Cum acționează vitamina E asupra scalpului și părului

Vitamina E are o serie de funcții în organism și aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, însă e important să știm că această vitamină ne poate ajuta și să avem un păr frumos și sănătos. 

Vitamina E este renumită datorită proprietăților antioxidante pe care le deține, care estompează efectele radicalilor liberi asupra organismului. Această vitamină se găsește în multe produse cosmetice, însă poate fi administrată și sub formă de supliment alimentar.

Vitamina E este o vitamină solubilă în grăsimi, cunoscută și sub numele de tocoferol. Aceasta joacă un rol important în menținerea sănătății pielii și a părului. De fapt, vitamina E este adesea utilizată în produsele de îngrijire a pielii și a părului pentru proprietățile sale antioxidante și hidratante.

Recomandările experților DOC.ro

Un studiu realizat în anul 2010 a arătat că aplicarea locală de vitamina E pe scalp timp de opt luni poate duce la o îmbunătățire semnificativă a densității părului la pacienții cu alopecie androgenetică.

Scalpul are nevoie de o serie de nutrienți pentru a se menține sănătos. În special, vitamina E poate ajuta la menținerea sănătății scalpului prin reducerea inflamației și îmbunătățirea circulației sanguine. În ceea ce privește părul, vitamina E poate ajuta la îmbunătățirea sănătății acestuia prin creșterea hidratării și a elasticității. De asemenea, poate ajuta la prevenirea ruperii părului și la promovarea creșterii acestuia.

Iată cum acționează vitamina E asupra podoabei tale capilare: 

Stimulează circulația sanguină la nivelul scalpului 

Vitamina E determină dilatarea vaselor de sânge de la nivelul scalpului, permițând astfel sângelui să circule mai ușor. Atunci când vitamina E uleioasă este aplicată pe scalp, prin mișcări de masaj, circulația sanguină este stimulată, iar astfel foliculii de păr sunt hrăniți mai bine. Mai mult decât atât, stresul oxidativ care afectează pielea capului este combătut de vitamina E, iar astfel foliculii de păr funcționează mai bine, iar părul se regenerează mai rapid. 

Reduce căderea părului 

Tot datorită faptului că vitamina E combate radicalii liberi de la nivelul scalpului, și căderea părului este combătută. Asta pentru că stresul oxidativ este asociat cu căderea părului, iar acțiunea antioxidantă a acestei vitamine îl poate combate. Un mic studiu din 2010 a constatat că suplimentele de vitamina E au îmbunătățit creșterea părului la persoanele care au întâmpinat probleme cu căderea părului.

Echilibrează producția de ulei 

Nu se cunoaște însă mecanismul prin care vitamina E reușește să echilibreze producția de uleiuri naturale la nivelul scalpului, însă în mod cert o face. Astfel, se creează o barieră la nivelul scalpului, care protejează foliculii firelor de păr. 

Hidratează firul de păr 

Părul poate avea un aspect tern și creț atunci când este deteriorat. Atunci când stratul de grăsime protectoare de pe partea exterioară a cuticulei părului este îndepărtat, acesta își pierde strălucirea și devine dificil de aranjat sau de coafat. Un ulei bogat în vitamina E poate ajuta la înlocuirea acelui strat protector și poate readuce strălucirea. Vitamina E are proprietăți emoliente, ceea ce înseamnă nu numai că hidratează în profunzime firul de păr, ci și că blochează hidratarea în interiorul acestuia. Dacă folosești în mod regulat vitamina E uleioasă pe păr, vei observa că firul de păr devine mai flexibil, mai puternic, dar și mai strălucitor.

Sprijină sănătatea scalpului 

Vitamina E este esențială pentru o piele sănătoasă - iar acest lucru include și scalpul tău. Sănătatea slabă a scalpului este legată de calitatea slabă a părului. Vitamina E susține scalpul și oferă părului tău o bază puternică pe care să crească, reducând stresul oxidativ și păstrând stratul lipidic protector.

 

 

Cum poți folosi vitamina E pentru păr

Indiferent de forma în care folosești vitamina E, părul tău va avea de câștigat. Așadar, poți suplimenta consumul de alimente care conțin cantități semnificative de vitamina E, poți lua suplimente alimentare, la fel cum poți aplica vitamina E sub formă de ulei direct pe scalp sau pe păr – oricum ai face-o, părul tău va beneficia de efectele sale. 

Cea mai la îndemână metodă, care oferă rezultate imediate, este cea de aplicare a vitaminei E direct pe scalp și păr, sub formă de ulei concentrat. Găsești vitamina E uleioasă la farmacie, însă e important să o folosești în formă diluată pentru a preveni iritațiile la nivelul scalpului. Poți dilua vitamina E uleioasă în ulei de măsline, de cocos, de argan sau de jojoba. Aplică apoi amestecul de uleiuri pe scalp și pe păr și lasă-l să acționeze cel puțin o oră. Dacă ai părul gras, aplică uleiurile doar pe lungimea firelor de păr. Șamponează apoi bine părul și clătește folosind apă din abundență. Dacă folosești acest amestec pe păr de 2-3 ori pe săptămână, rezultatele se vor vedea încă din a doua săptămână. 

Și suplimentele pe bază de vitamina E pot fi administrate, respectând indicațiile producătorului, care se regăsesc pe ambalaj, pentru un păr mai frumos, dar și mai sănătos. E indicat ca aceste suplimente să fie luate în timpul mesei, această vitamină fiind solubilă în grăsimi. Este indicat să discuți și cu medicul tău care te poate ajuta cu cele mai bune sfaturi personalizate pentru nevoile tale.

Dacă vrei să mărești aportul de vitamina E consumat, trebuie să introduci în dietă alimente care conțin această vitamină în cantități mari. Printre acestea se numără: migdalele prăjite, semințele de floarea soarelui prăjite, untul de arahide, spanacul fiert ori broccoli fiert. 

Poți folosi și produse cosmetice pentru păr care conțin vitamina E. De regulă, măștile de păr cu vitamina E sunt foarte nutritive și îți vor face părul mai strălucitor după prima utilizare.

La fel ca cele pe care le-ai pune pe față, o mască de păr este menită să calmeze sau să trateze scalpul. Deși uleiul de vitamina E poate ajuta la hidratarea șuvițelor tale, firele de păr nu pot fi "vindecate" de acesta. În schimb, aplică masca și pe scalp, unde poate fi absorbită.

Pentru a face o mască ușoară bogată în vitamina E acasă, combină următoarele ingrediente într-un blender:

  • 1 avocado
  • 1 banană
  • 1 lingură de ulei de avocado
  • 1 lingură de ulei de nucă de cocos
  • 1 lingură de miere.

În concluzie, vitamina E poate fi benefică pentru sănătatea scalpului și a părului, prin îmbunătățirea circulației sanguine, reducerea inflamației și hidratarea acestora. De asemenea, poate ajuta la prevenirea ruperii părului și la promovarea creșterii acestuia. Este important să menționăm că suplimentarea cu vitamina E trebuie făcută sub supravegherea unui medic sau a unui specialist în nutriție.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Effects of Tocotrienol Supplementation on Hair Growth in Human Volunteers”, autori: Lim Ai Beoy, Wong Jia Woei and Yuen Kah Hay - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3819075/ 
“The role of oxidative damage in poor scalp health: ramifications to causality and associated hair growth”, autori: J R Schwartz, J P Henry, K M Kerr, H Mizoguchi, L Li - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26574300/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0