Mancati in exces? Cauza ar putea fi conexiunile cerebrale

Un nou studiu bazat pe scanarea creierului sugereaza ca persoanele ale caror conexiuni cerebrale reactioneaza foarte slab la mancare ar putea in cele din urma, sa compenseze mancand mai mult, crescand astfel si riscul de obezitate.

De asemenea, noul studiu a scos la iveala si dovezi ale unei diferente de sex in ceea ce priveste maniera in care femeile si barbatii proceseaza experienta mancatului. Creierul femeilor pare predispus sa reactioneze mai emotional in ceea ce priveste experienta mancatului, in timp ce barbatii se concentreaza pe modul in care mancarea le satisface simturile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In acest caz, aceste diferente legate de conexiunile cerebrale, ar putea explica de ce femeile se lupta mai mult cu greutatea decat barbatii, au precizat cercetatorii „In acest moment, nu sunt decat speculatii care trebuie testate in studii viitoare” a tinut sa precizeze co-autorul studiului, Arpana Gupta. Aceasta este profesor asistent al Ingestive Behavior and Obesity Program (Programului de Obezitate si Comportament Ingestiv) din cadrul Center for Neurobiology of Stress and Resilience (Centrului de Neurobiologie a Stresului si Rezistentei) al UCLA. Dar „numeroase diferente legate de sex au mai fost identificate in legatura cu factorii care determina poftele si nevoia de droguri in cazul abuzului de substante” a adaugat Gupta.

 

 

Acest ultim studiu a analizat scanarile creierului a 86 de femei si barbati sanatosi pentru „a identifica rolul creierului in patopsihologia obezitatii” a explicat aceasta. Echipa de cercetare a incercat in special sa monitorizeze cum influenteaza mancatul activitatea dopaminei, un neurotransmitator, asa-numita substanta chimica „ a recompensei”, esentiala in ceea ce priveste modul in care creierul reactioneaza la satietate (mancatul) si privare de mancare (foamea).

Initial s-a constatat ca datorita „activitatii dopaminei mai putin reactive” femeile si barbatii par mai putin sensibili la mancare si prin urmare, „mai predispusi sa recurga la mancare pentru a compensa acest deficit” a spus Gupta. Persoanele care inregistreaza un raspuns relativ slab la mancat tind sa manance mai mult.

Dar constatarea cu adevarat „surprinzatoare”, a precizat Gupta, este faptul ca femeile si barbatii au conexiuni cerebrale diferite legate de raspunsurile la mancat. Se pare ca in cazul femeilor exista o legatura neurologica considerabila intre mancare si acea parte a creierului care proceseaza emotiile, a precizat Gupta. Posibile dovezi ale acestei legaturi au fost identificate in randul femeilor obeze, participante la studiu.

In cazul femeilor respective s-a remarcat ca exista o tendinta spre un raspuns relativ slab la mancare in acele parti ale creierului care regleaza emotiile. Aceasta dinamica nu a aparut si in cazul barbatilor obezi. In schimb, creierul barbatilor pare mai predispus sa asocieze mancatul cu acea parte a creierului dedicata mirosului, temperaturii sau gustului. Iar barbatii obezi tind sa aiba un raspuns destul de energic la mancare in acele parti ale creierului asociate cu reglarea simturilor. Aceasta dinamica nu a aparut si in cazul femeilor obeze.

Gupta sustine ca inca se discuta despre priveste motivul pentru care femeile si barbatii proceseaza mancatul atat de diferit. „Este o intrebare dificil de raspuns” a spus aceasta, subliniind inca o data ca rezultatele studiului sugereaza „o diferenta generalizata intre sexe legata de functiile sistemului de recompensare”.

Lona Sandon, directoarea programului departamentului de nutritie clinica din cadrul Centrului Medical Southwestern al Universitatii Texas din Dallas, a precizat ca rezultatele „nu sunt neaparat o surpriza”. Sandon a precizat ca din experienta sa, femeile sunt mai inclinate sa vorbeasca despre poftele si tulburarile alimentare, precum mancatul in exces. In plus, femeile „sunt mult mai predispuse sa vorbeasca despre faptul ca apeleaza la mancare cand sunt intr-o anumita dispozitie, in special la alimente bogate in zahar sau grasimi” a adaugat ea.

Ce ar trebui sa faca aceste femei? Sandon recomanda miscarea. „Nivelul scazut de dopamina este asociat cu depresia, care se compenseaza deseori cu si mai multa mancare” a spus ea. „Dar mai multe studii au aratat ca miscarea este benefica pentru persoanele cu depresie. Sportul are efecte pozitive si in ceea ce priveste pofta de mancare. „Prin urmare, as sugera ca activitatea fizica sau sportul ar putea fi parte a solutiei” a adaugat ea.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Gupta si colegii sai urmeaza sa prezinte rezultatele studiului marti, in cadrul conferintei Digestive Disease Week, desfasurata in Chicago. Cercetarile prezentate in cadrul conferintelor sunt considerate preliminare pana la publicarea intr-o revista revizuita de colegii din domeniu.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0