Bătături și calusuri: cum scapi de ele?

Calusurile și bătăturile, sunt rezultatul presiunii repetate aplicate în același loc la nivelul călcâiului. Ca urmare, încep să crească straturi în plus de piele peste suprafața afectată care se întăresc și formează o denivelare. Aceasta este o reacție a organismului pentru a proteja pielea afectată de expunerea la factori iritanți sau agresivi. 

Calusurile și bătăturile sunt de obicei nedureroase și apar cel mai frecvent pe călcâie, palme, degetele de la picioare și genunchi. Încălțămintea strâmtă, mersul desculț, anumite meserii și utilizarea anumitor instrumente muzicale se numără printre cele mai des întâlnite cauze ale formării acestora. Bătăturile și calusurile nu sugerează o problemă medicală. Pentru a scăpa de acestea, pentru că te deranjează din punct de vedere estetic, iată ce poți face. 

Tratamente și remedii pentru bătături și calusuri

1. Apă caldă

Înainte de a apela la un tratament din farmacie, poți încerca un remediu simplu și la îndemână, și anume înmuierea zonei afectate în apă caldă, vreme de 20 minute. Poți, apoi, să îți usuci pielea cu un prosop curat și să încerci îndepărtarea calusului sau a bătăturii cu degetul sau cu ajutorul unei forfecuțe pentru unghii. După mai multe sesiuni de apă caldă, vei putea să îndepărtezi cu totul suprafața afectată, strat după strat. 

2. Plasturi pentru calusuri și bătături

Plasturii pentru calusuri și bătături sunt, de obicei, din silicon sau dintr-un adeziv moale, care pot fi aplicați pe zona afectată și purtați sub șosete, încălțăminte sau îmbrăcăminte. Acești plasturi vor menține suprafețele afectate departe de iritație, ceea ce va permite vindecarea lor. Este recomandat să eviți, pentru început, plasturii medicinali, care conțin acid salicilic. Acest ingredient poate irita pielea afectată și sta în calea procesului de vindecare. 

3. Oțet de mere

Conținutul acidic al oțetului poate înmuia pielea îngroșată din zona bătăturii sau a calusului, fără a o irita. Pentru acest remediu, amestecă patru părți de apă cu o parte de oțet de mere și înmoaie zona afectată pentru aproximativ 20 minute, după care încearcă să îndepărtezi, treptat, pielea îngroșată. Nu trage tare de piele și ai răbdare, altfel riști o infecție cutanată. Poți repeta săptămânal procedura, până ce elimini complet pielea îngroșată. 

4. Ulei de ricin

Uleiul de ricin are proprietăți lubrifiante și poate fi de ajutor atunci când încerci să îndepărtezi calusul sau bătătura. Poți înmuia suprafața afectată într-un amestec de apă călduță și cinci lingurițe de ulei de ricin, pentru a lubrifia mai bine pielea îngroșată. 

5.  Piatră ponce

Piatra ponce poate fi foarte folositoare atunci când ai o bătătură sau un calus pe talpă sau pe coate. După ce ți-ai înmuiat pielea bine, aplică piatra ponce cu presiune moderată și cu mișcări circulare, pentru a îndepărta straturile de piele afectată.  La fel, nu încerca să îndepărtezi calusul dintr-o singură sesiune. Poți repeta procesul săptămânal. 

6.  Sare de baie

Sarea de baie are proprietăți exfoliante. O baie cu săruri te poate ajuta atât pentru relaxare, cât și pentru eliminarea calusurilor și bătăturilor. Particulele de sare ajută la relaxarea mușchilor și la calmarea pielii. Dacă vrei să înmoi numai suprafața afectată, amestecă două sau trei lingurițe de sare de baie într-un bol cu apă călduță și înmoaie bătătura sau calusul pentru 20 minute. 

7. Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antiseptice, antifungice și antibacteriene. Adaugă câteva picături de ulei de arbore de ceai într-un bol cu apă călduță și permite suprafeței afectate să se înmoaie complet în apă. Odată ce se înmoaie pielea îngroșată, poți începe să o desprinzi ușor, fără a forța. Nu sta cu pielea în amestecul de apă și ulei de arbore de ceai mai mult de 15 minute. Acest tip de ulei este puternic și poate afectea și irita bariera naturală a pielii, dacă este expusă timp îndelungat.  

8. Praf de copt și suc de lămâie

Acest remediu presupune combinarea unui component acidic, și anume sucul de lămâie, cu un component chimic, bicarbonatul de sodiu, ceea ce duce la producerea unei reacții ce ajută la dizolvarea mai rapidă și ușoară a calusurilor și bătăturilor. Pentru a prepara acest remediu, vei avea nevoie de un recipient cu apă caldă și două sau trei lingurițe de suc de lămâie, pentru început. După ce ți-ai înmuiat zona afectată în acest amestec timp de câteva minute, poți adăuga praful de copt în soluție. Particulele fine de praf de copt și acțiunea exfoliantă provocată de combinația cu sucul de lămâie pot contribui la eliminarea mai eficientă a calusului sau bătăturii. 

Când să mergi la medic?

Calusurile și bătăturile nu sunt, de obicei, motiv de îngrijorare. Nu este recomandat să folosești o lamă de ras sau un obiect ascuțit pentru a înlătura pielea îngroșată, pentru că există riscul de infecție sau de iritație la nivelul zonei afectate. Dacă remarci secreții purulente, sângerări sau schimbarea culorii bătăturii sau calusului, este important să soliciți ajutor medical. Doctorul îți poate recomanda să mergi la un specialist în podiatrie sau îți va monitoriza infecția. În cazuri mai urgente, îți va cauteriza porțiunea afectată. 

Dacă ai probleme de sănătate care îți afectează circulația sângelui și ai calusuri la picioare, va trebui să ai mare grijă atunci când încerci să le îndepărtezi. Este important să descoperi cauza pentru care acestea apar, pentru că așa îți va fi mai ușor să eviți apariția lor, dar și riscul de complicații sau de alte afecțiuni. 

Metode de prevenire a formării calusurilor și bătăturilor

Odată ce ai îndepărtat calusul sau bătătura care te supăra, poți lua anumite măsuri de prevenție a reapariției acestora. Dacă practici o meserie care îți solicită mâinile, poartă mănuși de protecție. De asemenea, hidratarea frecventă a mâinilor poate ajuta. De asemenea, este recomandat să nu mergi desculță frecvent, pentru că acest obicei favorizează apariția bătăturilor și calusurilor. Când te afli în casă, poți purta șosete sau papuci lejeri, iar pentru afară, optează pentru încălțăminte relaxată, care să nu îți strângă picioarele și care să permită pielii să respire. Nu în ultimul rând, menține o igienă temeinică a unghiilor de la picioare. Unghiile crescute pot irita pielea. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - How to Get Rid of Calluses
https://www.healthline.com/health/how-to-get-rid-of-calluses 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0