Reteta de cozonac mai sanatos, cu mai putine calorii

Se apropie Paștele, o sărbătoare care ne adună în jurul unei mese încărcate cu bunătăți tradiționale. Pe cât de gustoase sunt acestea, pe atât de dificil de gestionat pot fi, dacă le consumăm în exces. 

Iar dacă ești și la dietă, recomandată și supravegheată de medicul nutriționist, cozonacul de Paște și alte dulciuri similare concentrate sunt unele dintre cele mai periculoase pentru silueta nou dobândită. De aceea, îți vin în ajutor cu câteva idei pentru ca în zilele de Paște să ne putem bucura de bunătăți, fără a face rabat de la regulile dietei pe care încercăm să o urmăm.

Amestecul de făină albă, foarte multe gălbenușuri, zahăr, drojdie, prafuri de copt, rahat, miere, nuci și stafide, lapte, unt face din cozonac o adevărată bombă calorică, care poate depăși și 500 Kcal pe 100 grame.  Ce e de făcut?

În primul rând, ar fi de preferat să consumi cozonacul în prima parte a zilei, alături de un ceai verde călduț, și să te limitezi, pe cât posibil, la doar 1-2 felii pe zi. Există, de asemenea, modalități prin care poți schimba rețeta cozonacului, astfel încât să îi reduci aportul caloric.

Cum poți face un cozonac dietetic

Dacă te pricepi puțin la gătit și ai posibilitatea de a-ți pregăti propriul cozonac, înlocuiește făina albă cu cea integrala sau cu anumite tipuri de făină funcțională, preferabil fără gluten, de la raionul de diete speciale, existent în mai toate magazinele mari. 

Înlocuiește zahărul alb cu îndulcitori, de la stevie, agave, zahăr din flori de cocos, Yukon sau alți îndulcitori cu zero calorii, folosiți la gătit și care nu își pierd proprietățile la temperaturi mari și nu devin amari. 

De asemenea, umpluturile hipercalorice pe baza de miere, nucă, stafide, rahat, jeleuri și cacao transforma-le într-unele mai ușoare, pe bază pudră de roșcove sau carob, dar cu îndulcitori puțini, adăugând eventual coajă bio de portocale sau alți aromanti puternic parfumați, și mai puțin periculoși pentru siluetă.  

Nu face abuz nici de untul gras cu care se unge tradițională tava pentru cozonac, ci folosește-te de tăvi speciale și folosește puțin ulei. Folosește un spray special care distribuie uleiul uniform. 

Mai poți renunța și la gălbenușuri, folosind mai mult albușul, care este hipocaloric, și da un luciu frumos și apetisant cozonacului. 
Deși se poate că rezultatul să nu semene nici că aspect și nici că gust cu ce te-ai obișnuit să obții de la un cozonac de Paște, este singurul compromis pe care îl poți face pentru a te bucura, totuși, de un astfel de preparat. 

Sfaturi utile pentru o masă sănătoasă de Paște

După ce ai rezolvat problema cozonacului, nu uita totuși și că preparatele tradiționale, bogate în grăsimi, pot și ele să-ți afecteze silueta. Paștele este o zi de sărbătoare și de răsfăț cu mese copioase, care te pot lăsa cu probleme de sănătate, de la indigestie la balonare. De aceea, cumpătarea este cuvântul-cheie care ar trebui să descrie perioada Sărbătorilor Pascale.

Începe ziua cu un mic dejun sănătos

Este posibil să nu poți controla ce se servește la masa de prânz, mai ales dacă urmează să-ți petreci Paștele acasă la câțiva prieteni, dar cu siguranță poți controla ce mănânci când te trezești. Prepară un smoothie verde, astfel încât să consumi nutrienți și fibre din abundență, sau încearcă un shake de proteine, ouă sau iaurt grecesc pentru un surplus de proteine.

Bea multa apă

Bea un pahar cu apa înainte de a lua masa, pentru ca senzația de sațietate să apară mai repede. Încearcă să pui felii subțiri de castraveți și lămâie în paharul cu apă, pentru un efect răcoritor.

Consumă legume proaspete sau salată din belșug

Ai grijă ca preparatele tradiționale (sarmale, friptura) să fie însoțite de garnituri din legume de sezon, crude ori fierte. De exemplu, pentru un tranzit intestinal rapid, consumă friptură de miel cu o salată verde. O poți asezona cu zeamă de lămâie. De efect este și dacă în locul salatei consumi stufat de praz sau spanac. 

Consumă ouă roșii cu măsură

Ouăle roșii nu lipsesc de pe masa de Paște, dar nu sunt recomandate din cauza conținutului lor ridicat de colesterol. De fapt, grăsimile saturate sunt mai susceptibile de a-ți crește nivelul de colesterol LDL (rău) în general. Încearcă să nu consumi mai mult de două ouă roșii pe zi.  

Aprovizionează frigiderul cu gustări sănătoase

Pentru că de Sărbători multe dintre marile magazine vor fi închise, există riscul să ajungi cu ușurință la ciocolată sau la mesele la pachet pentru a-ți potoli foamea. Aprovizionează frigiderul cu multe fructe și legume și încearcă să ai la îndemână fructe pentru a face față weekendului lung care urmează. 

Renunță la ciocolată

În mod tradițional, Paștele vine după 40 de zile de post sau de renunțare la anumite bunătăți în timpul Postului Mare, așa că poate fi tentant să cumperi și să consumi ciocolată în exces. Iar pentru copii, în loc să le oferi ouă de ciocolată, implică-i în decorarea ouălor roșii și chiar într-o vânătoare de ouă de Paște.

Consumă alcool cu moderație

Poți să bei vin roșu după masa de Paște, dar încearcă să nu depășești două pahare de vin pe zi. Bea și multă apă, pentru că altfel există riscul să te deshidratezi.  

Mănâncă încet

Să te așezi la masă să te bucuri de toate preparatele tradiționale de Paște te va ajuta să te bucuri și să apreciezi delicatesele culinare. Este nevoie de aproximativ 20 de minute după ce mâncarea sau băutura este consumată înainte de a începe să simțim senzația de sațietate. Corpul nostru trimite semnale odată ce alimentele au pătruns în intestin pentru digestie și absorbție, ceea ce ne determină să ne oprim din mâncat deoarece suntem mulțumiți și sătuli. Dacă savurezi fiecare îmbucătură, scade riscul de a mânca până la un punct de sațietate inconfortabilă.

Amintește-ți de mărimea porției

La masa de Paște, ai grijă ca pe farfuria ta să se regăsească legume (cam o jumătate de farfurie), un sfert de farfurie să fie cu cereale și celălalt sfert să fie cu proteine. Dacă preferi măsurători mai stricte, folosește mâna ca unitate de măsură. Două degete sunt egale cu o porție de brânză. O palmă deschisă este egală cu o porție de carne. Un pumn închis este o porție de fructe sau legume. O palmă deschisă reprezintă o porție de cereale.

Include alimente cu conținut scăzut de calorii la masa principală. Mănâncă un cartof copt în loc de piure de cartofi cu unt și smântână. Consumă și legume gătite la aburi. Întreaga idee este să schimbi alimente bogate în calorii cu opțiuni cu conținut scăzut de calorii.

Fii activ

După masa de Paște, mergi la o plimbare sau, dacă vremea permite, joacă un sport, precum baschet. Ideea este să nu lenevești pe canapea după masă. Altfel, indigestia sau balonarea îți pot da bătăi de cap.

Din cauza stilului de viață agitat, deseori ne gândim la timpul liber ca la un lux și timpul liber ca la o oportunitate de a ne ocupa de tot felul de treburi. Dar este important să ne luăm timp să ne relaxăm, pentru a ne bucura de beneficiile pozitive pentru sănătate pe care le are odihna. Închide telefonul sau redu timpul petrecut în fața ecranului și fă din îngrijirea personală o prioritate în acest Paște.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.nutrition.org.uk/ 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0