Retete pe baza de catina: ceai, sirop si inghetata

Fructele de catina au o multime de beneficii pentru sanatate, printre care: tratarea problemelor gastrointestinale, vindecarea infectiilor, imbunatatirea vederii, fortificarea sistemului imunitar si tratarea racelilor.

Fructele de catina pot fi consumate in stare cruda, insa pot fi folosite si pentru a prepara ceaiuri, sucuri, smoothieuri, gemuri sau deserturi – iata o serie de retete de catina pe care le poti incerca pentru a beneficia de proprietatile nutritive si vindecatoare ale acestor fructe!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceai de catina

Ai nevoie de: 12 fructe de catina, 1 lingurita de indulcitor la alegere, apa fierbinte.

Pune cele 12 fructe de catina, bine spalate in prealabil, intr-o cana. Adauga lingurita de indulcitor apoi foloseste lingurita pentru a sparge fructele de catina. Acopera fructele cu o cana de apa fierbinte, pune un capac canii si lasa ceaiul sa se raceasca complet. La final, poti strecura ceaiul inainte de a-l consuma, insa recomandat este sa nu il strecori pentru a consuma fructele de catina si semintele acestora astfel incat sa te bucuri de proprietatile lor.

Otet cu catina si rozmarin

Acest otet poate fi folosit in salate iar pentru a-l prepara ai nevoie de: 2 cani de fructe de catina, cateva crengute de rozmarin, o sticla de otet de mere de provenienta organica.

Spala fructele de catina si lasa-le sa se usuce complet peste noapte, asezate pe servetele. A doua zi, pune fructele de catina si crengutele de rozmarin intr-un recipient care se inchide ermetic. Incalzeste apoi intr-o oala otetul, ia-l de pe foc inainte de a da in fiert si lasa-l sa se raceasca. Cand este inca putin cald, pune otetul in recipientul in care sunt fructele de catina si inchide-l ermetic. Depoziteaza recipientul intr-un loc racoros, la intuneric, pret de 3-4 saptamani. Strecoara apoi otetul si foloseste-l dupa bunul plac.

Sirop de catina

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente pentru a prepara sirop de catina: 500 g de catina, 200 g de zahar.

Fierbe la foc mic fructele de catina intr-o cratita, apoi strecoara-le bine. Amesteca sucul obtinut de la fructele de catina cu 200 de grame de zahar si fierbe amestecul la foc mic in jur de 10 minute, amestecand ocazional pentru a te asigura ca nu se lipeste siropul de cratita. Lasa apoi siropul la racit si depoziteaza-l in frigider.

 

 

Inghetata de catina

Ai nevoie de urmatoarele ingrediente: 700 g de catina, 300 g zahar brun, 3 linguri de suc de portocale, o cana de smantana, 1 lingurita de esenta de vanilie.

Amesteca fructele de catina cu zaharul si cu sucul de portocale si fierbe-le intr-o tigaie, la foc mic, amestecand ocazional. Foloseste o spatula pentru a pisa fructele de catina pe masura ce se inmoaie de la fiert. Dupa ce incepe sa clocoteasca acest amestec, lasa focul mic si mai fierbe inca 5 minute. Ia tigaia de pe foc, lasa sa se raceasca si apoi foloseste blenderul pentru a transforma totul intr-un piure. Strecoara apoi piureul pentru a indeparta semintele. Foloseste iar blenderul pentru a amesteca piureul de catina cu smantana si cu esenta de vanilie. Pune amestecul obtinut in congelator si vei obtine in cateva ore o inghetata gustoasa si sanatoasa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0