Tesutul adipos: tipuri, rolul in organism si cum poate fi redus excesul

Tesutul adipos, denumit si grasime, este un tip de tesut conjunctiv alcatuit din adipocite, adica din celule de grasime. Adipocitele, la randul lor, contin trigliceride depozitate. Atunci cand se acumuleaza grasimi, celulele isi maresc dimensiunile. Pe de alta parte, cand grasimea este folosita pentru a se obtine energie, celulele isi micsoreaza volumul.

Tipuri de tesut adipos

Exista trei tipuri de tesut adipos:

  • Tesutul adipos alb - depoziteaza energia si izoleaza corpul.
  • Tesutul adipos maro – consuma energie si genereaza caldura.
  • Tesutul adipos bej – la fel ca cel maro, si acesta consuma energie pentru a genera caldura.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA


Tesuturile adipoase produc si hormoni care contribuie la arderea grasimilor si la reducerea greutatii corporale.

Care este rolul tesuturilor adipoase in organism

Tesuturile adipoase se regasesc in mai multe locuri din corp, incepand cu zona de sub piele, zona din jurul inimii, a rinichilor si tesuturile nervoase. Totodata, acestea pot fi gasite si in maduva osoasa, in tesuturile mamare, la nivelul feselor, picioarelor si abdomenului. In aceste zone sunt tesuturi adipoase albe.

Tesuturile adipoase maro si bej se regasesc mai mult in zona spatelui, a cefei, a umerilor si de-a lungul coloanei vertebrale.

Principalul scop al tesuturilor adipoase consta in generarea hormonilor care regleaza activitatea metabolica a organismului.

Tesuturile adipoase actioneaza precum o componenta a sistemului endocrin. Unii hormoni secretati de tesuturile grase influeneaza hormonii sexuali, tensiunea arteriala, reistenta la insulina, depozitarea si folosirea grasimilor, coagularea sangelui si nu numai.

Un rol important al tesuturilor grase consta in cresterea sensibilitatii la insulina in vederea reducerii riscului de obezitate. Tesuturile adipoase secreta, de pilda, adiponectina, un hormon care actioneaza asupra creierului si sporeste metabolismul, accelereaza arderea grasimilor si stimuleaza folosirea energiei la nivel muscular, fara insa sa afecteze in vreun fel apetitul. Asadar, tesuturile adipoase pot reduce greutatea si totodata pot reduce si riscul de diabet sau de boli cardiovasculare.

Cand creeaza tesutul adipos probleme?

Atunci cand tesutul adipos este prezent in exces ori, dimpotriva, intr-o cantitate redusa, pot aparea problemele.

O cantitate prea mare de tesut adipos cauzeaza obezitate, care la randul ei poate provoca o serie de probleme de sanatate, printre care si sindromul metabolic ori diabetul de tip 2.

Pe de alta parte, prea putin tesut adipos poate cauza, de asemenea, sindrom metabolic, precum si alte complicatii. Lipsa tesutului adipos este mult mai rara decat prezenta in exces si, de multe ori, apare ca o consecinta a tratamentului pentru HIV/ SIDA ori pe fondul tulburarilor alimentare – anorexie.

Cum poate fi redus tesutul adipos in exces?

Tesuturile adipoase pot fi reduse prin limitarea numarului de calorii consumate si prin practicarea regulata a sportului.

Pentru ca procesul de reducere a tesuturilor adipoase sa fie mai rapid, se recomanda urmatoarele:

  • Se vor consuma carbohidrati in proportie de 55%, proteine in proportie de 20% si grasimi in proportie de 25%. Ideal ar fi carbohidratii sa provina din legume si cereale integrale, proteinele din peste si carne slaba, iar grasimile din avocado, nuci sau uleiuri vegetale, precum cel de masline.
  • Se va practica sport zilnic, insa in 3 zile pe saptamana se vor face antrenamente de forta, care vor lucra musculatura. Flotarile, genuflexiunile si exercitiile cu greutati sunt recomandate in timpul acestor antrenamente. Totodata, in 5 zile pe saptamana se va face jogging timp de o ora – in prima faza in ritm lent, apoi din ce in ce mai alert.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “The developmental origins of adipose tissue”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Daniel C. Berry, Drew Stensen, Daniel Zeve si Jonathan M. Graff
  • Studiul “Adipose tissue and metabolic syndrome: too much, too little or neither”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Scott, M. Grundy
Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0