Urmati acest regim alimentar pentru a reduce riscurile de a dezvolta guta

Un nou studiu sugereaza ca durerile articulare provocate de guta pot fi inlaturate cu ajutorul unui regim alimentar sanatos.

 

Guta, boala a articulatiilor care produce inflamatii si dureri acute, este cauzata de excesul de acid uric din sange. Reprezinta cea mai des intalnita forma de artrita inflamatorie, iar incidenta sa a crescut in ultimele decenii in Statele Unite, dupa cum au observat cercetatorii de la Harvard.

Dieta DASH este o formă moderată a unei diete bogate în vegetale si zarzavaturi și este descrisă ca fiind similară cu dieta „lacto-vegetariană”. Dieta DASH pune accentul pe fructe, legume, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, consum redus de carne (reduceri ale grăsimilor saturate și totale și ale colesterolului) și selecția de pește, pui și carne slabă. Obiectivele dietei au fost concepute pentru a crea un model alimentar care ar avea beneficiile de scădere a tensiunii arteriale ale unei diete vegetariene, dar să conțină suficiente produse de origine animală pentru a o face acceptabilă și acceptabilă pentru publicul general non-vegetarian. Cercetătorii au examinat prospectiv relația dintre dieta DASH „bogată în vegetale” și dietele de tip occidental cu riscul de gută la 44.444 de bărbați fără antecedente de gută la momentul inițial. S-a constatat că dieta DASH este asociată cu un risc mai scăzut de gută decât dieta de tip occidental, care s-a dovedit a fi asociată cu un risc ridicat de gută. Eficiența dietei DASH a fost confirmată în continuare în mai multe studii intervenționale, inclusiv la participanții cu hiperuricemie și la persoanele cu hipertensiune arterială cu niveluri inițiale ridicate de UA serice

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dieta DASH, bogata in fructe si legume, si cu un continut redus de sare, zahar si carne rosie, poate reduce nivelul de acid uric din sange. American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii) sustine de mult timp dieta DASH ca modalitate de prevenire a bolilor cardiace. „In schimb, regimul occidental (nesanatos) este asociat cu un risc ridicat de guta” au spus dr. Hyon Choi si colegii sai de la Scoala de Medicina a Universitatii Harvard din Boston.  Regimul alimentar „occidental” corespunde regimului bogat in grasimi, sare si zahar al celor mai multi americani.

Unul dintre nutritionisti nu a fost surprins de noile descoperiri, subliniind ca dieta DASH are un aport redus de purine, care se descompun in acid uric. „Imi dau seama ca dieta DASH ar putea sa fie benefica persoanelor care sufera de guta” a precizat Jen Brennan, directorul sectiei de nutritie clinica din cadrul Spitalului Lenox Hill din New York. „Dieta DASH presupune evitarea consumului excesiv de carne rosie si organe, care au un nivel ridicat de purine. Brennan a adaugat ca dieta DASH „incurajeaza si consumul ridicat de fructe si legume. Ii incurajam pe pacienti sa consume lichide si alimente bogate in vitamina C pentru a elimina acidul uric, iar fructele si legumele vin in sprijinul acestor recomandari”.

 

 

Pentru realizarea studiului, cercetatorii de la Harvard au analizat datele a peste 44.000 de barbati, cu varsta intre 40 si 75 de ani, fara istoric medical de guta. Acestia au furnizat informatii despre obiceiurile lor alimentare la fiecare patru ani, intre 1986 si 2012. Peste 1700 de barbati au dezvoltat guta pe durata studiului. Rezultatele au aratat ca in cei 26 de ani de monitorizare, cei care au urmat dieta DASH, bogata in fructe, legume, leguminoase, nuci, produse lactate cu continut scazut de grasimi si cereale integrale, si cu continut scazut de sare, bauturi zaharoase si carne rosie si procesata, au fost mai putin predispusi sa dezvolte guta, decat cei care au urmat un regim alimentar tipic occidental.

Regimul alimentar occidental este bogat in carne rosie si carne procesata, cartofi prajiti, cereale rafinate, dulciuri si deserturi.

Studiul nu a fost conceput pentru a stabili o relatie de tip cauza-efect. Cu toate acestea, rezultatele sugereaza ca dieta DASH ar putea reprezenta „o abordare nutritionala interesanta pentru prevenirea riscului de guta”, au concluzionat cercetatorii.

Echipa lui Choi a tinut sa precizeze ca majoritatea persoanelor care inregistreaza un nivel ridicat de acid uric, au si hipertensiune, un alt motiv pentru care ar trebui sa urmeze dieta DASH, care este mai sanatoasa. Potrivit liderului echipei de cercetare, Sharan Rai, de la Spitalul General Massachusetts „Acest regim ar putea sa fie o optiune buna pentru pacientii care sufera de guta si care nu au atins un nivel al acidului uric care sa impuna administrarea de medicamente sau pentru cei care prefera sa evite medicamentele”. Rai lucreaza in cadrul sectiei de reumatologie, alergologie si imunologie a Spitalului General Massachusetts. 

„Avand in vedere ca majoritatea pacientilor cu guta sufera si de hipertensiune, dieta DASH ar putea sa „omoare doi iepuri dintr-o lovitura”, actionand in cazul ambelor afectiuni” a declarat Rai intr-un comunicat de presa al spitalului.

 

 

Totusi, este nevoie de mai multe studii pentru a urmari eficienta dietei in reducerea episoadelor foarte dureroase de guta, au declarat cercetatorii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dana Angelo White este medic dietetician in cadrul Universitatii Quinnipiac din Hamden, Connecticut. Aceasta sustine ca noul studiu reprezinta „o noua victorie pentru dieta DASH, un plan bine gandit care pune accentul pe alimentele integrale si care ofera un echilibru alimentar al principalelor grupe de alimente. Sunt bucuroasa sa aflu de un studiu care subliniaza si alte avantaje pe langa cele de natura cardiovasculara. Daca mai multe persoane ar urma acest regim alimentar, am constata o scadere a bolilor cronice.”

 

Sursa foto: Shutterstock

Effects of a Dietary Approach to Stop Hypertension (DASH) Diet Intervention on Serum Uric Acid in African Americans With Hypertension.  Juraschek SP, White K, Tang O, Yeh HC, Cooper LA, Miller ER 3rd Arthritis Care Res (Hoboken). 2018

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0