De ce îți cade părul și cum poți trata cauzele

Părul poate începe să cadă din diverse motive: ești prea stresat, ai un dezechilibru hormonal sau o carență de fier. Din ce motive frecvent întâlnite cade părul și cum poți rezolva această problemă?

Căderea părului poate fi un proces normal, care are legătură cu regenerarea sau, dimpotrivă, poate avea legătură cu unele probleme de sănătate. Iată cele mai frecvente motive care cauzează căderea nefirească a părului.

Un dezechilibru hormonal

Este posibil să pierzi multe fire de păr atunci când suferi de sindromul ovarului polichistic (SOP). Aceasta este o afecțiune specifică femeilor, care le afectează nivelul hormonal. SOP poate duce și la hirsutism - femeilor afectate le cresc fire de păr în locuri în care în mod normal nu ar trebui, mai precis pe față, pe piept sau pe bărbie. Androgenii suplimentari, uneori numiți hormoni masculini, cauzează acest lucru. Dacă te confrunți cu această problemă, e indicat să mergi la medic pentru tratament.

Alopecia areata

În caz de alopecia areata, părul se poate subția sau nu mai crește deloc. Acest lucru este cauzat de faptul că sistemul imunitar atacă foliculii de păr, ceea ce face dificilă creșterea firelor noi. Este posibil ca persoana afectată să aibă zone de chelie pe cap sau pe alte părți ale corpului. De asemenea, nu este exclus să își piardă sprâncenele sau genele. În unele cazuri, cade tot părul de pe corp (alopecia universalis). Dacă suferi de această problemă de sănătate, mergi la medic pentru îndrumări, deoarece există tratamente care pot regenera părul. Din moment ce foliculii încă funcționează, părul ar putea crește din nou atunci când afecțiunea nu mai este activă.

Starea tiroidei

În cazul în care căderea părului este însoțită de oboseală, slăbiciune musculară, pierdere sau creștere în greutate ori piele uscată, e necesar să mergi la medic, deoarece este posibil să ai o problemă cu glanda tiroidă. Dacă aceasta este situația, medicul îți va recomanda un tratament și un stil de viață care să ajute tiroida să funcționeze corect. Părul ar trebui să crească din nou cu tratament, dar poate dura câteva luni. În cazuri rare, anumite medicamente pentru tiroidă pot cauza căderea părului. Dacă ți se întâmplă acest lucru, cere sfatul medicului pentru a-ți revizui terapia.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2 poate afecta mai mult decât nivelul glicemiei. De exemplu, poate deteriora celulele din foliculii de păr. Este posibil să observi modificări ale stării părului chiar înainte de a fi diagnosticat cu diabet. Nu este exclus ca părul să se subțieze sau poate dura mult timp pentru a crește din nou. Fără o circulație bună la nivelul picioarelor, părul din zona de sub genunchi poate începe să cadă. Dacă nu reușești să îți ții sub control glicemia, cere sfatul medicului și urmează recomandările acestuia.

Tulburări genetice ale părului

Unele persoane se nasc cu boli care le afectează creșterea părului, una dintre acestea fiind hipotricoza. Aceasta înseamnă că o persoană se naște cu părul rar, subțire și fragil. Această situație poate rămâne neschimbată de-a lungul timpului sau, dimpotrivă, persoana afectată ar putea să-și piardă treptat părul de pe cap și chiar și pe cel de pe corp. Medicul îți poate prescrie unele medicamente care să contribuie la îngroșarea firului de păr și la apariția unor fire noi mai viguroase. Poți încerca, de asemenea, un șampon cu stemoxidină, care poate ajuta la îndesirea părului.

Tulburarea glandei suprarenale

Dacă suferi de boala Addison, glandele tale suprarenale nu produc suficient de mulți hormoni, printre care cortizolul și aldosteronul. Acest lucru poate duce la pierderea părului de pe corp și la probleme de natură sexuală în cazul femeilor. Alte simptome includ oboseala gravă, modificări ale culorii pielii și probleme cu stomacul. Fă-ți o programare la medic dacă bănuiești că ai boala Addison, deoarece această afecțiune poate pune viața în pericol dacă nu este tratată.

O infecție cu transmitere sexuală

Unele boli cu transmitere sexuală pot duce la căderea neuniformă a părului. Acest lucru se poate întâmpla în etapele avansate ale sifilisului. Este posibil să ai febră, dureri în gât sau erupții cutanate care nu provoacă mâncărimi. Este important să iei medicamentele recomandate de doctor pentru a vindeca sifilisul, pentru că, deși simptomele se pot îmbunătăți fără tratament, boala rămâne în corp și poate continua să dăuneze ochilor, inimii și creierului.

O carență de fier

Dacă începi să îți pierzi părul fără un motiv aparent, ar putea fi un semn că nu ai suficient fier. Carența de fier poate provoca, de asemenea, anemie. Mergi la medic pentru analize de sânge ca să afli unde te situezi cu nivelul fierului și dacă ai nevoie de tratament (ți s-ar putea recomanda un supliment). Pentru a-ți crește aportul de fier, consumă alimente bogate în acest element: carne roșie, fasole și verdeață cu frunze închise la culoare.

O lipsă de proteine și vitamina D

Fierul nu este singurul lucru de care ai nevoie pentru un păr sănătos, foliculii depinzând de o varietate de vitamine și minerale. Dacă nu obții din alimentație nutrienții potriviți, poți să ai de-a face cu căderea părului. E posibil să ai nevoie de mai multe proteine și de alimente cu vitamina D, pe care le poți obține din carne slabă de pasăre, pește, ouă, leguminoase și nuci.

Un exces de vitamina A sau de seleniu

Este important să nu exagerezi cu suplimentele alimentare luate după ureche, deoarece îți poți face mai mult rău decât bine. Studiile arată că prea multă vitamina A și seleniu pot duce la căderea părului.

Stresul cronic

Când te afli sub o presiune mentală mare, foliculii ar putea intra într-o fază de repaus, ceea ce înseamnă că o cantitate mare de fire poate cădea după câteva luni. Această situație poartă numele de efluviu telogen. Stresul sever poate declanșa, de asemenea, o afecțiune autoimună, cum ar fi alopecia areata. Dacă suferi de o tulburare mentală numită tricotilomanie, este posibil să îți smulgi fire de păr de pe cap sau corp ca răspuns la stres.

Alopecia cicatricială

Inflamația poate distruge foliculii, ducând la alopecie cicatricială (părul nu poate crește, deoarece țesutul cicatricial îl împiedică). Această problemă poate afecta scalpul, sprâncenele și axilele. Cercetările arată că unele tulburări inflamatorii ar putea duce la pierderea părului și în alte zone ale corpului. Tratamentul depinde de ceea ce cauzează alopecia cicatricială.

 

 

Citește și:
 

 

Sursă foto: Shutetrstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association - Hair loss: Who gets and causes
https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/causes/18-causes

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1