Dieta Montignac: care sunt principiile acestei metode de slabit

Michel Montignac a fost primul expert în sănătate care a recomandat folosirea indicelui glicemic pentru a ține sub control greutatea corporală. Așa că astăzi ne îndreptăm atenția către metoda Montignac, care a căpătat o mare popularitate în anii '90.

Metoda Montignac este rezultatul a mulți ani de cercetare și de testare. Chiar dacă o găsim sub numele de ”dieta Montignac”, nu este o dietă propriu-zisă. A ține dietă înseamnă a limita cantitatea de alimente consumate, lucru care poate fi făcut doar pe termen scurt, se explică pe site-ul metodei cu același nume.

Metoda Montignac nu limitează cantitatea de alimente pe care le mâncăm. Ea este un plan alimentar, un mod echilibrat de a mânca, alegând alimente sănătoase din fiecare categorie: carbohidrați, grăsimi și proteine.

Cele două principii ale metodei Montignac

Metoda Montignac se bazează pe două principii. Primul principiu este să depășim prejudecățile care spun că, de fapt, caloriile sunt cele care ne îngrașă. Al doilea principiu este să mâncăm alimente care sunt nutritive, care sunt alese în funcție de valoarea lor nutrițională și de potențialul lor metabolic. Cei mai buni carbohidrați sunt considerați cei care au un indice glicemic scăzut.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De asemenea, conform planului Montignac, calitatea alimentelor grase depinde de natura acizilor lor grași, după cum urmează:

  • Acizii omega-3 polinesaturați (peștele gras precum somonul și macroul), precum și acizii grași mononesaturați (ulei de măsline, avocado), sunt cele mai bune alegeri.
  • Acizii grași saturați (unt, grăsimi din carne) trebuie evitați.

Ce este metoda sau dieta Montignac?

Această este o dietă bazată pe alimente cu un indice glicemic (IG) mic, ideală pentru oamenii care iubesc mâncarea. Ea a fost creată de francezul Michel Montignac (1944 - 2010), care a dezvoltat această metodă pentru a slăbi.

Dieta Montignac este bazată pe două planuri alimentare: unul pentru slabit și altul pentru menținere pe termen lung. Cele două planuri se inspiră din gastronomia franțuzească, iar metoda ce poartă numele lui Michel Montignac și care exclude carbohidrații cu un indice glicemic mare și grăsimile săturate i-a permis creatorului să slăbească 15,8 kg în doar 3 luni.

Ce este indicele glicemic?

Indicele glicemic măsoară carbohidrații din perspectiva conținutului lor pur de zahăr/amidon, pentru a determina cum aceștia influențează glicemia (cantitatea de glucoză prezența în sânge), după mese. Digestia transformă carbohidrații în glucoză și, făcând acest lucru, crește nivelul glucozei din sânge.

Exemplu de meniu pentru o zi în dieta Montignac

Meniurile ce au la baza metodă Montignac ne oferă două opțiuni principale la masă: fie proteine și grăsimi, fie carbohidrați cu un conținut mare de fibre.

  • La micul dejun ai voie să consumi: ceai de fructe sau din plante; biscuiți de ovăz cu brânză degresată și felii de mere.
  • La prânz ai voie să consumi: supă de roșii cherry și busuioc; salată cu brânză, șuncă, ou fiert, roșii și ulei de măsline și câteva pătrate de ciocolată neagră;
  • Gustare opțională: migdale și alune de pădure.
  • La cină ai voie să consumi: supă de legume; ciuperci cu rucola (de tipul budincă la cuptor în vase ramekin); mere tocate și branzică proaspătă.

Ce spun regulile acestei diete

Regula de aur a dietei Montignac este să mănânci, pe cât posibil, cât mai multe alimente cu un indice glicemic scăzut, pentru a declanșa arderea grăsimii. Majoritatea persoanelor supraponderale secretă prea multă insulină atunci când mănâncă carbohidrați, iar glucoza  depozitată este apoi transformată în grăsime. Alimentele cu un indice glicemic scăzut stabilizează cantitatea de insulină care este produsă de pancreas, care, la rândul ei, îmbunătățește eficientă metabolismului persoanei, permițându-i astfel să mențînă scăderea în greutate.

În timpul fazei 1 a dietei Montignac, sunt permise doar alimentele care au un indice glicemic egal cu 35 sau mai mic. Anumite legume, precum salata verde (lăptucă), broccoli, castraveții, dovleceii (zucchini), conopidă și altele pe lângă sursele de proteine slabe (precum peștele, carnea de pasăre de curte și leguminoasele) sunt permise pentru a fi consumate în faza 1 a dietei.

Faza 2 înseamnă să adaugi mai mulți carbohidrați "buni" în dietă ta, pe lângă cei permisi în faza 1 a dietei. Această a două faza utilizează rezultatele obținute de Michel Montignac, care sunt o sinteză între indexul glicemic al alimentelor și conținutul pur de carbohidrați și nivelul glucozei în sânge care rezultă după aceste mese. În aceste condiții, putem mânca orice carbohidrat dorim, chiar și pe cei cu un indice glicemic ridicat.

Cum arată meniul pentru o săptămână

Luni

Mic dejun: mandarine si ceai neîndulcit. Poți adăuga o porție de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi.

Prânz: o porție de pește la grătar cu salata de varză roșie. Salata poate fi asezonată cu un dressing light, din iaurt natural si suc de lamaie.

Cină: paste integrale cu sos de ciuperci și iaurt.

Marţi

Mic dejun: pâine integrală cu dulceață de fructe fără zahăr, brânză de vaci 2% grăsimi sau iaurt degresat

Prânz: piept de curcan la cuptor, salată verde cu brânză Tofu.

Cină: salata de roșii și castraveți, brânză de vaci.

Miercuri

Mic dejun: cereale integrale fără adaos de zahăr cu fructe uscate și lapte de soia

Prânz: salată cu castraveți, iaurt și menta, o porție de friptură de vită

Cină: supă-cremă de ciuperci cu crutoane din pâine integrală

Joi

Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte de migdale, ceai.

Prânz: o felie de pâine din cereale integrale, dorada la grătar sau cuptor cu garnitură de fasole verde sote

Cină: somon la cuptor, cu piure de spanac

Vineri

Mic dejun: orez cu lapte vegetal și fructe (caise, prune, mere), cafea decofeinizata.

Prânz: supă de pui, o salata de ridichi, castraveți și varză

Cină: ciuperci umplute cu pui și brânză. 

Sâmbătă

Mic dejun: omletă cu brânză, iaurt cu fructe de pădure proaspete.

Prânz: supă de dovleac, chefal la grătar cu fasole verde.

Cină: salată de legume cu ulei de măsline, iepure la cuptor cu sos de mentă. 

Duminică

Mic dejun: omletă cu șuncă slabă și brânză, ceai

Prânz: supă-cremă de mazăre cu crutoane din pâine integrală

Cină: friptură de vită cu salata de castraveti și rosii. 

 

Pentru a diminua cât mai mult riscurile, consulta un medic nutriționist înainte de a începe dietă Montignac. Acesta îți poate spune, conform istoricului tău medical, dacă ai anumite restricții alimentare și cât te-ai putea aștepta să slăbești dacă încerci metodă Montignac.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.montignacmethod.com/in-practice/

https://www.k12academics.com/youth-weight-loss/dieting/montignac-diet

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0