De ce este Matcha superioara altor tipuri de ceai verde

Ceaiul verde este una dintre cele mai populare bauturi din lume, are numeroase beneficii pentru sanatate (cum ar fi scaderea in greutate si o sanatate mai buna a inimii). Matcha, o varietate de ceai verde, este considerata o pudra chiar mai sanatoasa decat alte tipuri de ceaiuri.

Pudra de Matcha este preparata diferit fata de alte tipuri de ceai verde si, in plus, intreaga frunza a plantei Camellia sinensis este consumata. Asa ca astazi ne-am propus sa iti explicam de ce pudra de Matcha este superioara altor tipuri de ceai verde:

Matcha contine mai multa cofeina decat ceaiul verde obisnuit

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Deoarece pudra din intreaga frunza de ceai este ingerata, Matcha are un continut chiar mai mare in ce priveste anumite subtante, cum ar fi cofeina si antioxidantii, in comparatie cu ceaiul verde clasic.

1 cana (cam 240 ml)de Matcha standard, facuta din 4 lingurite de pudra verde, in general contine aproximativ 280 mg de cfeina. Este o cantitate semnificativ mai mare decat ar contine o cana (tot 240 ml) de ceai verde obisnuit, care ofera 35 mg de cofeina.

De retinut, insa, este faptul ca majoritatea oamenilor nu beau o cana intreaga de Matcha intr-o singura sesiune, din cauza ca lichidul are un continut mare de cofeina. Este mai frecvent consumul unor cantitati mai mici, de 60 pana la 120 ml de Matcha. In plus, continutul de cofeina poate varia, in functie de cat de multa pudra de Matcha adaugi in apa fierbinte.

Matcha este o sursa bogata de antioxidanti

Antioxidantii din alimente contracareaza actiunea radicalilor liberi din corp, protejand celulele si tesuturile impotriva daunelor provocate de acestia. Matcha este o varietate de ceai verde cu un continut extrem de bogat de antioxidanti, in special de catehine. Cea mai puternica dintre acestea este galatul de epigalocatechina (EGCG). Acesta poate sa lupte cu inflamatia din corp, ajutand la mentinerea sanatatii arterelor si contribuind la repararea celulelor, arata un studiu1.

Un alt studiu2 a aratat ca Matcha contine de pana la 137 de ori mai multi antioxidanti decat o varietate de ceai verde de o calitate mai slaba si pana la de 3 ori mai multi antioxidanti decat alte tipuri de ceai verde de buna calitate.

Matcha poate reduce riscul de boala cardiovasculara

Consumul de ceai verde poate sa amelioreze mai multi dintre factorii de risc ai afectiunilor cardiovasculare, inclusiv colesterolul total, colesterolul LDL (rau), trigliceridele si nivelul de zahar din sange (glicemia), arata un studiu3. In plus, ceaiul verde poate proteja impotriva oxidarii colesterolului LDL (rau), un alt factor de risc major pentru afectiunile cardiovasculare.

Oamenii de stiinta4 au investigat si efectele extractului apos de Matcha asupra nivelului glucozei, intr-un studiu realizat pe soareci (animalele fiind tinute pe o dieta bogata in grasimi). Cercetatorii au descoperit ca atat nivelul de colesterol seric total, cat si valorile trigliceridelor au scazut semnificativ in grupul animalelor ce aveau o dieta bogata in grasimi, cu 0,075% Matcha, in comparatie cu soarecii care nu au primit Matcha. Mai mult, extractele de Matcha au putut sa scada semnificativ nivelul glucozei (zaharului) din sange si sa imbunatateasca si continutul de superoxid dismutaza (SOD), atat in sange, cat si in ficat.

Cercetarile mai arata ca persoanele care beau ceai verde au un risc cu pana la 31% mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, in comparatie cu cele care nu consuma, iar acest efect este atribuit in principal compusilor chimici din ceaiul verde, asa cum sunt antioxidantii - care se gasesc chiar in cantitati mai mari in pudra Matcha.

Matcha poate contribui la relaxare

Pe langa faptul ca este o sursa excelenta de antioxidanti, se stie si ca ceaiul verde contine un aminoacid unic, numit L-teanina. Matcha, de fapt, se poate mandri cu cantitati mult mai mari de L-teanina, in comparatie cu alte tipuri de ceai verde.

Cercetatorii spun ca L-teanina poate spori undele alfa din creier, unde care sunt asociate cu relaxarea mintala si care pot sa lupte contra stresului. Totodata, L-teanina modifica efectele pe care cofeina le are in corpul uman, sporind starea de alerta, fara sa provoace somnolenta ori moleseala care urmeaza adeseori dupa consumul de cafea. Prin urmare, spun expertii, pudra de Matcha poate oferi o stare de alerta / de energie ce dureaza mai mult decat in cazul cafelei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1Studiul "Effects of green tea and EGCG on cardiovascular and metabolic health", publicat in 2007, in Journal of The American College of Nutrition, autori: Wolfram S.
  • 2Studiul "Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography.", publicat in 2003, in The Journal of Chromatography A, autori: Weiss DJ, Anderton CR.
  • 3Studiul "Green tea catechins decrease total and low-density lipoprotein cholesterol: a systematic review and meta-analysis.", publicat in 2011, in Journal of the American Dietetic Association, autori: Kim A, Chiu A, Barone MK, Avino D, Wang F, Coleman CI, Phung OJ.
  • 4Studiul "The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet.", publicat in 2016, in Food & Function, autori: Xu P, Ying L, Hong G, Wang Y.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0