Discopatia Lombara: Ce este? • Tipuri de discopatie • Tratament

Informații generale despre discopatia lombară

- Despre coloana vertebrală și discurile intervertebrale

- Ce este discopatia și care sunt tipurile de discopatie

- Discopatia vs hernia de disc

- Despre discopatia lombară, cea mai întâlnită formă de discopatie

- Cum apare și cum evolueaza discopatia lombară

- Metode de diagnosticare a discopatiei lombare

Tratarea discopatiei lombare

- Tratament fizioterapeutic pentru discopatia lombară

- Tratamentul medicamentos pentru discopatia lombară 

- Tratamente naturiste în discopatia lombară 

- Intervenții chirurgicale pentru discopatia lombară

- Regimul alimentar și rolul său în tratarea discopatiei lombare

- Terapii alternative pentru discopatia lombară

- Interdicții ale pacienților diagnosticați cu discopatie lombară

Prevenirea discopatiei lombare

- Efortul fizic și tonusul muscular

- Controlul greutății, important în prevenirea discopatiei lombare

- Învață să ridici greutăți corect

- Postura corectă, o metodă eficientă de prevenire a discopatiei lombare

- Alte recomandări pentru prevenirea discopatiei lombare

Informații generale despre discopatia lombară

Discopatia este cea mai frecventa problema a sistemului nervos și face referire la degradarea discurilor intervertebrale. În general, discopatia apare în urma unor traume fizice repetate și a presiunii îndelungate la nivelul coloanei vertebrale. Diagnosticul de discopatie sugerează o serie de anomalii patologice ale discurilor intervertebrale. Hernia de disc și boala degenerativă a discurilor intervertebrale sunt afecțiuni care fac parte din categoria discopatiilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Despre coloana vertebrală și discurile intervertebrale

Coloana vertebrală este alcătuită dintr-o serie de vertebre amplasate una peste cealaltă, despărțite de câte un disc intervertebral. În zona lombară, există 5 discuri intervertebrale. Dacă apar probleme la nivelul acestor discuri, pacientul are de-a face cu discopatie lombară.

Ce este discopatia și care sunt tipurile de discopatie

Discopatia este caracterizată de deteriorarea discurilor intervertebrale. Există diferite tipuri de discopatie, în funcție de amplasarea discurilor afectate:

  • Discopatia cervicală – apare atunci când degradarea se petrece la nivelul discurilor intervertebrale ale coloanei cervicale.
  • Discopatia toracală – aceasta apare atunci când sunt afectate discurile intervertebrale de la nivelul coloanei vertebrale toracale.
  • Discopatia lombară – apare la nivelul discurilor dintre vertebrele din zona lombo-sacrală.

Discopatia vs hernia de disc

Între fiecare corp vertebral al coloanei vertebrale se află structuri bazate pe fibrocartilaj care oferă suport și flexibilitate discurilor intervertebrale. Acestea sunt compuse în principal din două straturi: (1) un nucleu pulpos moale, pe interiorul discului și (2) o structură fermă înconjurătoare cunoscută sub numele de inel fibros. O perturbare a arhitecturii normale a acestor discuri rotunde poate duce la o hernie de disc sau o proeminență a nucleului pulpos intern, eventual aplicând presiune asupra măduvei spinării sau rădăcinii nervoase și ducând la durere radiantă și slăbiciune. 

Hernia de disc este o fază a discopatiei. Termenul de discopatie face referire la toate modalitățile prin care discurile intervertebrale sunt afectate, inclusiv la hernierea discurilor dintre vertebre.

Despre discopatia lombară, cea mai întâlnită formă de discopatie

Discopatia poate să apară în orice segment al coloanei vertebrale, însă de cele mai multe ori, această afecțiune apare în zona lombară. Zona lombară este mai predispusă discopatiei întrucât face legătura între doua secțiuni fixe ale coloanei vertebrale: coloana toracală și zona sacrală.

Cauzele discopatiei lombare

Îmbătrânirea este asociată cu modificări ale nutriției și hidratării discurilor intervertebrale, ducând la deteriorarea acestora și, în consecință, la durere. Alți factori care contribuie la dezvoltarea acestei probleme includ obezitatea, activitatea fizică limitată, petrecerea multor ore în poziție șezând la locul de muncă și supraîncărcarea secțiunii lombo-sacrale a coloanei vertebrale.

La persoanele tinere, cantitatea de apă din discurile intervertebrale este de peste 80%, ceea ce înseamnă că aceste discuri sunt mai flexibile. Pe măsură ce trec anii însă, cantitatea de apă din discurile intervertebrale se reduce treptat, acestea devin mai rigide și astfel mai predispuse traumelor și accidentărilor. În timp, presiunea pusă pe discurile intervertebrale din zona lombară începe să își facă simțită prezența, și astfel debutează procesul de degenerare a discurilor intervertebrale. În timp, discopatia poate evolua și astfel poate să apară hernia de disc, atunci când învelișul discurilor vertebrale se crapă.

Factorii de risc ai discopatiei lombare

Există o serie de factori care cresc riscul de discopatie lombară :

• Vârsta – înaintarea în vârstă reprezintă principalul factor de risc pentru discopatia lombară
• Obezitatea – kilogramele în plus pun o presiune crescută pe coloană, implicit pe discurile intervertebrale, accelerând astfel procesul de degenerare a acestora
Fumatul – nicotina blochează fluxul sangvin la nivelul discurilor intervertebrale, accelerând procesul de degenerare a acestora
• Accidentarea/ leziunile la nivelul coloanei vertebrale
• Efort fizic susținut

Grupele de risc ale discopatiei lombare

Grupele cu risc crescut pentru discopatia lombară sunt :
• Persoanele supraponderale
• Persoanele care practică meserii ce implică efort fizic susținut
• Persoanele care practică sporturi ce implică risc de accidentare
• Fumătorii

Primele simptome ale discopatiei lombare

Discopatia lombară poate să nu prezinte deloc simptome, însă în aceeași măsură poate să cauzeze dureri atât de intense încât să împiedică desfășurarea activităților cotidiene. Atunci când se manifestă, simptomele discopatiei sunt :

• Durere care se agravează atunci când pacientul stă în șezut sau în picioare pentru o perioadă îndelungată ori la anumite mișcări
• Durere lombara cronică, cu episoade de durere acută
• Senzație de « înțepenire »

Când trebuie să mergi la medic pentru diagnosticare

Pacientul trebuie să meargă la medic dacă observă următoarele simptome :
• Durerea se agravează și împiedică desfășurarea activităților zilnice
• Slăbiciune la nivelul picioarelor, însoțită uneori de amorțeală sau furnicături
• Incontinență urinară/ fecală

Riscurile ignorării semnelor discopatiei lombare

Nu există complicații majore ale ignorării semnelor discopatiei lombare, însă este recomandat să se apeleze la ajutor de specialitate pentru că altfel durerea se va accentua.

Cum apare și cum evoluează discopatia lombară

Durerea, în discopatia lombară, poate să apară fie treptat, devenind pe măsură ce trece timpul tot mai accentuată, fie brusc. Simptomele discopatiei lombare se manifestă treptat, de la greutatea de a ne apleca până la înțepenire totală, de la dureri sporadice până la dureri permanente, puternice (ajungând la hernie de disc), furnicături, hipertrofie sau atrofie musculară în zona afectată.

Iritarea nervului sinovertebral

În primă fază, durerea cauzată de discopatie este declanșată de iritarea nervului sinovertebral. Aceasta terminație nervoasă este iritată de plăcile fisurate de la suprafața discului intervertebral.

Leziunea discului și lumbago

Apoi, pe măsură ce discopatia evoluează, apar leziuni la nivelul discului intervertebral, însoțite de o criză de lumbago. Lumbago este, de fapt, contractura dureroasă a musculaturii din zona lombară. Criza lumbago poate să dureze câteva zile, dar și câteva săptămâni. Din păcate, lumbago poate imobiliza temporar pacientul. Această criză poate reveni oricând la pacienții cu discopatie lombară.

Protruzia discului herniat

Discul herniat este, de fapt, fisurat. Atunci când apare protruzia însă, discul intervertebral devine bombat într-o anumită zonă. Protruzia discală provoacă dureri ce pot fi ameliorate prin folosirea de analgezice, fizioterapie, kinetoterapie. Protruzia este considerată faza radiculară în hernia de disc.

Stadiul iritativ

Faza radiculară se manifestă în patru stadii. Primul este stadiul iritativ și presupune atingerea discului intervertebral de terminația nervoasă. Această atingere provoacă durere, însă aceasta este ameliorată la schimbarea poziției.

Stadiul compresiv

În stadiul compresiv însă, discul herniat nu numai că atinge rădăcina nervoasă, însă o și comprimă. Astfel, apar senzația de amorțeală, furnicături și parestezia.

Stadiul de întrerupere

În stadiul de întrerupere încep să apară și simptome cauzate de secționarea rădăcinii de discul herniat. Astfel, poate să apară pareza iar pacientul devine incapabil să stea în anumite poziții, cum ar fi pe vârfuri.

Modificările degenerative

Modificările degenerative implică osteofitoza vertebrală, discartroza lombară și artroza interapofizară lombară. În general, aceste modificări degenerative apar după vârsta de 40 de ani.

Metode de diagnosticare a discopatiei lombare

Dacă durerile lombare persistă mai mult de două-trei săptămâni ori dacă devin greu de suportat și împiedică pacientul să își desfășoare activitățile zilnice, consultul medical este obligatoriu.

Consultul medical

Consultul medical este alcătuit din anamneză, în timpul căreia medicul va cere toate detaliile cu privire la simptome, debutul acestora precum și istoricul medical, și din examinarea fizică. În timpul examinării fizice, medicul va observa dacă există inflamație la nivelul zonei lombare, dureri sau sensibilitate la atingere precum și la executarea unor anumite mișcări.

Investigații imagistice

Investigațiile imagistice sunt însă cele care vor confirma diagnosticul de discopatie lombară. Radiografiile, RMN-ul și CT sunt folosite în diagnosticarea afecțiunilor coloanei vertebrale. Dintre acestea, RMN-ul este cel mai relevant în evaluarea pacienților cu discopatie lombară, însă și celelalte vor ajuta medicul să stabilească diagnosticul, cu toate că nu le va furniza atât de multe informații.

Tratarea discopatiei lombare

Tratarea discopatiei lombare se face printr-o combinație de tratament medicamentos, fizioterapie, kinetoterapie și modificări la capitolul stil de viață. În cazuri foarte avansate de discopatie este necesară intervenția chirurgicală.

Tratament fizioterapeutic pentru discopatia lombară

Tratamentul fizioterapeutic este adesea folosit în tratarea discopatiei lombare, dar și a altor afecțiuni ale coloanei vertebrale. Tehnicile terapeutice specifice fizioterapiei (ultrasunete, radiații, laseri, termoterapie) sunt adesea folosite în paralel cu kinetoterapia, astfel încât procesul de vindecare să fie accelerat, iar durerea ameliorată.

Programul Williams

Programul Williams și-a căpătat denumirea după numele celui care l-a dezvoltat, dr. Paul Williams, care în anul 1937 a publicat o serie de exerciții pentru ameliorarea durerilor de spate. Exercițiile au fost concepute pentru adulții care sufereau de dureri lombare din diferite cauze. Cercetările făcute recent în domeniu au arătat faptul că aceste exerciții ajută la îndreptarea coloanei vertebrale, însă nu ameliorează neapărat și durerile de spate. Exercițiile din programul Williams lucrează musculatura abdominală, pe cea a posteriorului, musculatura coapselor, precum și musculatura care susține coloana vertebrală. Specialiștii în kinetoterapie folosesc exercițiile acestea la pacienții cu discopatie lombară.

Terapia Bowen

Terapia Bowen a fost conceput de Tom Bowen, un cetățean australian fără studii medicale. Aceasta este o metodă de terapie holistică, care se bazează pe masaj și care dorește să determine organismul să se vindece singur. Nu există, până la acest moment, dovezi științifice care să confirme efectele terapeutice ale terapiei Bowen.

Tratamentul igieno-postural

În crizele dureroase, se recomandă repaus total preț de câteva zile. Dacă durerile nu sunt atât de severe, este suficient repausul temporar. Este recomandat ca pacientul să stea pe o saltea tare, pe spate, cu fața în sus, ori pe o parte. Statul pe burtă accentuează durerile lombare, punând presiune pe zona respectivă.

Tratamentul medicamentos pentru discopatia lombarătratament discopatia lombara

Tratamentul medicamentos pentru discopatia lombară are rolul de a ameliora durerile de spate și de a preveni episoadele dureroase. Nu există un tratament medicamentos care să vindece discopatia lombară, ci doar tratament care să țină sub control simptomele. Analgezicele, relaxantele musculare și chiar și opioidele sunt folosite pentru tratarea durerilor în discopatia lombară. Este important ca medicamentele să fie luate la recomandarea medicului pentru că au efecte secundare și pot fi chiar dăunătoare dacă sunt administrate pe perioade îndelungate.

Tratamente naturiste în discopatia lombară

Compresele calde și reci pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor cauzate de discopatia lombară. Tătăneasa este, de asemenea, extrem de benefică în ameliorarea durerilor lombare. Un studiu făcut în anul 2009 a scos la iveală faptul că folosirea compreselor pe bază de tătăneasă preț de 5 zile a redus cu 95% durerile lombare în cazul pacienților care sufereau de asemenea dureri. Tătăneasa poate deveni toxică dacă este folosită în cure mai lungi de 10 zile.

Intervenții chirurgicale pentru discopatia lombară

Intervențiile chirurgicale în discopatia lombară sunt recomandate în situațiile severe precum: pacientul prezintă sindromul cauda equina, pacientul are dureri sciatice severe, simptomele neurologice ale bolii evoluează rapid. Tipul de intervenție chirurgicală este stabilit de medic, în funcție de starea pacientului. Se practică în general microdiscectomiile lombare, discectomiile percutane sau ablația internă.

Regimul alimentar și rolul său în tratarea discopatiei lombare

Este extrem de important ca pacientul cu discopatie lombară să nu acumuleze kilograme în plus, iar dacă acesta este supraponderal, să slăbească. Asta pentru că orice kilogram în plus pune presiune pe coloana vertebrală, agravând problema deja existentă și accentuând durerile lombare. Alimentația sănătoasă, hidratarea și renunțatul la fumat sunt factori importanți în tratarea discopatiei lombare.

Potrivit unui studiu recent, fumatul înrăutățește semnificativ rezultatele terapiei la pacienții care au fost operați de discopatie lombară 1. Scopul studiului a fost de a evalua impactul fumatului asupra intensității durerilor de spate la pacienții reabilitați cu discopatie tratați conservator și chirurgical.

Cercetarea a inclus 41 de pacienți după tratament chirurgical (9 fumători) și 96 de pacienți (20 de fumători) supuși unei terapii conservatoare pentru durerile de spate cauzate de discopatie. Concluzia specialiștilor a fost că fumatul înrăutățește semnificativ rezultatele terapiei la pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală.

Terapii alternative pentru discopatia lombară

Terapiile alternative sunt eficiente în tratarea durerilor lombare specifice discopatiei. Masajul, acupunctura, yoga și tai chi-ul pot fi folosite cu succes pentru reducerea durerilor de spate, dar și pentru încetinirea evoluției bolii.

Interdicții ale pacienților diagnosticați cu discopatie lombară

Medicul va prezenta o serie de interdicții pacienților diagnosticați cu discopatie lombară:
• Pacientul nu va fuma pentru a nu accelera procesul de degenerare a discurilor intervertebrale
• Pacientul nu va ridica greutăți
• Pacientul nu va practica sporturi sau activități care îi suprasolicită coloana vertebrală
• Pacientul va adopta un stil de viață sănătos și va face mișcare zilnic
• Pacientul nu va acumula kilograme în plus
• Pacientul nu va adopta un stil de viață sedentar

Prevenirea discopatiei lombare

Există o serie de strategii care vor împiedică sau măcar vor amână instalarea discopatiei lombare. Fortificând musculatura care susține coloana, protejând totodată coloana vertebrală și adoptând o postură corectă, individul va reuși să prevină atât discopatia lombară, cât și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Efortul fizic și tonusul muscular

Sportul trebuie să facă parte din viață individului care își dorește o coloană sănătoasă. Tonusul muscular este extrem de important întrucât musculatura spatelui este cea care oferă sprijin coloanei vertebrale. De accea, este extrem de important ca musculatura să fie lucrată și antrenată, astfel încât să aibă suficientă putere pentru menținerea coloanei. Totodată, activitatea fizică menține și flexibilitatea coloanei vertebrale.

Controlul greutății, important în prevenirea discopatiei lombare

Menținerea unei greutăți ideale joacă, de asemenea, un rol important în prevenirea afecțiunilor coloanei vertebrale. Kilogramele în plus pun presiune mărită pe coloana vertebrală, mai ales în zona lombară, și astfel crește riscul de discopatie lombară. De accea, persoanele supraponderale sau obeze prezintă risc crescut de discopatie.

Învață să ridici greutăți corect

Pentru a nu suprasolicita coloana vertebrală și pentru a nu pune presiune sporită pe discurile intervertebrale, trebuie să înveți să ridici în mod corect greutăți. Mai exact, trebuie să te apleci prin flexarea genunchilor, să iei greutățile, apoi să te ridici tot prin mișcarea genunchilor. În niciun caz nu te vei apleca prin îndoirea coloanei vertebrale, pentru că atunci când te vei ridica, există riscul de accidentare a discurilor intervertebrale și a vertebrelor.

Postura corectă, o metodă eficientă de prevenire a discopatiei lombare

Postura corectă a coloanei vertebrale este și ea foarte importantă. Încă de mici suntem învățați să ne menținem coloana dreaptă, indiferent de modul în care stăm. Ei bine, respectând acest sfat vom reuși să prevenim discopatia lombară.

Alte recomandări pentru prevenirea discopatiei lombare

Se recomandă renunțarea la fumat, îmbunătățirea condiției fizice precum și limitarea factorilor de risc specifici discopatiei lombare. Pacientul trebuie să meargă la medic imediat ce apar durerile și să respecte întocmai indicațiile acestuia.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Lumbar Degenerative Disk Disease
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448134/
Arthritis Foundation - Degenerative Disc Disease
https://www.arthritis.org/diseases/degenerative-disc-disease
1 Studiul „The effect of smoking on back pain intensity in rehabilitated patients treated conservatively and surgically for discopathy”, Ann Agric Environ Med. 2021, Kamil Koszela, Marta Woldańska-Okońska 
https://www.aaem.pl/The-effect-of-smoking-on-back-pain-intensity-in-rehabilitated-patients-treated-conservatively,123871,0,2.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0