Dieta recomandata bolnavilor de Parkinson

Parkinson este o afectiune degenerativa a sistemului nervos care se manifesta, in general, prin spasme musculare, tremur si rigiditate musculara/ articulara. Cauza acestei boli nu se cunoaste inca.

Se stie, insa, ca aceasta afectiune este asociata cu lipsa dopaminei din organism, ceea ce inseamna ca pacientul poate incerca sa stimuleze nivelul de dopamina prin alimentatie. De asemenea, Parkinson creeaza simptome precum confuzia mintala, iar uneori poate fi acompaniat si de dementa. De aceea se poate adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in acizi grasi, care poate mentine sanatatea creierului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu exista un tratament care sa vindece boala Parkinson, ci numai tratamente medicamentoase care au rolul de a incetini procesul de degradare a creierului precum si de a ameliora simptomele. O dieta sanatoasa, insa, ar trebui sa faca parte din strategia de recuperare a fiecarui pacient diagnosticat cu boala Parkinson.

Alimente recomandate pentru bolnavii de Parkinson

Alimentele bogate in antioxidanti – studiile recente arata ca antioxidantii reduc stresul oxidativ, care agraveaza boala Parkinson si are o serie de alte efecte nedorite.

Antioxidantii se regasesc in cantitati mari in alimente precum: nucile (inclusive nucile Pecan, nucile caju), fructele de padure, rosiile, ardeiul iute, spanacul sau varza Kale.

Adoptarea unei diete pe baza de legume si fructe asigura un aport bogat de antioxidanti.

Studiile facute in ultimii ani au analizat legatura dintre antioxidanti si boala Parkinson, insa nu au reusit sa gaseasca dovezi concrete potrivit carora acestia ar putea trata boala. Insa, avand in vedere ca antioxidantii reduc stresul oxidativ, iar acest lucru este benefic in orice situatie, pacientii cu Parkinson ar putea avea de castigat de pe urma imbogatirii dietei cu o cantitate mai mare de antioxidanti.

Acizii grasi Omega-3 – daca te preocupa efectele secundare ale bolii Parkinson, precum confuzia si riscul crescut de dementa, ar trebui sa te concentrezi pe introducerea mai multor acizi grasi Omega-3 in dieta. Alimentele precum somonul, tonul, semintele de in, fasolea rosie si soia sunt bogate in asemenea acizi grasi si imbunatatesc functiile cognitive.

Fasolea Fava – fasolea Fava contine levodopa, acelasi ingredient care se afla si in medicamentele folosite in tratarea Parkinsonului. Nu exista dovezi care sa sustina eficienta acestui aliment in tratarea Parkinsonului, insa merita incercat.

 

 

Alimente contraindicate in cazul bolnavilor de Parkinson

Produsele lactate – produsele lactate sunt asociate cu risc crescut de Parkinson. Unele ingrediente din acestea au un impact negativ asupra creierului, accentuand simptomele. Efectul este mai intens in cazul femeilor, decat al barbatilor.

Alimentele bogate in grasimi saturate – alimentele bogate in grasimi saturate sunt suspectate de medici ca ar fi daunatoare pentru pacientii care sufera de boala Parkinson. Asadar, e indicat sa se evite consumul de alimente de tip fast-food, prajite sau procesate, care oricum au numai efecte negative asupra organismului.

Recomandari alimentare pentru pacientii cu Parkinson:

  • Sa se adopte o dieta echilibrata, care sa contina atat legume si fructe, cat si cereale integrale si carne slaba.
  • Sa se consume zilnic alimente bogate in fibre precum: broccoli, perele, merele, cerealele integrale, pastele.
  • Sa se renunte la consumul de sare, grasimi saturate si zahar.
  • Sa se consume cel putin 8 pahare de apa pe zi, intrucat hidratarea este esentiala pentru starea de bine a pacientului, iar unele medicamente pentru Parkinson produc senzatia de gura uscata.


Tratamentul pentru boala Parkinson poate avea o serie de efecte adverse, printre care si greata. Pentru ameliorarea acestui simptom se recomanda consumul de apa sau bauturi reci precum ceaiul cu gheata. E indicat sa se evite consumul de suc de portocale sau grepfrut. intrucat acestea sunt acide si sporesc aciditatea la nivelul stomacului, deci si greata.

Malnutritia si scaderea in greutate apar adesea pe fondul bolii Parkinson, insa acestea trebuie combatute prin adoptarea unei diete sanatoase si prin respectarea recomandarilor facute de medic.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0