Beneficiile patrunjelului pentru sanatate

În bucătăria românească, pătrunjelul și-a făcut loc de foarte multă vreme, fiind folosite în special frunzele pentru adăugarea lor în ciorbe, supe, salate sau ca decorații culinare. Planta nu a stat departe nici de persoanele care preparau remedii naturiste în vechime și este folosită și astăzi pentru tratarea anumitor probleme de sănătate.

Pătrunjelul este bogat în proteine, vitamina C, betacaroten, uleiuri esențiale active, flavonoide, fier, calciu, fosfor, mangan, sulf, inositol și vitamina K. Iată ce beneficii are consumul de pătrunjel și în ce rețete îl poți folosi.

Ce beneficii are consumul de pătrunjel?

Pătrunjelul ajută la eliminarea toxinelor din organism

Complexul de vitamine, minerale și antioxidanți din pătrunjel acționează precum o armată puternică împotriva toxinelor și substanțelor nocive care pătrund în organism. Consumul de pătrunjel întărește sistemul imunitar și, prin urmare, este prețios pe durata tratamentelor împotriva infecțiilor cu virusuri, bacterii sau fungi. Pătrunjelul are și un efect diuretic, favorizând eliminarea apei din organism și curățarea rinichilor.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Este bun ca adjuvant în afecțiunile inimii

Dacă suferi de o afecțiune cardiovasculară cronică, un consum regulat de pătrunjel te poate ajuta să eviți agravarea acesteia. Frunzele de pătrunjel, consumate crude sau foarte puțin gătite, fluidizează sângele și susțin circulația acestuia către creier, dilată arterele, împiedică apariția cheagurilor de sânge și scad riscul de ateroscleroză.

În plus, pătrunjelul reglează nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului din sânge și ajută organismul să proceseze corect zaharurile.

Are efecte benefice în dezechilibrele hormonale

Pătrunjelul a fost folosit din timpuri străvechi mai ales pentru femei, în cazurile de infertilitate, de întârzieri ale menstruației sau lipsa ciclului menstrual, dar și pentru calmarea simptomelor de premenopauză. Substanțele active din pătrunjel pot regla nivelurile hormonale, pot calma durerile menstruale și crampele, pot regla fluxul menstrual și pot îmbunătăți activitatea ovarelor, pentru a asigura fertilitatea.

Ajută la calmarea durerilor în caz de reumatism și gută

Pătrunjelul are un important rol antiinflamator, dovedit și de multe studii recente. Persoanele care consumă mult pătrunjel raportează mai rar dureri foarte puternice ale articulațiilor, chiar dacă suferă de reumatism sau gută.

Contribuie la protecția ficatului

Pătrunjelul este antioxidant, diuretic și calmant general. În cazul bolilor hepatice, s-au observat îmbunătățiri ale stării generale în cazul persoanelor cu hepatită, care mănâncă pătrunjel aproape în fiecare zi, chiar și în cantități mici. Aparent, pătrunjelul susține eliminarea toxinelor, dar în același timp grăbește vindecarea ficatului și regenerarea acestuia.

Împrospătează respirația

Frunzele de pătrunjel sunt un remediu ideal pentru respirația cu un miros neplăcut. Dacă mesteci 2-3 frunze proaspete timp de 2 minute, acestea vor distruge bacteriile din cavitatea bucală și îți vor împrospăta respirația rapid. De asemenea, dacă ai mâncat usturoi crud și imediat după mănânci câteva frunze de pătrunjel, acesta neutralizează mirosul de usturoi.

Cum se depozitează pătrunjelul?

După ce îl cumperi de la piață, te poți asigura că pătrunjelul își menține prospețimea punându-l într-un pahar plin cu apă, pe care îl vei păstra în frigider. De asemenea, poți ține pătrunjelul și în lada cu legume a frigiderului, însă într-o pungă de plastic. În frigider, pătrunjelul poate fi păstrat până la 2 săptămâni. Dacă îl ții afară însă, pe blatul de la bucătărie, la temperatura camerei, acesta va rezista maximum două zile, după care se va ofili treptat.

Reacții adverse pătrunjel

Consumat în cantități obișnuite, pătrunjelul nu cauzează reacții adverse. Există, însă, și situații în care abuzul de pătrunjel poate avea efect laxativ sau poate cauza reacții alergice la nivel cutanat.

În timpul sarcinii, pătrunjelul nu se va consuma în cantități mari întrucât poate declanșa contracții uterine. Cantități mari înseamnă să bei sucuri obținute numai din pătrunjel sau să mănânci reguat salate care conțin mult pătrunjel.

Cum poți folosi pătrunjelul pentru a te bucura de proprietățile sale?

Pătrunjelul poate fi folosit, în primul rând, la gătit, dar crud, pentru asezonarea unor preparate precum supele, ciorbele, pastele, cartofii la cuptor, sosurile și nu numai - deci pătrunjelul se pune la finalul preparării, nu trebuie fiert. Dacă folosești rădăcină de pătrunjel (seamănă la aspect cu păstârnacul, dar are alt miros), aceasta se poate fierbe în supe sau tocănițe la fel ca morcovii. De asemenea, pătrunjelul poate fi consumat și sub formă de ceai.

Smoothie-urile și sucurile verzi care conțin cantități mari de pătrunjel nu numai că sunt gustoase, însă sunt și foarte sănătoase, așa că nu ar strica să îți prepari măcar din când în când asemenea băuturi nutritive.

Rețete cu pătrunjel

Pătrunjelul este utilizat în multe feluri de mâncare gătite sau în salate, așa că îți propunem și noi câteva rețete gustoase:

Paste cu fasole verde și pesto de pătrunjel

Dacă până acum ai consumat doar pesto de busuioc, și varianta cu pătrunjel este savuroasă, mai ales în combinație cu pastele făinoase.

Ingrediente pentru 4 porții:

100 g frunze de pătrunjel 
1 cățel de usturoi
40 g nuci caju, rumenite în tigaie fără ulei
40 g parmezan ras (sau alternativă vegană), plus 60 g pentru servire
120 ml ulei de măsline extravirgin
1 lămâie
500 g paste făinoase (penne, spirale etc.)
450 g fasole verde fiartă

Preparare: 

Taie mai mare frunzele de pătrunjel și pune-le apoi într-un robot de bucătărie, unde le mixezi cu usturoiul, nucile și uleiul până la o consistență netedă. Transferă pesto-ul într-un bol și adaugă în el 40 g de parmezan ras prin parmezan și coaja de la lămâie și, dacă este nevoie, puțină sare.

Pune la fiert o oală mare cu apă ușor sărată, adaugă pastele făinoase și lasă-le la fiert timp de 5-6 minute sau până când se umflă și se ridică (atenție, pastele făinoase uscate au nevoie de mai mult timp de fierbere, în timp ce pastele proaspăt preparate se fierb mult mai repede, cam în 3 minute). După ce scurgi pastele într-o sită, le pui înapoi în oală și le amesteci cu tecile de fasole verde fiartă și sosul pesto de pătrunjel. Apoi, împarți mâncarea în farfurii și mai duci la masă și un bol cu 60 g de parmezan ras pentru ca mesenii să-și poată pune câte o lingură peste paste.

Orez cu ouă și pătrunjel

Iată și o idee pentru un fel de mâncare ușor, simplu de preparat:

Ingrediente pentru două porții:

100 g orez brun
o crenguță de cimbru proaspăt
150 g țelină tocată
2 ouă mari
1 linguriță bază pentru mâncăruri
1 lămâie mică
1 ceapă roșie mică, tocată fin
3 linguri pătrunjel tocat
Semințe de la jumătate de rodie (opțional)

Pregătire:

Fierbe orezul cu cimbrul, baza de mâncăruri și țelina timp de 30 de minute sau până se înmoaie (orezul brun fierbe mai greu decât cel alb). Între timp, fierbe într-un alt vas ouăle, timp de 7 minute, apoi lasă-le la răcit în apă rece și, după 5 minute, cojește-le.

După ce orezul s-a fiert, răstoarnă-l într-un castron, iar peste el mai pui coaja și zeama de lămâie și ceapa roșie, amesteci bine, iar pe deasupra presari pătrunjel și boabe de rodie și mai amesteci o dată. Pune orezul pe farfurii și pe deasupra adaugă felii de ouă fierte.

Piept de pui cu pătrunjel și usturoi

Deși prăjelile nu ar trebui consumate decât ocazional, te poți răsfăța în weekend cu această rețetă de pui prăjit cu pătrunjel și usturoi.

Ingrediente pentru 4 porții:

4 bucăți de piept de pui dezosat și fără piele, tăiat cuburi 
¼ cană de făină
1 linguriță de sare
½ linguriță de piper proaspăt macinat
¼ cană ulei de măsline
 2 linguri de usturoi tocat
 o cană de pătrunjel tocat
 ¼ cană unt
 O lămâie tăiată în patru

Preparare:

Combină făina, sarea și piperul într-un castron sau o pungă alimentară cu fermoar. Usucă bucățile de piept de pui cu un șervet, apoi pune-le în castron și amestecă, pentru ca făina cu sarea și piperul să se lipească de ele. Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mai mare și călește puiul câteva minute. Dacă nu încape tot pe fundul tigăii, prăjește bucățile pe rând (deci să nu stea înghesuite unele peste altele la prăjit).

După ce ai prăjit tot puiul, scurge uleiul în cazul în care a mai rămas în tigaie și adaugă usturoiul, pătrunjelul și untul. Amestecă bine pentru ca toate acestea să se lipească de bucățile de carne, mai călește încă un minut, și apoi mâncarea se poate servi mesenilor, alături de salată de crudități. Pe fiecare farfurie se va pune și un sfert de lămâie, deoarece poate fi nevoie pentru a stoarce peste pui.

Cum prepari un ceai de pătrunjel?

Ceaiul de pătrunjel este asociat cu multe beneficii pentru sănătate. Deși studiile științifice cu participanți umani sunt limitate, în cele efectuate până acum s-a demonstrat că pătrunjelul acționează ca un diuretic natural, care poate crește urinarea și poate preveni formarea pietrelor la rinichi. 

De asemenea, apigenina, un flavonoid din pătrunjel, a dovedit în câteva studii efectuate în eprubetă că blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase. În plus, se crede că ceaiul de pătrunjel acționează ca un emenagog - o substanță care stimulează fluxul menstrual.

Pentru a prepara un ceai de pătrunjel, pune o lingură de pătrunjel uscat în 250 ml de apă clocotită, acoperă vasul și lasă la infuzat 5 minute, apoi strecoară și bea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Parsley Benefits for Immunity, Digestion & More
https://draxe.com/nutrition/parsley-benefits/
Science Direct - Chapter 27 - Role of dietary spices in modulating inflammation and oxidative stress
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128234822000054
Studiul „Chapter 27 - Role of dietary spices in modulating inflammation and oxidative stress”, apărut în Current Advances for Development of Functional Foods Modulating Inflammation and Oxidative Stress, 2022, Pages 545-580, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-823482-2.00005-4, autori: Ester S.Oh et al.
Pub Med - Dietary intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30475962/
Studiul „Dietary intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies”, apărut în Am J Clin Nutr. 2018 Nov 1;108(5):1069-1091. doi: 10.1093/ajcn/nqy097, autori: Dagfinn Aune et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0