Muraturile: beneficii si contraindicatii

Muraturile sunt nelipsite de pe mesele romanilor in timpul sezonului rece, ceea ce nu este deloc un lucru rau, atata timp cat muraturile sunt alese in mod corect.

Mai exact, muraturile obtinute prin fermentare sunt sanatoase, avand o multime de beneficii pentru oranismul nostru. Asadar, trebuie sa alegi muraturi puse dupa metoda traditionala. Murarea alimentelor a aparut pentru a se conserva alimentele pe care nu le regasim in natura pe toate perioada anului. Se pare ca procesul de murare a aparut, initial, in India, in urma cu mai bine de 5.000 de ani. Metoda traditionala de murare presupune folosirea unor ingrediente precum apa, sare, ulei ori alte condimente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prin fermentare, bacterii benefice apar in structura muraturilor, dar si in zeama acestora.

Iata ce beneficii au muraturile pentru sanatatea ta:

Sursa generoasa de antioxidanti

Antioxidantii pe care ii regasim in muraturi lupta impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substante chimice formate in mod natural in corp, care distrug celulele si declanseaza boli precum cancerul ori bolile de inima. Spre deosebire de legumele gatite, muraturile isi pastreaza intacta cantitatea si calitatea de antioxidanti.

Ajutor de pret pentru digestie

Bacteriile probiotice din muraturi si din zeama acestora favorizeaza digestia. Mai ales in perioada in care urmam un tratament cu antibiotic, flora de probiotice este distrusa asa ca e indicat consumul de muraturi. Este vorba despre legumele murate dupa metoda clasica, nu despre cele murate in otet.

Supliment important de vitamine si minerale

Legumele murate au un continut bogat de vitamina C, A si K, precum si de minerale de pret precum fier, calciu si potasiu. Acestea intaresc sistemul imunitar, vindeca si previn anemia, intaresc oasele si asigura o vedere fara probleme.

Protectie pentru ficat

Muraturile au si o functie hepatoprotectoare, scazand toxicitatea de la nivelul ficatului. Bineinteles, este vorba despre muraturile puse in casa, nu despre cele cumparate de pe raftul magazinelor.

Calmeaza crampele musculare

Un studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea de Stat din Dakota de Nord, a dovedit ca muraturile au capacitatea de a ameliora sau chiar elimina crampele aparute la nivel muscular.

Rehidrateaza rapid

Efortul prelungit ori realizat in conditii climaterice dificile poate duce la deshidratare, iar apa nu va reusi sa te rehidrateaze rapid. Zeama de la muraturi este bautura ideala in asemenea situatii, aceasta hidratandu-te instantaneu datorita continutului ridicat de sodiu si potasiu. Atat sodiul, cat si potasiul sunt electroliti pe care organismul ii pierde prin transpiratie abundenta.

Scade nivelul de colesterol din sange

Mararul din muraturi este bogat in quercetina, despre care se stie ca are proprietatea de a reduce nivelul de colesterol din sange. Un studiu realizat de catre cercatatorii de la Universitatea Hamadan din Iran, a dovedit ca, pe langa efectele benefice aupra colesterolului, mararul previne indigestia, calmeaza crampele la stomac, dar previne si flatulenta.

Contraindicații muraturi

Cu toate ca muraturile sunt sanatoase si indicate intr-o alimentatie echilibrata, exista o serie de afectiuni care sunt agravate de consumul de muraturi.

Persoanele hipertensive, spre exemplu, nu ar trebui sa consume muraturi pentru ca sodiul care se regaseste in cantitati mari in acestea nu este deloc benefic pentru tensiunea arteriala. Un castravete murat contine intre 500 si 1100 grame de sodiu, ceea ce inseamna mai bine de jumatate din doza zilnica permisa.

Totodata, muraturile cresc si riscul aparitiei cancerului la stomac. O echipa de medici de origine turca a descoperit, in  cadrul unei statistici realizate, ca persoanele care au dzvoltat cancer gastric au facut, printre altele, abuz de consumul de muraturi de-a lungul timpului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Riscul aparitiei problemelor renale creste si el odata cu consumul de muraturi in exces. Sarea din legumele murate, precum si din zeama de muraturi, solicita foarte tare rinichii, care pot ceda, imbolnavindu-se.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0