Ce trebuie sa stii despre keratina: rolul proteinei, unde se gaseste, cum te ajuta

Keratina (scrisa uneori si "cheratina") este un tip de proteina de care cu siguranta ai auzit. Este acea proteina care intra in alcatuirea firelor de par, se gaseste in piele si in unghii. In plus, keratina se gaseste si in organele si glandele interne.

De ce este importanta keratina si ce rol are?

Keratina este o proteina cu rol de protectie, mai putin predispusa la deteriorare sau rupere decat alte tipuri de celule pe care organismul uman le produce. Ea poate fi derivata din penele si coarnele de la diferite animale si poate fi apoi folosita ca ingredient in produsele cosmetice pentru ingrijirea parului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ce structuri exista keratina?

Keratina este, asadar, o proteina dura, fibroasa, care se gaseste nu doar in firul de par, ci si in unghii si in piele. In unele situatii, insa, organismul poate produce o cantitate mai mare de keratina (situatie numita hiperkeratoza), ca rezultat al inflamatiei, ca raspuns la anumiti factori.

Expertii subliniaza ca ea este o proteina structurala, care se gaseste in mod natural in par, piele si unghii. Insa oamenii de stiinta au descoperit o modalitate prin care pot include keratina si in produsele de ingrijire a parului, pentru a ajuta la indreptarea podoabei capilare.

Metode prin care putem folosi keratina

Pentru ca se stie ca este o proteina importanta din structura parului, unele femei apeleaza la suplimente cu keratina, la produse si la tratamente pe baza acestei proteine, pentru a intari firul de par si pentru a face ca podoaba capilara sa arate mai sanatoasa.

Suplimente cu keratina - Poti gasi suplimente nutritive cu keratina in farmacii. Keratina din aceste produse este disponibila fie ca pudra, fie sub forma de capsule. Retine ca este extrem de important sa discuti cu medicul tau sau cu dermatologul inainte de a lua acest tip de suplimente, pentru ca pot avea riscuri.

Serumuri, sampoane si balsam de par cu keratina - Pe piata exista numeroase produse cu keratina, incepand de la serumuri, sampoane si balsamuri de par, insa acestea nu ofera aceleasi rezultate ca un tratament cu aceasta proteina, realizat la salonul de infrumusetare. Insa chiar si asa, aceste produse pot face parul mai rezistent si pot repara podoaba capilara uscata (din cauza vopselei de par si din cauza folosirii dispozitivelor cu aer cald).

Pentru a identifica aceste produse cosmetice, cauta pe eticheta sintagma "keratin hydro lysates". Cercetatorii1 spun ca acestia sporesc hidratarea si reduc pierderea de apa trans-epidermala, actionand ca un agent de umectare. Intr-un studiu separat, oamenii de stiinta au concluzionat ca acele componente active ale keratinei sunt, de fapt, un ingredient cu un mare potential pentru persoanele care isi doresc un par mai puternic.

Tratament cu keratina la salonul de infrumusetare - Numit uneori si tratament brazilian cu keratina, acesta este o metoda invaziva de folosire a acestei proteine, care implica mai multe etape. La inceput, o crema care contine formaldehida este aplicata pe par, inainte ca acesta sa fie uscat si indreptat la salon.

Dupa ce tratamentul este aplicat, parul trebuie mentinut uscat mai multe zile. La urmatoarea vizita la salon, cand substantele chimice sunt indepartate de pe par, se aplica un alt tratament, pentru a se seta astfel efectul de indreptare a parului. Se estimeaza ca rezultatele acestui tratament cu keratina dureaza 12 saptamani.

Cum ajuta tratamentul cu keratina in cazul podoabei capilare

Sunt persoane care au folosit keratina pe podoaba capilara si, la in urma acestui tratament, au marturisit ca parul este mai moale si mai usor de pieptanat, drept rezultat al acestei proteine. Desigur, trebuie sa retinem ca efectele tratamentelor pot varia mult, in functie de cat de sanatos este firul de par, de grosimea naturala a firului de par si de ce tip de tratament cu keratina se foloseste.

Expertii explica si modul in care functioneaza aceasta proteina: keratina este cea care niveleaza celulele care se intrepatrund, pentru a forma firele de par. Straturile de celule, care sunt cuticulele transparente care alcatuiesc firul de par, absorb, teoretic, keratina, iar rezultatul este un par care arata mai bine, este mai neted si mai stralucitor. Parul cret, de pilda, va fi mai putin dezordonat, va fi mai usor de aranjat si va avea un aspect mai drept.

Inainte de a incerca un tratament cu keratina pentru par (care implica folosirea unor substante chimice riscante), specialistii spun ca trebuie sa avem in vedere un produs cosmetic pentru par care contine keratina (sampon, balsam, serum etc.), pentru a vedea daca putem obtine cu ajutorul lui acel aspect stralucitor al podoabei capilare.

Discuta, inainte de toate, si cu un hairstylist, pentru ca in functie de textura parului tau, poate ca nici nu vei avea nevoie de un tratament cu keratina pentru indreptarea firelor de par, ci doar de alegerea produselor corespunzatoare pentru ingrijirea podoabei capilare ori de administrarea unor suplimente care hranesc firul de par de la interior.

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

1Studiul "The cosmetic and dermatological potential of keratin hydrolysate.", publicat in 2017, in Journal of Cosmetic Dermatology.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0