Ghidul tipurilor de lapte: care este cel potrivit pentru tine?

 

Lapte de vaca, de capra, de cocos, de migdale? Laptele de origine animala, desi gustos si placut papilelor gustative, datorita faptului ca este dulceag si gras- fie ca este de vaca, capra, bivolita este plin de colesterol și grăsimi saturate, despre care se știe că pot contribui la instalarea bolilor cardiovasculare. Majoritatea laptelui fără lactate (cum ar fi laptele de migdale), pe de altă parte, nu conține grăsimi saturate sau colesterol. In plus, mulți oameni aleg laptele vegetal deoarece amprenta lor de carbon este mai mică decât cea a laptelui produs de vaci, cresterea extensiva a acestora fiind binecunoscuta ca fiind problematica pebtru medicu prin emisiile masive de dioxid de carbon. Dar, pentru ca opteaza pentru variantele vegetale,  unii oameni au îngrijorări cu privire la boabele de soia modificate genetic din laptele de soia sau utilizarea pesticidelor de către cultivatorii de migdale si alte cereale. 

Optezi pentru lapte de provenienta animala sau vegetala? Iata care sunt avantajele si dezavantajele ficarui tip de lapte.

1. Lapte slab sau degresat

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Il gasesti deseori in magazine cu mentiuni speciale pe ambalaj: 0,1% grasime sau continut scazut de grasimi. Acest tip de lapte de provenienta animala are mai putine calorii decat variantele mai grase, dar aproximativ aceeasi cantitate de proteine si calciu. O cana de lapte contine 100 de calorii, 8 grade de proteine, 12 grame de carbohidrati si 30% din necesarul zilnic de calciu.

2. Lapte de vaca cu continut normal de grasimi

Ideal in special pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, laptele de vaca este bogat in calciu, vitaminele A si D si favorizeaza absorbtia nutrientilor mai mult decat variantele mai slabe. Este evident mai gras decat laptele degresat, o cana continand aproximativ 150 de calorii si 8 grame de grasimi saturate. Hrănirea sugarilor cu lapte de vacă nu este recomandata din cauza tendinței laptelui de vacă de a induce deficit de fier și  crește în mod nejustificat riscul de deshidratare severă.

3. Laptele de soia

Desi nu contine lactoza, laptele de soia ofera mai mult calciu decat cel de vaca si contine fier, fibre, proteine si vitamina B. Consumul de lapte de soia este discutat de specialisti din cauza estrogenului prezent in proteinele de soia, care poate fi periculos pentru sanatatea femeilor, daca este consumat in exces. S-a dovedit că soia conține compuși asemănători estrogenului numiți izoflavone, iar unele studii au sugerat că acești compuși ar putea promova creșterea unor celule canceroase, ar putea afecta fertilitatea feminină și funcția tiroidiană.  Există mitul larg răspândit că  laptele de soia sau consumul de tofu ar duce la ginecomastie, termenul medical pentru sâni la bărbati. Dar nu există dovezi medicale in privinta stimularii  țesutului mamar la bărbați prin consumul de soia.

Între 1 și 5 ani, medicii recomandă copiilor să bea în principal lapte de vacă și apă. Cu toate acestea, laptele de soia fortificat este o alternativă acceptabilă la laptele de vacă, deoarece este echivalent din punct de vedere nutrițional. Deci, dacă copilul dumneavoastră bea lapte de soia între vârsta de1 si  5 ani,  asigurați-vă că este fortificat și neîndulcit.

4. Laptele de migdale

Poate cea mai buna varianta pentru cei care vor sa slabeasca, o cana de lapte de migdale are doar 30 de calorii si 3 grame de carbohidrati. Este insa si mai sarac in proteine, dar compenseaza cu continutul de antioxidanti si vitamina E. Este preferat deseori ca varianta de lapte fara lactoza, fiindca are o aroma placuta si poate fi realizat acasa. Laptele de migdale are un conținut mai mare de calciu, magneziu și vitamine A, D și Echiar  decât laptele de ovăz, cu cantități apreciabile de potasiu, sodiu și zahăr printre cei doi înlocuitori alternativi de lapte în funcție de marcă și varietate,

5. Laptele de caju

Mai putin popular la noi in tara, laptele de caju este comparabil cu cel de migdale din punct de vedere al caloriilor si al continutului scazut de proteine. Cel mai interesant factor este insa faptul ca are cu 50% mai mult calciu decat laptele de vaca.

6. Laptele de orez

Laptele de orez este recomandat in strainatate persoanelor alergice la nuci si alune, care nu tolereaza foarte bine laptele de migdale sau de caju. Este insa destul de bogat in zahar si carbohidrati: 10 grame de zahar si 25 de grame de carbohidrati intr-o cana.

7. Laptele de cocos

Este o sursa importanta de calciu, vitaminele D si B. Este mai placut la gust decat alte variante de lapte vegetal, dar mare atentie cand il cumparati: poate contine zahar adaugat! De asemenea, are mai multe grasimi saturate (mai putin sanatoase) decat laptele de migdale.

8. Laptele de capra

O varianta mai grasa si mai hranitoare de lapte de provenienta animala. Persoanele care consuma lapte de capra au in general mai putin probleme digestive si mai putine alergii, fiindca laptele este mai putin procesat decat cel de vaca. Este bogat in calciu si este o sursa importanta de proteine, potasiu și vitamina A decât laptele de vacă, dar totusi  laptele de vacă are mai multă vitamina B12, seleniu și acid folic.Laptele de capră conține insa, mai puțină lactoză decât laptele de vacă și, prin urmare, este mai ușor de digerat pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză.

9. Laptele de alune /arahide

Bauturile vegetala din alune reprezinta o alternativa gustoasa, insa trebuie evitat de catre cei cu alergie la alune, evident. Nu contine gluten si lactoza, insa de regula este fabricat dintr-un procent de alune perfect pisate si omogenizate in ulei de floarea soarelui, apa si putina sare, In aceste conditii,  este destul decaloric- 100 ml continand aproape 300 kCal. Merita insa, pentru a completa o cafea rece, cu gheata sau o ciocolata calda.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

10. Laptele de ovăz

 
Este unul dintre inlocuitorii de lapte animal preferati de vegani și fără lactoză, soia și nuci. Laptele de ovăz este o opțiune sensibilă pentru cei cu anumite restricții alimentare si  reprezinta o sursă excelentă de vitamine B. Laptele de ovăz este adesea îmbogățit cu vitamine B precum riboflavina (B2) și vitamina B12.
Poate scădea colesterolul LDL (rău) si este potrivit pentru sănătatea oaselor. Nu este indicat, insa  persoanelor cu sensibilitate la gluten non-celiacă sau pacientilor cu boală celiacă. Laptele de ovăz fără aromă are cea mai mare cantitate de calorii și carbohidrați dintre soiurile de lapte pe bază de plante. Deși zahărul este natural, laptele de ovăz este foarte bogat în carbohidrați. In plus, din punct de vedere al consumului de lapte vegetal din motive eco-friendly, cercetările au descoperit că cultivarea ovăzului are un impact mai mic asupra mediului decât cultivarea migdalelor sau a soia.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Surse : How well do plant based alternatives fare nutritionally compared to cow’s milk? 2018 Sai Kranthi Vanga and  Vijaya Raghavan

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0