Reteta de cozonac mai sanatos, cu mai putine calorii

Daca esti in plina dieta de slabire, recomandata si supravegheata de medicul nutritionist, cozonacul de Paste si alte dulciuri similare concentrate sunt unele dintre cele mai periculoase pentru silueta nou dobandita.

 

Amestecul de faina alba, foarte multe galbenusuri, zahar, drojdie, prafuri de copt, rahat, miere, nuci si stafide, lapte, unt face din cozonac o adevarata bomba calorica, care poate depasi si 500 Kcal pe 100 grame. Cum facem insa, ca in zilele de Paste sa ne putem bucura de bunatati, fara a face rabat de la regulile dietei pe care incercam sa o urmam?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In primul rand, ar fi de preferat sa consumi cozonacul in prima parte a zilei, alaturi de un ceai verde caldut, si sa te limitezi, pe cat posibil, la doar 1-2 felii pe zi. Exista, de asemenea, modalitati prin care poti schimba reteta cozonacului, astfel incat sa ii reduci aportul caloric.

Cum poti face un cozonac dietetic

Daca te pricepi putin la gatit si ai posibilitatea de a-ti pregati propriul cozonac, inlocuieste faina alba cu cea integrala sau cu anumite tipuri de faina functionala, preferabil fata gluten, de la raionul de diete speciale, existent in mai toate magazinele mari. 

Inlocuieste zaharul alb cu indulcitori, de la stevie, agave, zahar din flori de cocos, Yukon, sau alti indulcitori cu zero calorii, folositi la gatit si care nu isi pierd proprietatile la temperaturi mari si nu devin amari. 

De asemenea, umpluturile hipercalorice pe baza de miere, nuca, stafide, rahat, jeleuri si cacao transforma-le intr-unele mai usoare, pe baza de cacao, dar cu indulcitori putini, adaugand eventual coaja de portocale sau alti aromanti puternic parfumati, si mai putin periclosi pentru silueta.  

 
 

Nu face abuz nici de untul gras cu care se unge traditionala tava, ci foloseste-te de tavi speciale si foloseste putin ulei. Foloseste un spray special care distribuie uleiul uniform. 

Mai poti renunta si la galbenusuri, folosind mai mult albusul, care este hipocaloric, si da un luciu frumos si apetisant cozonacului. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi se poate ca rezultatul sa nu semene nici ca aspect si nici ca gust cu ce te obisnuisei sa vezi de la un cozonac de Paste, este singurul compromis pe care il poti face pentru a te bucura, totusi, de un astfel de preparat. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0