Senzatia de mancarime la nivelul scalpului - cauze si remedii

Mâncărimile de la nivelul scalpului pot fi extrem de inconfortabile așa că ar fi bine să le descoperi cauza și să știi cum le poți combate.

Cauzele mâncărimilor de la nivelul scalpului

Dermatita seboreică

Pruritul care apare la nivelul scalpului poate avea mai multe cauze, însă cele mai frecvente sunt dermatita seboreică și mătreața.  Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatoare care apare din cauza expunerii la stres, a fluctuațiilor hormonale sau a dezvoltării unei ciuperci la nivelul pielii. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Mătreața

Mătreața poate apărea dacă scalpul este prea uscat sau prea uleios, însă poate fi cauzată și de o infecție fungică.

Reacții alergice 

Totodată, mâncărimile de la nivelul scalpului pot să apară și ca reacție la un produs de îngrijire a părului. Dacă ai o mâncărime la nivelul scalpului și o erupție cutanată, este posibil să te confrunți cu o afecțiune numită dermatită alergică de contact. Acest lucru este comun în rândul persoanelor care își vopsesc părul. Adesea, vinovatul este un ingredient care se găsește în anumite vopsele de păr numit para-fenilendiamină (PPD).

De asemenea, ai putea avea o alergie la un șampon, balsam sau alt produs care-ți atinge scalpul.  

Probleme cu nervii

O mâncărime intensă a scalpului, fără semne de erupție cutanată sau altă reacție a pielii, poate fi un semn al unei probleme cu nervii. Medicul poate spune că ai neuropatie. Este cuvântul medical pentru o problemă care apare de-a lungul unui nerv din cauza leziunilor, bolii sau unei anomalii cu privire la modul în care funcționează nervul. Bolile care îți pot afecta nervii includ zona zoster și diabetul.

Eczemele pielii

Tinea capitis este o infecție fungică cunoscută în mod obișnuit sub numele de pecingine, care poate infecta scalpul. Tinea capitis se extinde adânc în foliculul de păr, provocând pete rotunde care cresc în dimensiune pe măsură ce timpul trece.

Păduchi

Deși cei mai mulți oameni se gândesc la școlari când aud de păduchi, aceștia pot invada scalpul oricui. Specialiștii spun că  păduchii preferă părul curat, așa că faptul că te confrunți cu această problemă nu înseamnă că ai o igienă precară.

Dacă te uiți îndeaproape, poți vedea niște minuscule (ouă) atașate de firele individuale de păr. Arată ca mătreața, dar nu se scutură ușor, pentru ca sunt "lipite" de firul de păr. 

Afecțiunile autoimune precum psoriazisul

Psoriazisul este o tulburare autoimună care determină sistemul imunitar să atace celulele sănătoase ale pielii. Acest lucru poate duce la o erupție cutanată și descuamare a pielii care pot apărea oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, spun specialiștii. Boala afectează aproximativ 125 de milioane de oameni din întreaga lume.

Printre alte simptome ale psoriazisului se numără și:

  • Piele uscată, care poate da senzația de mâncărime;
  • Umflarea articulațiilor;
  • Pete roșii, solzoase pe piele.

Stresul

Când sistemul tău nervos este copleșit de stres, corpul tău eliberează un compus numit histamină - același compus eliberat în reacțiile alergice. Acest lucru provoacă inflamație, care poate duce la urticarie cu mâncărime. Aceste erupții cutanate de stres sunt mai frecvente pe gât, brațe și piept, dar uneori pot apărea pe scalp.

O perioadă cu mult stres sau un eveniment de viață stresant poate provoca o erupție cutanată la nivelul scalpului. 

Unele cauze ale pruritului la nivelul scalpului au nevoie de tratament așa că ar fi bine să mergi la medic dacă observi că mâncărimile persistă mai mult de o săptămână, dacă apar dureri, leziuni sau dacă mâncărimile sunt atât de puternice încât afectează calitatea vieții.

Remedii naturale pentru mâncărimile de la nivelul scalpului

Există o serie de remedii naturale pe care le poți folosi pentru a combate mâncărimile de la nivelul scalpului.

Oțetul de mere

Oțetul de mere are proprietăți antifungice, antibacteriene și antiinflamatoare, de aceea poate fi folosit pentru combaterea mâncărimilor de la nivelul pielii capului. Fundația Națională pentru Psoriazis spune că ar trebui să se dilueze oțetul în apă folosind un raport de 1 parte oțet la 1 parte apă.  Diluează oțetul de mere în apa călduță și folosește-l apoi pentru a-ți clăti scalpul. Astfel, mătreața și pruritul sunt combătute.

Uleiul esențial de mentă 

Acest ulei are abilitatea de a calma mâncărimile și senzațiile neplăcute de la nivelul scalpului. Diluează ulei de mentă în ulei de măsline sau de cocos și folosește amestecul obținut pentru a-ți masa scalpul.

Șamponul pe bază de acid salicilic

Șamponul care conține acid salicilic poate trata mâncărimea scalpului dacă aceasta este cauzată de psoriazis sau dermatită seboreică. Dacă suferi de alergie la acidul acetilsalicilic, nu ar trebui să folosești un șampon pe bază de acid salicilic.

Șamponul pe bază de ovăz coloidal

Unele șampoane antimătreață conțin un ingredient natural numit ovăz coloidal.  Acesta formează o peliculă protectoare pe suprafața scalpului, care ajută la blocarea umidității și la prevenirea uscăciunii și a descuamării.

Ovăzul coloidal are, de asemenea, proprietăți antioxidante și antiinflamatorii renumite, ambele contribuind la atenuarea iritației pielii.

Uleiul esențial de arbore de ceai 

Acest ulei esențial are efecte antibacteriene, antiinflamatoare și antifungice, de aceea este foarte eficient în combaterea pruritului de la nivelul scalpului. Masează-ți capul cu un amestec făcut din ulei de arbore de ceai și ulei de măsline.

Ulei de lemongrass

Și acesta poate fi un tratament eficient pentru matreață, conform unui studiu randomizat controlat mai vechi 1. În acest studiu, 30 de participanți au aplicat o soluție ce conținea ulei de lămâie pe jumătate din scalp și o soluție placebo pe cealaltă jumătate.

După utilizarea soluției de două ori pe zi timp de 2 săptămâni, soluția cu lămâie a redus mătreața în comparație cu placebo.  

Ulei de jojoba

Uleiul de jojoba este hidratant și are atât proprietăți antiinflamatoare, cât și antifungice, ceea ce înseamnă că poate ajuta la calmarea iritației asociate cu mătreața, restabilind în același timp umiditatea scalpului 2.

Reguli dacă te confrunți cu mâncărime la nivelul scalpului

Dacă suferi de mâncărimi ale scalpului, evită să folosești la comun perie, pieptăn sau alte obiecte personale similare. Încearcă, de asemenea, să schimbi șamponul pe care îl folosești întrucât e posibil să ai o reacție alergică la unele ingrediente din șamponul tău.

Ia o pauză, de asemenea, și de la produsele precum fixativul sau spumă de păr, care pot usca scalpul cauzând astfel mâncărimi și iritație la nivelul pielii.

Și decolorarea parului poate fi responsabilă pentru mâncărimile scalpului întrucât decolorantul și vopseaua deshidratează și agresează pielea. Așadar, încearcă să renunți pentru o perioadă la decolorarea podoabei capilare dacă suspectezi că aceasta este problema. Poți încerca, pe de altă parte, să îți vopsești părul folosind o vopsea cât mai naturală, pe bază de ingrediente organice.

Când să ajungi la medic

În general, ar trebui să poți gestiona senzațiile de mâncărime ale scalpului acasă. Cu toate acestea, afecțiunea poate fi dificil de autotratat în unele cazuri, iar mâncărimea scalpului poate fi, de asemenea, un semn al unei probleme de sănătate subiacente, așa cum am specificat mai sus. 

Așa că ar trebui să consulți un medic dacă:

  • nu reușești să identifici de ce te confrunți cu senzația de mâncărime la nivelul scalpului; 
  • te confrunți cu această urticarie pe scalp de mai bine de șase săptămâni;
  • ai observat că a început să-ți cadă foarte mult părul;
  • ai pus în aplicare remediile de mai sus, dar nu dau rezultate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliogafie:
1 Studiul „Anti-dandruff Hair Tonic Containing Lemongrass (Cymbopogon flexuosus) Oil”, Forsch Komplementmed 2015;22:226-229
https://www.karger.com/Article/Abstract/432407
2 Studiul „Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils”, Int J Mol Sci. 2018 Jan; 19(1): 70., Tzu-Kai Lin,Lily Zhong, Juan Luis Santiago
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/
National Psoriasis Foundation - Integrative Approaches to Care
https://www.psoriasis.org/integrative-approaches-to-care/
National Eczema Association - Seborrheic Dermatitis
https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/seborrheic-dermatitis/
American Academy of Dermatology Association - Head Lice
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/head-lice-overview

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0