În concluzie, bătăturile de pe degetele picioarelor pot fi dureroase și neplăcute, dar pot fi tratate cu succes prin utilizarea de remedii la domiciliu și prin respectarea măsurilor preventive. În cazul în care bătăturile sunt foarte dureroase sau persistă în ciuda tratamentului la domiciliu, este recomandat să soliciți asistență medicală de la un medic specialist în dermatologie sau podiatrie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“HOW TO TREAT CORNS AND CALLUSES” - https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-corns-calluses 
“Corns and Calluses” - https://www.health.harvard.edu/a_to_z/corns-and-calluses-a-to-z 
“Corns and Calluses” - https://www.nhs.uk/conditions/corns-and-calluses/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0