Riscurile la care te expui mâncând în exces de Paște

Tentațiile de pe masa de Paște cresc riscul aparițiilor problemelor de sănătate din cauza exceselor alimentare. Preparatele gustoase, dar bogate în grăsimi, care sunt consumate după o perioadă lungă de post, pot da curs problemelor de sănătate, cum ar fi balonarea, arsurile gastrice și creșterea nivelului de colesterol. 

Când e vorba de sărbătorile de Paște sau Crăciun, toată lumea tinde să exagereze ori cu mâncarea, ori cu alcoolul, însă, chiar dacă mănânci sau bei mai mult decât de obicei, caută să nu îți depășești prea mult limitele.

Neplăcerile care apar în urma acestui mâncat excesiv pot fi minore, cum ar fi balonarea sau starea ușoară de disconfort, resimțită imediat după o masă copioasă, dar acestea se pot agrava și, în timp, pot da curs unor probleme serioase, cum ar fi crizele biliare, afecțiunile cardiovasculare sau tahicardia. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce se întâmplă dacă faci excese la masa de Paște?

Iată câteva dintre problemele de sanatate care pot apărea în urma exceselor alimentare din zilele de Paște:

Balonarea

Crampele abdominale și starea de flatulență îți pot da bătăi de cap după îmbelșugata masă de Paște, mai ales dacă ai ținut și cele 40 de zile de post. Poți remedia această problemă cu ajutorul unei cești de ceai de ghimbir sau de sunătoare, consumată imediat după masă. Atât ghimbirul, cât și sunătoarea susțin procesul de digestie, facilitând tranzitul intestinal și atenuând starea de flatulență. 

Arsurile gastrice

Fie că suferi de arsuri gastrice sau nu, după o masă copioasă, aciditatea stomacului tinde să crească, ceea ce înseamnă că poți avea simptome asociate cu refluxul gastroesofagian, cum ar fi arsurile și starea de disconfort. Pentru a elimina simptomele, poți mesteca o gumă cu aromă de mentă, fără zahăr, sau poți bea un ceai de ghimbir, care ajută în calmarea senzației de arsură.

Mâini și picioare umflate

Dacă obișnuiești să mănânci sărat, masa de Paște, care este, de regulă, mai bogată, poate să impună anumite probleme legate de retenția de apă, din cauza unui consum ridicat de sare. Retenția de apă produce o senzație de disconfort de care poți scăpa cu ușurință, însă este important de reținut că opțiunea cea mai sănătoasă este consumul moderat, spre mic, de sare. Cu toate acestea, pentru a rezolva problema ușor, poți apela cu încredere la ceaiul de păpădie sau de coada calului, care au rol diuretic și ajută în drenajul limfatic. 

Creșterea nivelul de colesterol

Fie că ești sau nu predispus, consumul de alimente bogate în colesterol, precum ouăle și carnea grasă, îți vor crește nivelul de colesterol LDL, cunoscut și drept colesterolul „rău”. Dacă ai un istoric medical în această privință, evită preparatele care îți pot agrava problema. Orientează-te, în schimb, spre alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, cerealele integrale, fasolea neagră, precum și spre carnea slabă în grăsimi, cum ar fi peștele, puiul și curcanul. 

Diaree sau constipație

Aportul mare de grăsimi din preparatele tradiționale de la masa de Paște îți poate da tranzitul intestinal peste cap, așadar este bine să ai în vedere că echilibrul alimentar este aliatul tău. Nu uita să adaugi o porție de salată la felul principal, consumă multe lichide și nu uita nici de cerealele integrale, propice pentru micul dejun.

Tahicardie

Aportul de alcool în exces, alături de mâncarea consistentă, pot stimula eliberarea unor substanțe precum adrenalina, care dereglează ritmul cardiac, provocând tahicardie. În cazul persoanelor cardiace, tahicardia poate fi extrem de îngrijorătoare. Prin urmare, dacă ești bucătăreasa familiei, ai în vedere persoanele cu istoric cardiac și prepară meniul de Paște în așa fel încât să fie bogat în macronutrienți și vitamine, și sărac în grăsimi și băuturi alcoolice tari.

Infarct

Riscul de infarct este crescut în ziua de Paște pentru persoanele diagnosticate cu risc cardiac crescut, care consumă mai mult de 5000 de calorii pe zi. Specialiștii sunt de părere că o singură masă la care exagerăm din punct de vedere caloric ne poate crește riscul de infarct de 4 ori.

Criza de colică biliară

Excesele alimentare pot declanșa și crize de colică biliară. Grăsimile încetinesc activitatea hepatică, așa că riscul de litiază biliară este extrem de mare.

Cum poți preveni problemele de sănătate de Paște?

Încearcă să nu mănânci prea multe preparate la aceeași masă

Dacă la micul dejun consumi pască și cozonac cu ouă roșii, poți lăsa drobul ca gustare, friptura de miel pentru masa de prânz și ciorba pentru cină.

Nu exagera cu cantitățile

Pentru a reuși să îți faci porții potrivite, alege întotdeauna să mănânci dintr-o farfurie de dimensiuni reduse.

Mănâncă o salată întâi

Ai grijă să ai mereu legume crude sau salate alături de felurile principale, pentru a favoriza digestia. Mănâncă mai întâi un castravete crud sau două ridichi, de exemplu, și apoi alte alimente.

Mănâncă desertul dimineața sau ca gustare

Evită să mănânci desertul, fie că e cozonac sau pască, imediat după masă, și așteaptă câteva ore, deci consumă-l ca gustare între mese. Sau, și mai bine, mănâncă-l dimineața, ca mic dejun, alături de cafea sau de o ceașcă de lapte (animal sau vegetal).

Mergi la plimbare

Chiar dacă mâncarea multă te îndeamnă mai degrabă să te întinzi în pat, e indicat ca, dimpotrivă, să faci puțină mișcare blândă. O plimbare în familie poate fi o alegere cât se poate de potrivită.

De ce nu e sănătos, în general, să mănânci prea mult la o masă?

Mâncatul excesiv la o masă poate fi nesănătos din mai multe motive:

Suprasolicitarea stomacului

Atunci când mâncăm o cantitate prea mare de alimente într-un timp scurt, stomacul trebuie să facă un efort suplimentar pentru a digera mâncarea. Aceasta poate duce la senzația de greutate în stomac, arsuri gastrice și disconfort abdominal.

Creșterea nivelului de glucoză din sânge

Consumul excesiv de alimente poate cauza o creștere rapidă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu diabet zaharat sau alte afecțiuni metabolice.

Creșterea în greutate

Consumul excesiv de alimente la fiecare masă poate duce la un aport caloric mai mare decât necesarul zilnic al organismului, ceea ce poate duce, mai departe, la creșterea în greutate. Aceasta poate fi problematică pentru persoanele care sunt deja supraponderale sau suferă de obezitate.

În general, este recomandat să se consume porții moderate la fiecare masă și să existe mai multe mese mici pe parcursul zilei în loc de câteva mese mari. Astfel, organismul poate digera și absorbi alimentele într-un mod mai eficient și se pot evita problemele de sănătate asociate cu consumul excesiv de alimente la o masă.

Ce faci dacă ai mâncat excesiv? Remedii naturale

Dacă ai mâncat excesiv, există câteva remedii naturale pe care le poți încerca pentru a ajuta organismul să digere alimentele și pentru a ameliora simptomele neplăcute:

Bea ceaiuri din plante

Anumite plante, cum ar fi menta, mușețelul, ghimbirul sau anasonul, au proprietăți digestive și pot ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute de după masă. Poți consuma ceaiurile fierbinți sau reci, după preferință. 

Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai populare ceaiuri digestive, deoarece poate ajuta la reducerea senzației de greutate în stomac, balonare și disconfort abdominal. De asemenea, poate ajuta la stimularea fluxului biliar și la relaxarea mușchilor intestinali. Ceaiul de mușețel are proprietăți antiinflamatorii și calmante, ceea ce îl face un remediu popular pentru simptomele digestive, cum ar fi indigestia și disconfortul abdominal. În plus, poate ajuta la reducerea inflamației și la calmarea sistemului nervos.

Ceaiul de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la stimularea digestiei și la reducerea simptomelor de greață și vomă, iar ceaiul de anason are proprietăți antispastice și poate ajuta la relaxarea mușchilor intestinali. De asemenea, poate ajuta la reducerea balonării și a disconfortului abdominal.

Și ceaiul de coriandru poate fi util după o masă copioasă, deoarece are proprietăți antiinflamatorii și poate ajuta la reducerea simptomelor de indigestie, cum ar fi balonarea și disconfortul abdominal. Ceaiul de coriandru poate ajuta și la stimularea fluxului biliar și la ameliorarea simptomelor asociate cu refluxul gastroesofagian.

Mănâncă alimente ușoare și digerabile

După o masă copioasă, evită la următoarea alimentele prea grase și alege alimente ușoare și digerabile, cum ar fi fructe proaspete, legume crude sau fierte, iaurt și orez. Lasă, deci, corpului ocazia să își revină după excesul alimentar.

Hidratează-te

Consumul de apă poate ajuta la hidratarea corpului și la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, poate ajuta la reducerea senzației de balonare și disconfort abdominal asociate cu acest mâncat excesiv.

Caută să faci mișcare ușoară

O plimbare în pas ușor de 30 de minute sau mai mult și activitățile casnice care nu implică un efort foarte mare (spălatul vaselor, de exemplu) pot ajuta la stimularea digestiei și la ameliorarea simptomelor neplăcute de după o masă prea bogată.

Folosește-te de aromaterapie

Unele uleiuri esențiale, cum ar fi cel de mentă sau de busuioc, pot ajuta, de asemenea, la ușurarea simptomelor digestive. Poți adăuga câteva picături într-un difuzor sau într-un recipient cu apă caldă și poți inhala vaporii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Why We Eat Too Much, Have an Easier Time Gaining Than Losing Weight, and Expend Too Little Energy: Suggestions for Counteracting or Mitigating These Problems
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618649/
Studiul „Why We Eat Too Much, Have an Easier Time Gaining Than Losing Weight, and Expend Too Little Energy: Suggestions for Counteracting or Mitigating These Problems”, apărut în Nutrients. 2021 Nov; 13(11): 3812. Published online 2021 Oct 26. doi: 10.3390/nu13113812, autori: Katarina T. Borer
Cleveland Clinic - Overeating
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24680-overeating
Mount Sinai - Peppermint
https://www.mountsinai.org/health-library/herb/peppermint

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0