Tesutul adipos: tipuri, rolul in organism si cum poate fi redus excesul

Țesutul adipos sau grăsimea corporală este un tip de țesut conjunctiv alcătuit din adipocite, adică din celule de grăsime. Adipocitele, la rândul lor, conțin trigliceride depozitate. Atunci când se acumulează grăsimi, celulele își măresc dimensiunile. Când grăsimea este folosită pentru a se obține energie, celulele își micșorează volumul. În acest articol, discutăm despre tipurile de țesut adipos și cum le poți controla pentru a fi mai sănătos și mai în formă.

În organismul uman, țesutul adipos este distribuit în tot corpul, dar se concentrează în special în jurul organelor interne și sub piele, în regiunile numite depozite de grăsime. Cantitatea și distribuția țesutului adipos pot varia de la o persoană la alta și sunt influențate de factori genetici, nivelul de activitate fizică și stilul de viață. Dacă grăsimea abdominală este excesivă, aceasta crește riscul de boli.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tipuri de țesut adipos

Există trei tipuri de țesut adipos:

  • Țesutul adipos alb - depozitează energia și izolează corpul.
  • Țesutul adipos maro - consumă energie și generează căldură.
  • Țesutul adipos bej - la fel ca acela maro, și acesta consumă energie pentru a genera căldură.

Țesuturile adipoase produc și hormoni care contribuie la arderea grăsimilor și la reducerea greutății corporale.

Țesut adipos alb

Acest tip de țesut adipos este cel mai comun și este implicat în stocarea apei și energiei în formă de lipide (trigliceride). De asemenea, asigură izolație termică și protecție mecanică pentru organele interne. În plus, țesutul adipos alb produce și eliberează hormoni (adipokine) care joacă un rol important în reglarea apetitului, metabolismului și inflamației.

Țesut adipos maro

Acest tip de țesut este specializat în producerea de căldură prin arderea grăsimilor (oxidarea) într-un proces numit termogeneză. Acesta contribuie la menținerea temperaturii corporale la nivel optim, în special în condiții de frig. Grăsimea brună ajută la arderea caloriilor creând căldură. De asemenea, ajută la reglarea metabolismului zahărului și al grăsimilor.

Țesut adipos bej

Țesutul adipos bej are proprietăți similare cu cele ale țesutului adipos alb și, în același timp, prezintă caracteristici specifice țesutului adipos brun. Acest tip de țesut adipos a fost descoperit relativ recent și a captat interesul cercetătorilor datorită capacității sale de a consuma energie prin arderea grăsimilor, asemănător cu cel maro. Țesutul adipos bej apare sub influența unor stimuli specifici, cum ar fi expunerea la temperaturi reci, activitatea fizică și anumiți hormoni, inclusiv hormonii tiroidieni. Când este stimulat, țesutul adipos bej poate transforma grăsimea stocată în energie și căldură; această capacitate de ardere a caloriilor îl face interesant în cercetarea obezității și a altor afecțiuni metabolice.

Care este rolul țesuturilor adipoase în organism?

Țesuturile adipoase se regăsesc în mai multe locuri din corp, începând cu zona de sub piele, zona din jurul inimii, a rinichilor și țesuturile nervoase. Totodată, acestea pot fi găsite și în măduva osoasă, în țesuturile mamare, la nivelul feselor, picioarelor și abdomenului. În aceste zone se găsește țesutul adipos alb. Țesutul adipos maro și cel bej se regăsesc mai mult în zona spatelui, a cefei, a umerilor și de-a lungul coloanei vertebrale.

Principalul scop al țesuturilor adipoase constă în generarea hormonilor care reglează activitatea metabolică a organismului. Țesuturile adipoase acționează precum o componentă a sistemului endocrin. Unii hormoni secretați de țesuturile grase influențează hormonii sexuali, tensiunea arterială, rezistența la insulină, depozitarea și folosirea grăsimilor, coagularea sângelui și nu numai.

Un rol important al țesutului adipos constă în creșterea sensibilității la insulină în vederea reducerii riscului de obezitate. Țesuturile adipoase secretă, de pildă, adiponectina, un hormon care acționează asupra creierului și întețește metabolismul, accelerează arderea grăsimilor și stimulează folosirea energiei la nivel muscular, fără însă să afecteze în vreun fel apetitul. Așadar, țesuturile adipoase pot reduce greutatea și totodată pot reduce și riscul de diabet sau de boli cardiovasculare.

Când creează țesutul adipos probleme?

Atunci când țesutul adipos este prezent în exces ori, dimpotrivă, într-o cantitate redusă, pot apărea problemele. Pe de o parte, o cantitate prea mare de țesut adipos alb cauzează obezitate, care la rândul ei poate contribui la o serie de probleme de sănătate, printre care și sindromul metabolic ori diabetul de tip 2. 

Pe de altă parte, prea puțin țesut adipos poate cauza, de asemenea, probleme. Prea puțin țesut adipos poate duce la o protecție insuficientă a organelor, crescând riscul de leziuni în urma loviturilor. Lipsa de țesut adipos poate duce la o reglare deficitară a temperaturii, cu risc de hipotermie în cazul expunerii la temperaturi scăzute. Un nivel prea scăzut de țesut adipos poate afecta și sistemul imunitar, scăzând capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor și a bolilor.

De ce crește țesutul adipos alb?

Atunci când consumăm alimente bogate în calorii, cum ar fi cele pline de grăsimi și zaharuri (pâine albă cu carne, dulciuri cu făină albă și zahăr etc.), iar necesarul de energie al corpului nu este atins prin activitățile fizice sau metabolism, excesul de calorii este depozitat sub formă de grăsimi în țesutul adipos alb. Stilul de viață sedentar, în care activitatea fizică este redusă, poate duce de asemenea la sporirea țesutului adipos alb. Concret, lipsa de mișcare reduce necesarul de energie al corpului și poate contribui la creșterea depozitelor de grăsime.

Hormonii joacă un rol important în reglarea creșterii și depozitării grăsimilor în țesutul adipos și există și o componentă genetică în ceea ce privește predispoziția la acumularea de grăsimi în anumite zone ale corpului. În plus, nivelurile ridicate de stres și somnul insuficient pot afecta metabolismul și reglarea hormonală, ceea ce poate contribui la creșterea țesutului adipos alb.

Cum poate fi redus țesutul adipos în exces?

Țesuturile adipoase pot fi reduse prin limitarea numărului de calorii consumate (dacă sunt prea multe și organismul nu are nevoie de atâtea) și prin practicarea regulată a sportului. Pentru ca procesul de reducere a țesuturilor adipoase să fie mai rapid, se recomandă următoarele:

Se vor consuma carbohidrați în proporție de 55%, proteine în proporție de 20% și grăsimi în proporție de 25%. Ideal ar fi ca, în ce privește carbohidrații, aceștia să provină din legume, leguminoase și cereale integrale, proteinele să provină din pește și carne slabă, iar grăsimile din avocado, nuci sau ulei de măsline.

Se va practica ori fel de mișcare de cinci ori pe săptămână, însă în trei zile pe săptămână se vor face antrenamente de forță, care vor lucra musculatura. Flotările, genuflexiunile și exercițiile cu greutăți sunt recomandate în timpul acestor antrenamente. Dacă se alege ca formă de mișcare alergarea în restul zilelor, aceasta ar fi bine să dureze o oră - în prima fază în ritm lent, apoi din ce în ce mai alert.

Cum să ai mai mult țesut adipos brun (maro și bej)?

Creșterea cantității de țesut adipos brun în organism poate fi benefică pentru arderea caloriilor și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Chiar dacă majoritatea țesutului adipos din organism este țesut adipos alb, există câteva strategii care pot stimula sau crește cantitatea de țesut adipos brun. 

Expunerea la frig

Țesutul adipos brun este activat și stimulat de temperaturile scăzute. Frigul poate să declanșeze activitatea acestui tip de grăsime pentru a produce căldură și a menține temperatura corpului. Poți încerca să petreci timp într-un mediu rece, să faci dușuri mai reci sau să ieși la plimbare în aer liber în sezonul rece. În orice caz, asigură-te că te îmbraci adecvat pentru a evita expunerea excesivă la frig. Dacă vrei să încerci dușuri mai reci, treci treptat de la o apă mai călduță spre una rece. Atenție, persoanele cu boli de inimă ar trebui să evite frigul excesiv! Cere sfatul medicului dacă este și cazul tău.

Exerciții fizice intense

Activitatea fizică, mai ales cea intensă, poate stimula dezvoltarea țesutului adipos brun. Exercițiile de rezistență și antrenamentele cu intervale de intensitate ridicată (HIIT) pot fi utile în acest sens. Aceste tipuri de antrenamente solicită mai mult organismul și pot contribui la stimularea țesutului adipos brun.

Somnul adecvat

Un somn de calitate și suficient este esențial pentru buna funcționare a organismului. Cercetările au arătat că somnul insuficient poate afecta activitatea țesutului adipos brun. Asigură-te că dormi destule ore pe noapte (se recomandă 7-8 ore sau măcar nu mai puțin de 6), deoarece acest aspect poate avea un impact pozitiv asupra metabolismului și sănătății generale.

Alimentația hrănitoare

O alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în fructe, legume, proteine slabe și grăsimi sănătoase, poate contribui la menținerea sănătății și la stimularea metabolismului. Anumite alimente, cum ar fi ardeii iuți și ceaiul verde, conțin compuși care au fost asociați cu creșterea activității țesutului adipos brun.

Eforturi constante

Creșterea țesutului adipos brun și obținerea unui corp armonios necesită eforturi constante pe termen lung. Schimbările vor fi vizibile pe parcurs, deci nu de pe o zi pe alta, astfel că răbdarea și perseverența sunt importante. Chiar dacă mai ai scăpări în ce privește alimentația sau mișcarea, acest lucru este normal, deci nu te învinovăți. Dacă într-o zi ai mâncat mai nesănătos sau nu ai făcut mișcare, revino în zilele următoare la obiceiurile bune. Important este ca mâncatul nesănătos și lipsa de mișcare să fie excepția, iar obiceiurile bune să le menții în mod regulat. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Adipose Tissue: Physiology to Metabolic Dysfunction 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555602/
NIH - How brown fat improves metabolism
https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-brown-fat-improves-metabolism
PNAS - Brown fat holds promise for addressing obesity and a host of related ills
https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2216435119
Studiul „Brown fat holds promise for addressing obesity and a host of related ills”, apărut în PNAS, 2022  Vol. 119  No. 43 e 2216435119, https://doi.org/10.1073/pnas.2216435119, autor: Marcus A. Banks


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0