Keratoza palmo-plantara – cauze si tratament

Keratoza  descrie ingroasarea excesiva a pielii, asadar keratoza palmo-plantara este afectiunea care determina ingrosarea pielii palmelor, dar si a talpilor de la picioare.

Cauze keratoza palmo-plantara

Keratoza este, de regula, dobandita, insa poate fi si mostenita genetic. Keratoza palmo-plantara dobandita poate aparea din cauza schimbarilor de mediu dar si a unor altor probleme de sanatate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Keratoza de cauza genetica este declansata de o mutatie care provoaca anomalii la nivelul keratinei, o proteina din piele. Acest gen de keratoza apare la mai multi membri ai unei familii si se mosteneste genetic. In functie de gena implicata, transmiterea pe cale genetica poate fi atat autozomal dominanta cat si autozomal recesiva.

In cazul mostenirii genetice autozomal dominante, mutatia apare la nivelul unei singure gene de la nivelul celulei. In unele cazuri de acest gen, persoana afectata mosteneste mutatia genetica de la unul dintre parinti. In alte cazuri, mutatia genetica se produce pentru prima data la o persoana care nu are rude cu aceasta afectiune. Atunci cand o persoana are o asemenea mutatie la nivel celular, fiecare copil al acesteia are o sansa din doua de a o mosteni.

Pe de alta parte, in cazul mostenirii genetice autozomal recesive,  persoana trebuie sa experimenteze mutatia genetica la ambele gene responsabile ale fiecarei celule. Persoanele purtatoare a unei mosteniri autozomal recesive nu prezinta simptome ale acestei afectiuni, iar atunci cand doua persoane purtatoare a unei asemenea gene fac un copil, sansele acestuia sunt de 25% de a fi afectat de aceasta afectiune, de 50% sa fie doar purtator, la fel ca si parintii, iar de 25% de a nu fi afectat de keratoza, dar nici purtator al genei.

In unele cazuri, keratoza palmo-plantara poare sa apara ca un mecanism de aparare al pielii impotriva:

  • Inflamatiei cronice
  • Infectiei
  • Radiatiilor si a razelor de soare
  • Expunerii la substante chimice iritante

 

 

Tratament keratoza palmo-plantara

Tratamentul atat in cazul keratozei dobandite, cat si in cazul celei mostenite, este dificil. Keratoza palmo-plantara nu este vindecabila iar tratamentul acesteia este simptomatic, menit sa imbunatateasca conditia pacientului. Scopul acestuia este de a ameliora afectiunea, facand pielea sa se subtieze atat de mult incat afectiunea sa fie mai putin vizibila. In multe cazuri insa, din pacate, tratamentul are efecte vizibile doar pe termen scurt.

Terapii folosite pentru tratarea keratozei palmo-plantare:

  • Bai in apa sarata
  • Creme emoliente
  • Medicamentele topice ketatolitice
  • Retinoizii topici
  • Unguente cu vitamina D
  • Interventii chirugicale pentru indepartarea straturilor de piele in exces
  • Steroizii topici

Diagnosticare keratoza palmo-plantara

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, medicul dermatolog va purta o discutie cu pacientul, in cadrul careia va pune urmatoarele intrebari:

  • Exista istoric in familie in ceea ce priveste afectiunile dermatologice?
  • Exista un istoric personal in ceea ce priveste alergiile?
  • Pacientul s-a expus in mod frecvent la radiatiile solare?

De cele mai multe ori, medicul dermatolog poate stabili diagnosticul de keratoza palmo-plantara in urma istoricului pacientului, a simptomelor precum si a examinarii pielii acestuia.

In cazuri mai rare, medicul poate considera ca e necesara o biopsie pentru confirmarea diagnosticului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0