Dieta (regimul alimentar) in cazul celor care au zona zoster

Cand adultii prezinta simptome precum mancarimi extreme ale pielii sau leziuni dureroase pe trunchi sau pe fata, diagnosticul ar putea fi boala numita zona zoster (sau herpes zoster).

Este foarte important ca pacientii cu aceasta infectie virala sa mearga la medic pentru un tratament corespunzator, insa si regimul alimentar joaca un rol cand vine vorba de cum tinem boala sub control.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Infectia este cauzata de virusul varicelo-zosterian (VZV), acelasi virus care provoaca varicela in copilarie. Zona zoster are loc, cel mai adesea, la persoanele de peste 50 de ani, insa un potential risc il au si persoanele care au avut varicela.

Unele modificari in dieta si unele tratamente alternative pot fi de ajutor, dar retine: in cazul in care suspectezi ca suferi de zona zoster, mergi imediat la un medic.

O dieta sanatoasa este vitala pentru a lupta contra bolii cu numele de zona zoster. Expertii americani recomanda sa avem o dieta variata, care sa includa cat mai multe legume, fructe, cereale integrale, leguminoase si carne slaba.

Pacientii ar trebui sa includa alimente de culoare oranj, rosie si verde in dieta lor, pentru ca aceste alimente contin carotenoizi cum sunt licopenul, luteina, zeaxantina si provitamina A. Carotenoizii sunt foarte importanti pentru functionarea sistemului imunitar si se gasesc in urmatoarele:

  • alimente de culoare portocalie: morcovi, dovleac, caise, etc.
  • alimente de culoare rosie: pepenele rosu, ardeiul gras rosu, grepfrutul, ciresele, etc.
  • alimente de culoare verde: varza kale, patrunjelul, spanacul, pepenele cu miez verde (cantalup), salata verde, andivele etc.


Totodata, este important ca pacientul cu zona zoster sa limiteze consumul de grasimi trans si de grasimi saturate, sa evite adaosul de zahar si consumul excesiv de sare atunci cand este posibil, pentru ca aceste masuri pot reduce inflamatia din corp si pot imbunatati functia imunitara.

Alimente care grabesc vindecarea

Un sistem imunitar slabit agraveaza zona zoster, iar pacientii cu aceasta infectie virala trebuie sa stie ca, daca adopta anumite schimbari in dieta lor, isi pot intari sistemul imunitar si pot impiedica raspandirea infectiei in alte parti ale corpului.

Ce poti face? Este important sa iei masurile necesare pentru a stimula functionarea sistemului imunitar, mancand anumite alimente si evitand anumite produse alimentare.

O dieta pentru cei cu zona zoster este alcatuita din alimente ce contin vitaminele A, B12, C si E, precum si un aminoacid esential numit lizina.

Alimentele care incurajeaza sau grabesc vindecarea sunt:

•    fructele galbene si cele de culoare oranj
•    legumele frunzoase, cele de culoare verde
•    carnea rosie
•    ouale
•    carnea de pui
•    pestele salbatic
•    produsele lactate
•    cerealele integrale
•    leguminoasele
•    fasolea boabe (diverse soiuri)
•    rosiile
•    spanacul.

In perioada in care infectia virala te afecteaza, este bine sa incluzi in dieta ta alimente care contin un procent mai mare de lizina, spun expertii. Acestea sunt: pestele, carnea de pasare de curte, vita, mielul, drojdia de bere si majoritatea fructelor si legumelor (cu exceptia boabelor de mazare).

O cantitate mai mare de vitamina C in dieta ta ar putea ajuta, in sensul ca iti va stimula sistemul imunitar si va scurta perioada de imbolnavire. Asigura-te ca in regimul tau alimentar incluzi multe fructe citrice, bogate in vitamina C, ananas, mango, legume frunzoase (salate si varza Kale) si rosii, pentru ca acestea vor reduce severitatea infectiei virale.

Ce alimente sa eviti daca ai zona zoster

Pe masura ce te vindeci si inveti sa faci fata efectelor zonei zoster, este posibil sa ai pofta de anumite alimente. Cu toate acestea, este important sa nu cedezi, asa ca evita aceste alimente daca ai diagnosticul de zona zoster:

  • sucuri si alimente care contin mari cantitati de zahar
  • alimentele bogate in grasimi saturate
  • alimente bogate in arginina, cum ar fi ciocolata, gelatina si nucile
  • carbohidratii rafinati.


Daca mananci cantitati prea mari din aceste alimente, ele iti pot slabi sistemul imunitar si pot prelungi existenta virusului in organism. Expertii spun ca alimentele care contin concentratii mari de arginina ar putea determina virusul sa se reproduca, iar acest lucru nu este de dorit cand suferi de zona zoster.

Problematice sunt mai ales alimentele care sunt bogate in arginina si care au un continut redus de lizina, un aminoacid care ajuta la echilibrarea argininei din organism.

In timpul unui episod de zona zoster, evita nucile si semintele, alimentele din soia, ciocolata, fulgii de ovaz, germenii de grau, produsele din nuca de cocos, roscovele, faina alba si faina din grau integral si gelatina.

Intreaba-ti medicul daca este cazul sa iei anumite suplimente nutritive, care sa sustina buna functionare a sistemului imunitar. Cateva exemple de suplimente: cele cu vitamina C, cele pe baza de echinacea, uleiul de oregano, vitamina B12, zincul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/shingles/

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0