Esti un parinte prea sever? Cum afecteaza acest lucru atitudinea copiilor tai

Parenting-ul riguros care include frecvent tipete, lovituri si amenintari ar putea sa schimbe in rau comportamentul adolescentilor si nu sa-i disciplineze, dupa cum sugereaza un nou studiu.Dupa ce au urmarit aproape 1.500 de elevi pe parcursul a noua ani, cercetatorii au constatat ca cei care au fost educati cu rigurozitate in clasa a saptea erau mai predispusi sa apuce pe cai gresite, precum petrecerea timpului cu prietenii, in loc de realizarea temelor sau debutul vietii sexuale la o varsta timpurie. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca cei care primeau o educatie riguroasa erau mai inclinati sa renunte la scoala.

„Ca indivizi suntem instruiti sa dam atentie aluziilor din jur. Daca ne aflam intr-o situatie riguroasa, imprevizibila sau periculoasa, este foarte posibil sa incercam sa profitam de recompensele imediate sau pe termen scurt”, a declarat co-autorul studiului, Rochelle Hentges. Aceasta are o bursa post-doctorala in psihologie la Universitatea din Pittsburgh. In schimb, „intr-un mediu intr-adevar stabil si sigur, este logic sa folosim resursele pentru atingerea unui obiectiv pe termen lung, precum educatia” a precizat Hentges. Desi studiul a stabilit o legatura intre parenting-ul riguros si aceste rezultate negative, nu a dovedit o relatie de tip cauza-efect.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Ce efecte are un parenting prea strict?

Potrivit autorilor studiului, doi din trei americani inceteaza educatia formala inainte de a obtine diploma de absolvire a unei facultati. De asemenea, cercetarile anterioare au aratat ca expunerea copiilor la adversitati timpurii, inclusiv parenting riguros si abuzuri, risca mult mai mult sa aiba probleme si sa renunte la scoala. Hentges si colegii sai au analizat datele privind 1.482 de elevi din Maryland incepand cu clasa a saptea si terminand la trei ani dupa presupusa absolvire a liceului. Elevii au provenit din medii diferite din punct de vedere socio-economic, geografic si al rasei.

Definind parenting-ul riguros ca tipete, loviri si adoptarea unui comportament violent, precum amenintari verbale sau fizice cu pedeapsa, cercetatorii au constatat ca acei copii care erau educati cu rigurozitate erau mai predispusi ca in clasa a noua sa sustina ca grupul de prieteni este mai important decat respectarea regulilor parentale.

Pana in clasa a 11-a, fetele erau mai inclinate sa-si inceapa viata sexuala, iar baietii erau predispusi sa aiba un comportament delincvent, inclusiv loviri si furturi. Dupa trei ani de la terminarea liceului, adolescentii supusi unui parenting riguros erau mai predispusi sa renunte la liceu sau facultate.

Sarah Feuerbacher este directoare la Southern Methodist University Center for Family Counseling (Centrul Universitatii Sudice Metodiste pentru Consiliere de Familie) din Dallas. Aceasta nu a participat la noul studiu, dar a precizat ca „exista alte studii aparute de ceva timp, care arata aproape acelasi lucru, dar sunt multumita ca inca se fac cercetari, deoarece parintii nu acorda atentie concluziilor cercetarilor.

Ce pot face parintii

Feuerbacher a adaugat ca „lipseste exact piesa de parenting”. „Un instructor militar sau un gardian din inchisoare poate sa se comporte ca un parinte dominator”. Cautand aprobare de la prieteni si nu de la parintii severi este maniera prin care acesti adolescenti obtin sustinerea dupa care tanjesc, a mai spus Hentges.

 

 

Aceasta si Feuerbacher au convenit ca alti adulti ar putea sa intervina ca sa-i indrume pe adolescenti in aceste situatii. „Poate ca ar trebui sa incepem sa ne concentram pe ceea ce copiii ar putea sa obtina imediat din educatie”, a declarat Hentges. „Spre exemplu, in anumite sali de clasa se incearca introducerea unor metode de invatare mai aplicate, ceea ce ar putea sa reduca dezamagirea legata de sistemul de invatamant.”

Feuerbacher a precizat ca niste parinti eficienti ar trebui sa se comporte ca o minge de tenis „sa poate inca sa sara si sa fie stoarsa putin, dar sa ramana rotunda si sa nu se sparga la presiune.”

„Este analogia pe care o folosesc atunci cand lucrez cu parintii” a explicat aceasta. „Parintii trebuie sa invete sa se adapteze atunci cand copilul are nevoie de adaptarea acestora si sa ramana pe pozitii atunci cand trebuie stabilite niste reguli. Asa ca de cele mai multe ori, parintii chiar controleaza in mare masura rezultatele copiiilor lor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0